Σύγκρουση Ρωσίας - Δύσης για την επίθεση με χημικά στη Συρία

Η Μόσχα υπερασπίστηκε με σθένος τον Σύρο Πρόεδρο ρίχνοντας φταίξιμο στους αντάρτες
Από το νέο έγκλημα πολέμου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον εβδομήντα άμαχοι, μεταξύ των οποίων και είκοσι παιδιά, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή

Σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης προκάλεσε η προχθεσινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε την πόλη Χαν Σεϊχούν, κωμόπολη της επαρχίας Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες και τζιχαντιστικές οργανώσεις και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέραν των εβδομήντα αμάχων, μεταξύ των οποίων και είκοσι παιδιά.

Την ίδια ώρα

το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για 160 τραυματίες και πολλούς «αγνοούμενους». Πάντως, οι εικόνες του ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) δείχνουν άψυχα σώματα στον δρόμο, ανθρώπους που υποφέρουν από σπασμούς και ασφυξία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς που βρίσκονται επί τόπου, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με αυτά που διαπιστώθηκαν σε θύματα χημικής επίθεσης, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα, ενώ η ταυτότητα του τοξικού αερίου δεν έχει προσδιορισθεί για την ώρα.

Το βασανιστικό ερώτημα
Χθες, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη σοκαριστική επίθεση, το ερώτημα που ετίθετο βασανιστικά ήταν το ποιος τελικά ευθύνεται γι' αυτό το έγκλημα. Για αρκετούς ξένους ηγέτες, κυρίως δυτικούς, την ευθύνη φέρει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Όλα τα στοιχεία αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν το καθεστώς του Άσαντ... που κάνει χρήση παράνομων όπλων σκοπίμως κατά του λαού του», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην «ευθύνη» του Άσαντ σε αυτήν τη «σφαγή», κι ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε μία «αποτρόπαιη ενέργεια του καθεστώτος» της Δαμασκού.

Ο εθνικός συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της αντιπολίτευσης, επέρριψε επίσης την ευθύνη στο «εγκληματικό καθεστώς του Μπασάρ». Την ίδια ώρα, περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που κατήγγειλε, όμως, ότι «εγκλήματα πολέμου συνεχίζουν να διαπράττονται στη Συρία».

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο ΟΗΕ θα επιδιώξει να υπάρξει λογοδοσία για τους αυτουργούς αυτής της επίθεσης. Στην αντίπερα όχθη, ο συριακός στρατός αρνήθηκε «κατηγορηματικά ότι έκανε χρήση οποιασδήποτε χημικής ή τοξικής ουσίας στο Χαν Σεϊχούν».

Χθες, δε, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η συριακή αεροπορία βομβάρδισε προχθές κοντά στο Χαν Σεϊχούν αποθήκη των ανταρτών, όπου είχαν τοποθετηθεί «τοξικές ουσίες» που προορίζονταν για τους μαχητές στο Ιράκ.

Έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας
Κι ενώ το παιχνίδι των ευθυνών φούντωνε, Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο κατέθεταν προσχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμενόταν να συνεδριάσει χθες εκτάκτως, με το οποίο καταδικάζεται η επίθεση και ζητείται διεξαγωγή ταχείας έρευνας. Το εν λόγω ψήφισμα προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Μόσχας, η οποία υποστηρίζει ότι οι αντάρτες ευθύνονται για τη δηλητηρίαση με χημικά στη Συρία.

«Η Ρωσία και οι ένοπλες δυνάμεις της θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους για να υποστηρίξουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας προκειμένου να απελευθερώσουν τη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Στην εργασία μας με το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία πρόκειται, στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας της, να παρουσιάσει τα γεγονότα τα οποία έχουν ήδη περιγραφεί από τον Υπουργό Άμυνάς μας», πρόσθεσε.

Ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ανέφερε νωρίτερα πως το δηλητηριώδες αέριο που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία είχε διαρρεύσει από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών, η οποία επλήγη από συριακά μαχητικά. Λίγο αργότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η θέση της Μόσχας όσον αφορά τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ παραμένει αμετάβλητη.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία είναι «απαράδεκτη» για τη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η απάντηση των ανταρτών
Μερικές ώρες μετά τις ρωσικές τοποθετήσεις, διοικητής των Σύρων ανταρτών απέρριψε τη ρωσική δήλωση, σύμφωνα με την οποία το φονικό αέριο που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών, την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά αεροσκάφη. Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής της οργάνωσης των ανταρτών Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, δήλωσε πως καμία στρατιωτική θέση των ανταρτών στην περιοχή δεν τέθηκε στο στόχαστρο χθες.

«Όλοι είδαν το αεροσκάφος ενώ βομβάρδιζε με αέριο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters από τη βορειοδυτική Συρία. «Ομοίως, όλοι οι άμαχοι στην περιοχή ξέρουν πως δεν υπάρχουν στρατιωτικές θέσεις εδώ ή χώροι για την κατασκευή (όπλων). Οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να παραγάγουν αυτές τις ουσίες», είπε, αποκαλώντας τη ρωσική δήλωση «ψέμα».

Τι λέγει ο ΠΟΥ
Πάντως, σε σχέση με την επίθεση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τα θύματα της επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία την Τρίτη φαίνεται να εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα.

«Μερικές περιπτώσεις φαίνεται να παρουσιάζουν επιπλέον ενδείξεις που συνάδουν με έκθεση σε οργανοφωσφορικές χημικές ουσίες, μια κατηγορία χημικών ουσιών που περιλαμβάνει τους νευροτοξικούς παράγοντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο ο απολογισμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 70.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως είναι πιθανό ένα είδος χημικού να χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση επειδή τα θύματα δεν είχαν φαινομενικά εξωτερικά τραύματα και πέθαναν από ταχεία εμφάνιση παρόμοιων συμπτωμάτων όπως οξεία αναπνευστική δυσχέρεια.

Ανέφερε πως εμπειρογνώμονές του στην Τουρκία δίνουν καθοδήγηση σε εργαζόμενους στην υγεία στην Ιντλίμπ για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών, και πως έχουν σταλεί φάρμακα όπως το Atropine, ένα αντίδοτο για ορισμένους τύπους χημικής έκθεσης, και στεροειδή για θεραπεία των συμπτωμάτων.

Τι έδειξαν έρευνες των ΓΧΣ
Από την πλευρά της, η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας Γιατροί Χωρίς Σύνορα (M?decins sans Fronti?res, MSF) ανακοίνωσε ότι οκτώ άνθρωποι στους οποίους προσέφερε φροντίδες έπειτα από μια επίθεση που πιστεύεται πως έγινε με χημικά όπλα στη βόρεια Συρία εμφάνιζαν συμπτώματα που συνάδουν με αυτά τα οποία προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες, όπως το αέριο Σαρίν.

«Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στην πόλη Χαν Σεϊχούν, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μπαμπ αλ Χάουα (...) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, οι MSF είδαν οκτώ ασθενείς με συμπτώματα -διεσταλμένες κόρες των ματιών, μυϊκούς σπασμούς, ακούσιες κενώσεις- που συνάδουν με την έκθεση σε νευροτοξικούς παράγοντες, όπως το (αέριο) Σαρίν», ανέφερε η ΜΚΟ σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η MSF, η οποία διαθέτει ομάδες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ανέφερε επίσης ότι διένειμε αντίδοτα και προστατευτικό εξοπλισμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Η ομάδα της MSF επίσης απέκτησε πρόσβαση σε άλλα νοσοκομεία που παρείχαν φροντίδες σε θύματα και κατέγραψε μια ισχυρή οσμή χλωρίνης, κάτι που υποδεικνύει ότι μπορεί να εκτέθηκαν σε αυτόν τον τοξικό παράγοντα», ο οποίος χρησιμοποιείται ως όπλο σε αέρια μορφή, κατά την ανακοίνωση της οργάνωσης.

Διεθνής κατακραυγή και επίθεση Ερντογάν σε Άσαντ
Η ΕΠΙΘΕΣΗ στη Συρία προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε χθες λόγο για μία «φρικτή» και «αποκρουστική» επίθεση, τονίζοντας πως πρόκειται για «μια φοβερή προσβολή κατά της ανθρωπότητας».

Την ίδια ώρα, η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία και το Ιράν ότι φέρουν ευθύνη για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποίησαν δυνάμεις του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πως ευθύνη φέρουν η Ρωσία και το Ιράν ως σύμμαχοι του καθεστώτος Άσαντ», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στην τακτική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Από πλευράς της, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε μέσω εκπροσώπου της τη «χημική επίθεση» στη Συρία «έγκλημα πολέμου» που πρέπει να τιμωρηθεί και ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν πιέσεις επί της Δαμασκού.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε με δριμύτητα τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο αποκάλεσε «δολοφόνο», επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για την επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία. «Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών περίπου 50 παιδιά (…).

Ο Άσαντ ο δολοφόνος! Πώς θα γλιτώσεις από τις κατάρες τους; Η υφήλιος που παραμένει σιωπηλή ενώπιον αυτού, τα Ηνωμένα Έθνη που παραμένετε σιωπηλά ενώπιον αυτού: με ποιο τρόπο θα λογοδοτήσετε;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν λέγοντας: «Ως πατέρας νιώθω θλίψη (...). Πρόκειται για τα παιδιά μας, πρόκειται για τα αδέλφια μας». Την επίθεση στη Συρία καταδίκασαν χθες το Ιράν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Πάπα Φραγκίσκος.

Keywords
συρια, χημικα, εν λόγω, afp, ασαντ, γαλλια, οηε, στρατος, ρωσία, ζητείται, reuters, εμφάνιση, μκο, συγκεκριμένο, ηπα, μερκελ, υφήλιος, θλίψη, νατο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, ζητείται, ρωσία, θλίψη, βερολινο, γερμανια, εικονες, εργασια, ηνωμενα εθνη, ηπα, ιραν, ιρακ, λονδινο, μκο, οηε, πλαισιο, σθενος, υγεια, ωρα, reuters, ασαντ, βορεια, γεγονοτα, γεγονος, γιατροι χωρις συνορα, γιατροι, δηλωση, διοικητης, εγινε, ειπε, εκθεση, ενεργεια, εν λόγω, εμφάνιση, ερντογαν, ερευνες, ευθυνη, ζωη, ιδια, ειδος, εικοσι, υφήλιος, κυβερνηση, κωμοπολη, λογο, μορφη, μοσχα, μαρια, νατο, νοσοκομεια, ομαδα, οικος, οκτω, ουασιγκτον, ουσιες, οχθη, παιδια, παρισι, συγκεκριμένο, στομα, συρο, ταυτοτητα, τουρκια, τριτη, συμπτωματα, φαρμακα, ωρες, οσμη, εβδομηντα, ηγετες, ιατρικο, κορες, νοσοκομειο, οξεια, ομαδες, παιχνιδι, σωματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα