Ευρωπαϊκή κεντροδεξιά για σταθερότητα και λιγότερη λιτότητα

H ΕΓΚΡΙΣΗ του προϋπολογισμού που είχε προτείνει ο Μπαράκ Ομπάμα και με σφοδρότητα αντιμετωπίστηκε από τους Ρεμπουπλικανούς για μεγάλη περίοδο, σε βαθμό που ολόκληρος ο πλανήτης να κρατάει την αναπνοή του στην αβεβαιότητα, χάρισε και πάλι το χαμόγελο και την αισιοδοξία παντού.

Χωρίς εξαίρεση ακόμα και στις πλούσιες οικονομίες των χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, Ρωσία, τα Αραβικά Εμιράτα, η Γερμανία, η Ισπανία, οι οποίες στο διεθνές χρηματιστήριο έχουν ένα λόγο παρά πάνω.

ΤΟ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΜΑ το ένιωσαν όπως ήταν φυσικό

τα περισσότερα κράτη της ΕΕ. Ιδιαίτερα εκείνα που έχουν ΄΄ενταχθεί΄΄, στο Μνημόνιο και δέχονται καθημερινά τις πιέσεις της Τρόϊκας. Κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, που θεωρείται από τους βασικούς δανειστές μαζί με την ΕΕ (κράτη μέλη) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

• ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ μια πανοραμική ματιά στην ΕΕ, επτά μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές, αλλά μόλις τρεις μήνες πριν από τις ψηφοφορίες των Εθνικών Κοινοβουλίων για τους προϋπολογισμούς, το τελευταίο αυτό σημείο είναι εκείνο που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη που διανύουν περίοδο μεγάλης κρίσης, ή έχουν υπαχθεί σε Μνημόνιο.

• ΚΟΝΤΑ στο θέμα αυτό, υπάρχουν και οι πιο κάτω εκκρεμότητες, οι οποίες συνοδεύουν τις ανησυχίες και των πιο ισχυρών της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή ομαλότητα, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, την ύφεση και φυσικά την αλληλεγγύη.

1)Ποια κυβέρνηση, τελικά, θα προκύψει μετά τις Γερμανικές εκλογές και τις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν για τη ΄΄μεγάλη συμμαχία΄΄.

2) Οι εκλογές αύριο Κυριακή στο Λουξεμβούργο , με τον Γιούνκερ να προηγείται σε γκάλοπ και προγνωστικά.

3) Ο σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων σε Αυστρία και Ολλανδία.

4) Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, με την αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές, εξαιτίας του εξοστρακισμού από την πολιτική ζωή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

5) Η αναγκαστική αλλαγή φρουράς στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετά το θάνατο του Βέλγου Βιλφρεντ Μάρτενς με την εκλογή νέου Προέδρου στην ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

6) Η συνολική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, μετά τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα, από την ΕΕ.

• ΤΕΛΟΣ, οι εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της Κομισιόν, του Συμβουλίου, των Προέδρων του ΕΚ, του αντιπροέδρου και υπουργού εξωτερικών της ΕΕ και όπως είναι φυσικό των ευρωεκλογών και της νέας μορφής του Κολλεγίου των Επιτρόπων όπως θα διαμορφωθεί το 2014.

• ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, αναμένεται ότι θα είναι από τις πλέον σημαντικές εβδομάδες, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για αποφάσεις που εκκρεμούν ή πρόκειται να ληφθούν στο διάστημα 1η Ιανουαρίου -31 Ιουλίου 2014.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ που θα προβάλλονται στο προσεχές διάστημα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα έχουν ένα κοινό παρανομαστή και μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και στόχευση: ΄΄Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, για σταθερότητα και λιγότερη λιτότητα΄΄.

• ΄΄Για ανάπτυξη και αλληλεγγύη».

• ΄΄Φροντίδα των νέων και μείωση της ανεργίας΄΄.

ΜΕΤΑ από μια κρίσιμη περίοδο, που όμως ακόμα δεν έχει παρέλθει σε σημαντικό ποσοστό, στα περισσότερα κόμματα και τις κυβερνήσεις, η κεντροδεξιά στην ΕΕ, κατέχει την πλειοψηφία όχι μόνο σε ευρωβουλευτές αλλά και αρχηγούς κρατών, εκτός των συμμαχιών δύο ή τριών κομμάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

Aντώνης Σαμαράς (Ελλάδα), Άνγκελα Μέρκελ (Γερμανία), Μαριάνο Ραχόϊ (Ισπανία), Ζ.Κλ. Γιούνκερ (Λουξεμβούργο), Βίκτωρ Όρμπαν (Ουγγαρία), Τραϊάν Μπασέσκου (Ρουμανία), Ντόναλντ Τούσκ (Πολωνία), Φρέντερικ Ραϊνφελντ (Σουηδία), Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία), Έντα Κέννυ (Ιρλανδία), Γιούρκι Κατάϊνεν (Φινλανδία), Πέδρο Πάσσος Κοέλιο (Πορτογαλία), Νίκος Αναστασιάδης (Κύπρος).

Δεκατρείς Πρόεδροι κυβερνήσεων σε εικοσιοκτώ κράτη μέλη της ΕΕ, που διατηρούν το προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όταν προκύπτουν θέματα, τα οποία προκαλούν αμφισβήτηση ή ανησυχία.

Και πιο αναλυτικά:

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ παρά την κρίση, τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις καθημερινές αντιπαραθέσεις και την ομολογουμένως σκληρή λιτότητα, παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο εμπιστεύεται η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Σε πολλαπλά προβλήματα και δύσκολη διακυβέρνηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμπνέει εμπιστοσύνη και οι ομόλογοί του στην Ευρώπη τονίζουν ότι ΄΄έχουν απέναντί τους ένα σοβαρό και συνετό συνομιλητή΄΄.

• ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ παρά την διαμάχη στο χώρο της Κεντροδεξιάς, για τη διαδοχή στην ηγεσία, ενώ παρουσίαζε πτώση στα ποσοστά της, μετά την αθώωση του Σαρκοζί και την φημολογία ότι θα διεκδικήσει την Προεδρία το 2017, τα ποσοστά σε πρόσφατη δημοσκόπηση επανήλθαν σε εκείνα του 2007.

• ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ η βαθειά κρίση, το πρόβλημα των αυτόνομων περιφερειών, τα σκάνδαλα χρηματισμού την περασμένη δεκαετία που ήρθαν τώρα στην επιφάνεια και οι απεργίες, λόγω των μέτρων λιτότητας, οδήγησαν το κόμμα του Μαριάνο Ραχόϊ σε δραματική πτώση των ποσοστών, κυρίως τον Σεπτέμβριο του 2013. Τα δείγματα ανάπτυξης, ο τουρισμός, η μείωση κατά μία μονάδα της ανεργίας και οι εξαγωγές, έδωσαν στο Λαϊκό Κόμμα βελτίωση πέντε μονάδων (30,5% -34,1%) μέσα σε ένα μήνα. Με τους Σοσιαλιστές να χάνουν μια μονάδα αλλά χωρίς να τους δείχνουν εμπιστοσύνη οι πολίτες, παραμένοντας στη δεύτερη θέση σε απόσταση 4,1% (29%) από το PPE.

• ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ έγινε η ανατροπή με το ΄΄ναι΄΄, ΄΄εμπιστοσύνη΄΄ στην κυβέρνηση Λέτα΄΄ του Μπερλουσκόνι. Έτσι, το κόμμα της Κεντροδεξιάς πέρασε στην πρώτη θέση με 35,4%, έναντι 32,9% της Κεντροαριστεράς και 20% του Πέππε Γκρίλο από 25,6%.

• Σημειώνουμε ότι στην δημοσκόπηση Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, η διαφορά ήταν υπέρ της Κεντροαριστεράς του Ενρίκο Λέτα (28,5% έναντι 26,2%).

• ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: αφήσαμε τελευταία τη Γερμανία όπου η συντριπτική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ και του κεντροδεξιού – χριστιανοδημοκρατικού συνασπισμού, οδήγησε στον μεγάλο συνασπισμό με τους σοσιαλιστές.

• Την Τετάρτη πραγματοποιείται η ‘’διανομή και κατανομή΄΄ των υπουργείων και έτσι η Καγκελάριος θα παρουσιαστεί με διαφορετικό ΄΄κοστούμι΄΄ στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Όπως επίσης το ίδιο θα συμβεί με την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Στις δημοσκοπήσεις σε όλα τα κράτη που αναφερθήκαμε σε μεγάλο ποσοστό οι πολίτες απάντησαν ‘’όχι’’ σε εκλογές, σε μια δύσκολη εποχή λιτότητας και διεθνών ανακατατάξεων. Εκτός μεγάλων αποφάσεων και εκπλήξεων.

Όσον αφορά τη χώρα μας, οι πολίτες, όπως αναδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις, δείχνουν σε μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Κυρίως όμως επιθυμούν σταθερότητα σε μια περίοδο προσπάθειας για ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας.

Όπως επιδοκιμάζει αυτήν την πολιτική η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Άρθρο – Ανάλυση
Του Μανώλη Μαυρομμάτη
Δημοσιογράφου – πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ
Αναδημοσίευση από «Δημοκρατία»

Keywords
νίκος αναστασιάδης, νεα δημοκρατια, ρωσία, μνημονιο, ΔΝΤ, τραπεζες, εκκρεμότητες, εκλογες, γκαλοπ, ελλαδα, μηνυματα, σαμαρας, μερκελ, ουγγαρια, κυπρος, δημοσκοπηση, νέα, γαλλια, σαρκοζι, ισπανια, απεργιες, ιταλια, γερμανια, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, χρηματιστηριο, προγνωστικα στοιχηματος, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, απεργια 1 δεκεμβριου, μνημονιο 2, εκλογες 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, μνημονιο 3, θεμος αναστασιαδης, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, κομματα, ρωσία, βραζιλια, γερμανια, δημοκρατια, ηγεσια, θεμα, ινδια, ισπανια, ιταλια, κινα, ολλανδια, υφεση, αυστρια, αισιοδοξια, αλληλεγγυη, ανγκελα μερκελ, αραβικα, εβδομαδες, γεγονοτα, διαστημα, εγινε, εκκρεμότητες, εποχη, επτα, ευρωπη, ζωη, ιδιο, κυβερνηση, κομμα, λουξεμβουργο, λογο, ματια, μηνυματα, μηνες, μειωση, νικη, ομαδα, πεμπτη, προβληματα, συγκεκριμενα, τουρισμος, φυσικα, φυσικο, χαμογελο, εξαγωγες, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα