ΥΠΠ: Συμπαράσταση στην αγωγή παιδιών με απώλεια ακοής

Η έμπρακτη συμπαράσταση της πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και η ουσιαστική συνεργασία με τη Σχολή Κωφών και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων Κωφών, ενισχύουν και ενθαρρύνουν τις επιδιώξεις και τους σκοπούς της αγωγής των παιδιών με απώλεια ακοής, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια τελετή βράβευσης ατόμων με απώλεια ακοής, ο κ. Καδής ανέφερε πως η σεμνή αυτή τελετή, αποτελεί μια δίκαιη αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλουν τα παιδιά με απώλεια ακοής, μέσα σε αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες,

προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον καθημερινό τους αγώνα.

Επανειλημμένα, σημείωσε, έχουν αποδείξει με τις επιτυχίες και τις επιδόσεις τους ότι συμμετέχουν ως ενεργά, δυναμικά και πολύτιμα στελέχη στην κοινωνία στην οποία ζουν.

“Με την παραδειγματική τους θέληση, τα παιδιά αυτά εκπληρώνουν υψηλούς στόχους και αποδεικνύουν σε όλους μας ότι ο κάθε άνθρωπος διαθέτει τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης, τα οποία τον βοηθούν να αντιμετωπίζει δυσκολίες και να επιβιώνει με αξιοπρέπεια στη ζωή του. Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την εκτίμηση και την αγάπη μας στους πρωταγωνιστές της αποψινής βραδιάς, μαθητές και φοιτητές, που με την επιμέλεια και τις ικανότητές τους εξασφάλισαν την αριστεία”, πρόσθεσε.

Από τη δική μας πλευρά, ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είπε, στηρίζουμε ποικιλότροπα την προσπάθεια των παιδιών με ανάλογες ιδιαιτερότητες. Συγκεκριμένα, σημείωσε, το Υπουργείο αναπτύσσει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν την ειδική εκπαίδευση για παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες, που είναι ενταγμένα σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου σχολείου.

“Εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι εργάζονται με τα συγκεκριμένα παιδιά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Για τις περιπτώσεις αυτές το κοινό σχολικό πρόγραμμα τροποποιείται και η διδακτική μεθοδολογία διαφοροποιείται, ώστε να εφαρμόζεται εξατομικευμένη αγωγή που υποστηρίζει τη σωματική, τη συναισθηματική, την πνευματική και την κοινωνική ανάπτυξη. Ειδικότερα το πρόγραμμα ένταξης των παιδιών με απώλεια ακοής θεωρείται πολύ επιτυχημένο, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα παιδιά εξασφαλίζουν θέσεις σε Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα”, πρόσθεσε.

Εξίσου σημαντικό έργο όμως, σημείωσε, αναπτύσσει και η Σχολή Κωφών, που μέσα από την πολύχρονη πορεία της αναμορφώνεται και μετεξελίσσεται σταδιακά, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και αναβαθμισμένων αναλυτικών προγραμμάτων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην εκπαίδευση και την ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών με απώλεια ακοής.

Ο Υπουργός συγχάρηκε τη Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Ευημερίας της Σχολής Κωφών Λευκωσίας για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης καθώς και για το πολύμορφο εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο που επιτελούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα