Ταυτοποιήθηκε πλήρως ο δράστης

Ο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ και με βούλα ο μακελάρης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης
Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας έδωσε χθες εντολή να δημιουργηθούν ομάδες ταχείας επέμβασης, που θα παρεμβαίνουν σε περίπτωση που διαπράττονται εντός του μετρό ενέργειες που αντιβαίνουν στον νόμο

Στην πλήρη ταυτοποίηση του δράστη του μακελειού στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης προχώρησαν χθες οι ρωσικές Αρχές. Πρόκειται

για τον 22χρονο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ. Όπως ανακοίνωσε χθες η Εκπρόσωπος Τύπου της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σβετλάνα Πετρένκο, η εξέταση γενετικού υλικού (DNA) ταυτοποιεί τον φερόμενο ως δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης και, πολύ σύντομα, παρουσία των γονέων του, οι οποίοι ήδη έχουν ανακριθεί, θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία της αναγνώρισης.

Προσέθεσε επίσης ότι «η ανάκριση ερευνά λεπτομερώς τις επαφές και τον κύκλο των γνωριμιών που είχε ο Τζαλίλοφ, με σκοπό να συγκεντρώσει τις πληροφορίες εκείνες που είναι σημαντικές για την έρευνα». Η ίδια είπε ότι ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, που βρέθηκε στην στάση του μετρό «Πλόσαντ Βαστάνια», έχει σταλεί σε πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας για να προσδιοριστούν τα υλικά, η ισχύς και ο τύπος του εκρηκτικού μηχανισμού.

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας
Πάντως, ένεκα της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε χθες εντολή να δημιουργηθούν ομάδες ταχείας επέμβασης, που θα παρεμβαίνουν σε περίπτωση που διαπράττονται εντός του μετρό ενέργειες που αντιβαίνουν στον νόμο και οι οποίες θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση.

Η σχετική πρωθυπουργική απόφαση, που τέθηκε σε ισχύ από χθες, δίνει επίσης εντολή στις διοικήσεις του μετρό σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας να αναβαθμίσουν τα μέτρα ασφαλείας, μετά την τελευταία τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες.

Ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, αναφερόμενος στην απόφαση, είπε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ότι η απόφαση αυτή συστηματοποιεί τα μέτρα ασφαλείας, πολλά από τα οποία ήδη υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι διοικήσεις του μετρό, με βάση την απόφαση, θα πρέπει να ορίσουν υπευθύνους ασφαλείας σε κάθε μετρό, οι οποίοι θα συνεργάζονται με τις Αρχές, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ενώ επιφορτίζονται με το καθήκον να εφοδιάσουν όλες τις στάσεις του μετρό με σύγχρονα τεχνικά μέσα ασφαλείας.

Αναφερόμενος στα μέτρα αυτά, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε πως «πρόκειται για έναν συνδυασμό μέτρων παρακολούθησης σε ατομικό και μαζικό επίπεδο, συστημάτων βιντεοσκόπησης και ανάλυσης δεδομένων». Σημειώνεται πως αυτήν τη στιγμή την ασφάλεια του μετρό στις ρωσικές πόλεις διασφαλίζουν η Αστυνομία και οι υπάλληλοι ασφαλείας του μετρό.

Στο στόχαστρο Ιάπωνες
Την ίδια ώρα, η Αστυνομία της Μόσχας, μετά την τρομοκρατική επίθεση, αναζητεί υπόπτους σε ιαπωνικά εστιατόρια. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, το οποίο επικαλείται πηγή της Αστυνομίας, «σήμερα (χθες) σε μια αλυσίδα ιαπωνικών εστιατορίων αστυνομικοί πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους, κατά τη διάρκεια των οποίων ελέγχουν τα στοιχεία και τις εργασιακές συμβάσεις εργαζομένων που προέρχονται από χώρες της Κεντρικής Ασίας».

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι έλεγχοι ξεκίνησαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης και σκοπός τους είναι να εντοπισθούν οι επαφές που είχε με διάφορα πρόσωπα ο φερόμενος ως δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αστυνομικές Αρχές και Αρχές ασφαλείας επιχειρούν να εντοπίσουν πιθανούς συνεργάτες του Τζαλίλοφ, ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει ότι ελέγχονται δύο πρόσωπα που προέρχονται από την Κεντρική Ασία, συγκεκριμένα ένας άνδρας και μια κοπέλα.

Η επιβεβαίωση
Λίγο μετά τη μετάδοση των πιο πάνω πληροφοριών ήρθε και η επιβεβαίωση από τη Ρωσική Επιτροπή Ερευνών, η οποία ανακοίνωσε ότι έξι πολίτες χωρών της Κεντρικής Ασίας συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη με την κατηγορία ότι στρατολογούσαν «τρομοκράτες» και διευκόλυναν τρομοκρατικές ενέργειες.

«Στις 5 Απριλίου 2017 (…) οι ερευνητές συνέλαβαν έξι πολίτες χωρών της Κεντρικής Ασίας, που ήρθαν στη Ρωσία για να εργαστούν», αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Οι συλλήψεις έγιναν από πράκτορες της FSB, του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και μέλη της Εθνοφρουράς.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συλληφθέντες συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στην Αγία Πετρούπολη, από την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι. Κατηγορούνται, όμως, ότι από τον Νοέμβριο του 2015 στρατολογούσαν κυρίως συμπατριώτες τους για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και για να συμμετάσχουν σε ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νόσρα.

Αυστηρά μέτρα ζητεί το Ουζμπεκιστάν
Εν τω μεταξύ, ο Ουζμπέκος Πρόεδρος Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ ζήτησε χθες την λήψη «πολύ αυστηρών μέτρων» μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ο Μιρζιγιόγιεφ είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία σε ζητήματα ασφαλείας και πρόσθεσε ότι το Ουζμπεκιστάν θα βοηθήσει και θα υποστηρίξει θερμά τη θέση της Μόσχας στο Αφγανιστάν.

Στοιχεία για τρομοκράτες από Τουρκία σε Γερμανία
Σε μία συναφή εξέλιξη, χθες Τούρκοι αξιωματούχοι παρέδωσαν στα μέλη γερμανικής αντιπροσωπίας που επισκέπτεται την Τουρκία πρόσθετα στοιχεία για πρόσωπα, για τα οποία οι τουρκικές Αρχές θεωρούν ότι έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες, όπως δήλωσε πηγή του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο φάκελος με τα πρόσθετα στοιχεία μεταβιβάστηκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ποινικής Δίωξης και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (Bfv- αντικατασκοπία) για να προβούν σε περαιτέρω έρευνες. Δεν είναι σαφές αν τα στοιχεία αυτά αφορούν νέα άτομα ή πρόσθετες πληροφορίες για άτομα ύποπτα για τρομοκρατία.

Ωστόσο, ο νέος αυτός φάκελος παραδίδεται στις γερμανικές Αρχές ασφαλείας, τη στιγμή που στο εσωτερικό της Γερμανίας εντείνονται οι ανησυχίες για παρακολουθήσεις Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία, από πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα