Ζέσταμα πριν από την επανέναρξη

Τη στήριξη των Ευρωπαίων αξιωματούχων αναζητεί ο Ακιντζί που «αλωνίζει» στις Βρυξέλλες
Ξεχωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ακιντζί αναμένεται να έχει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει τη μεθοδολογία και τη θεματολογία των συνομιλιών

Καρπούς επέφεραν τελικά οι πιέσεις που άσκησε ο ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αφού η απόφαση για συνέχιση του διαλόγου ήρθε αμέσως μετά τη συνάντηση Ακιντζί - Γκουτέρες στις Βρυξέλλες.

Ασφαλείς πληροφορίες του Sigmalive αναφέρουν ότι προς την κατεύθυνση του τελικού καθορισμού της ημερομηνίας που είναι η ερχόμενη Τρίτη, 11 Απριλίου, βοήθησαν επίσης οι πιέσεις από πρέσβεις σημαντικών χωρών.

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πηγές, στο δείπνο της περασμένης Κυριακής ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα έντονος στο ότι δεν θα δεχόταν να ανακοινωθεί ημερομηνία επανέναρξης της διαδικασίας, πριν εγκριθεί από τη Βουλή η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Πριν από την Τρίτη ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες και ενδεχομένως με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, σε μια προσπάθεια να καθοριστεί η μεθοδολογία και η θεματολογία που θα απασχολήσει τις συναντήσεις.

Βλέπουν τ/κ υπαναχωρήσεις
Η νέα συνάντηση, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αναμένεται να διεξαχθεί σε κλίμα υπαναχωρήσεων της τ/κ πλευράς από συγκλίσεις του παρελθόντος.

Πάντως, βάσει των δημόσιων δηλώσεων της τουρκικής πλευράς, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει οποιαδήποτε ουσιαστική μετατόπιση στα ουσιαστικά ζητήματα, όπως η εκ περιτροπής προεδρία και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, γεγονός που προκαλεί εύλογους προβληματισμούς στην ε/κ πλευρά.

Αδιευκρίνιστο εξακολουθεί να παραμένει, επιπλέον, το κατά πόσον θα υπάρξει στην επόμενη φάση σύγκληση μιας νέας διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη.

Επιφυλακτικός ο Τσίπρας
Την ενεργό στήριξή του στην επανέναρξη των «ουσιαστικών διαπραγματεύσεων» εξέφρασε πάντως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Μετά από συνάντηση, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως κουβέντιασαν και για το Κυπριακό, οι εξελίξεις γύρω από το οποίο, προσέθεσε, δεν είναι «ιδιαίτερα ενθαρρυντικές». Τονίσαμε, όπως είπε, «τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτές τις συνομιλίες».

Τέλος, οι δύο άνδρες συνομίλησαν και για τις ευρωτουρκικές εξελίξεις και για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, την Τουρκία, αυτές καθαυτές. «Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σχέσεις που μπορούν να επανακάμψουν μόνο στη βάση κοινών αξιών και αλληλοσεβασμού», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Στις Βρυξέλλες ο Μουσταφά
Την ίδια ώρα, χθες, ο εγκάθετος της Άγκυρας Μουσταφά Ακιντζί είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη πριν από την αντίστοιχη με τον Πρόεδρο Γιούνκερ, μετά το πέρας της διάσκεψης για τη Συρία, της οποίας προήδρευε η Ύπατη Εκπρόσωπος. Επιπλέον, ο κ. Ακιντζί είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Αμερικανό ΥΦΥΠΕΞ, υπεύθυνο για θέματα Ευρώπης, Τζόναθαν Κόεν.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ακιντζί μετέφερε στον κ. Κόεν την τ/κ θέση για τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε στασιμότητα τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της «προεδρίας», ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών την Τρίτη, 11 Απριλίου, «σε περίπτωση που υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις προϋποθέσεις που ανακοινώθηκαν», όπως αναφέρεται.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι σε περίπτωση που τους ζητηθεί είναι έτοιμοι να προσφέρουν κάθε στήριξη για την επίλυση του Κυπριακού.

Κομματικές αντιδράσεις
Υπενθυμίζεται ότι την ευαρέσκειά τους για την επανέναρξη των συνομιλιών εξέφρασαν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ενώ την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για εξευτελισμό του λαού και ξεκάθαρους εκβιασμούς. Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, έγραψε στο twitter της «Ποιος κοροϊδεύει ποιον για το δείπνο; Νομίζουν ότι μας δουλεύουν; Αργά ή γρήγορα ο Ακιντζί μιλά και τους καρφώνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα