Αυστραλία: Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα – Εφιάλτης η άνοδος της θερμοκρασίας

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στην Αυστραλία. Η προβλεπόμενη άνοδος της θερμοκρασίας καθώς και η ενίσχυση των ανέμων στη Νέα Νότια Ουαλία, αναμένεται να δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την κατάσβεση των πυρκαγιών που κατακαίουν την περιοχή. Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί πάνω από 200 σπίτια, εκατοντάδες είναι οι άστεγοι, ενώ τουλάχιστον 15 φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες.

Πολλά σπίτια απειλούνται στην περιοχή Γαλάζια Όρη, 140 χλμ.

δυτικά του Σίδνεϊ, καθώς μαίνονται ακόμα πολλές πυρκαγιές.

Περίπου 1.500 πυροσβέστες, ως επί το πλείστον εθελοντές, μάχονται για να θέσουν υπό έλεγχο το κύριο μέτωπο, σε μια περίμετρο 200 χιλιομέτρων στο Λίθγκοου, στα Γαλάζια Όρη.

«Βλέποντας τη ζημιά και την καταστροφή στις περιοχές αυτές, περιμένουμε ότι θα έχουν πληγεί εκατοντάδες σπίτια, κτίρια και υποδομές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Σέϊν Φιτζσίμονς και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα ότι μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους που πιθανόν δεν μπόρεσαν να διαφύγουν».

Η πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της νύχτας έδωσε τη δυνατότητα στους πυροσβέστες, που καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες, να σημειώσουν πρόοδο στον έλεγχο του πύρινου μετώπου.

Ωστόσο οι άνεμοι ενισχύονται και η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει ξανά, με αποτέλεσμα η ήδη δύσκολή κατάσταση να επιδεινώνεται.

Η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς και πρόβλεψε ότι η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών ίσως να ολοκληρωθεί μετά από εβδομάδες.

Έως τώρα έχουν καταστραφεί 208 σπίτια αλλά εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός θα είναι μεγαλύτερος.

Επίσης έχουν καεί δασικές εκτάσεις ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων και έχασε την ζωή του ένας άνθρωπος.

Ο 63χρονος Ουόλτερ Λίντερ έχασε τη ζωή του πιθανόν από καρδιακή προσβολή την Πέμπτη, ενώ προσπαθούσε να διασώσει το σπίτι του από τις φλόγες.

Την πληγείσα περιοχή επισκέφθηκε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, εθελοντής πυροσβέστης ο ίδιος που επί χρόνια συμμετέχει στην κατάσβεση πυρκαγιών και μάλιστα στην πρώτη γραμμή. Ο πρωθυπουργός θέλησε και αυτή την φορά να λάβει μέρος αλλά εμποδίστηκε από τους υπεύθυνους της ασφάλειάς του.

Στο μεταξύ οι αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο οι καταστροφικές πυρκαγιές να προκλήθηκαν από τη χρήση πυρομαχικών στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.

Το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ερευνά εάν τα δύο περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους.

Ζημιές σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι

Η πύρινη λαίλαπα που πλήττει τα Γαλάζια Όρη, έξω από το Σίδνεϊ, προκάλεσε σημαντικές ζημιές και στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

Σύμφωνα ανακοίνωση της Ιεράς Μονής η μονή έχει κλείσει λόγω των σημαντικών ζημιών που προξένησε η καταστροφική πυρκαγιά.

Στο χώρο της Μονής βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο περίπου δέκα ομογενείς για να την προστατεύσουν. Κάηκαν αρκετά οικήματα, αποθήκες και δέντρα αλλά οι δυο εκκλησίες έμειναν ανέπαφες.

Επίσης τραυματίστηκε ελαφρά ο Ηγούμενος της στην προσπάθεια του να σβήσει την φωτιά.

Στην ανακοίνωση της Μονής παρακαλούνται οι πιστοί να αποφύγουν τις επισκέψεις στους χώρους της όσο είναι κλειστοί «γιατί είναι επικίνδυνο» και σημειώνεται ότι ο Επίσκοπος κ. Σεραφείμ θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις για διεξαγωγή εράνου στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα