ΥΠΕΣ: Αδικαιολόγητες και υπερβολικές οι φοβίες των Δημάρχων

Σε απάντηση σημερινής επιστολής του Προέδρου της Ένωσης Δήμων Κύπρου Αλέξη Γαλανού προς τον Υπουργό Εσωτερικών σε σχέση με την ενιαία φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, με την οποίαν εκφράζει αντίθεση ως προς τη θεσμοθέτηση ενιαίας φορολογίας επικαλούμενος την οικονομική κατάσταση των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, αναφέρει ότι ο ίδιος είχε πει ότι το κράτος δεν θα άφηνε χωρίς πόρους τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προς τούτο, υπήρξε και συνεννόηση μεταξύ του ΥΠΕΣ

και του Υπουργείου Οικονομικών.

«Ο κ. Γαλανός παραπονείται ότι ο Υπουργός δεν απάντησε σε επιστολή του ημερ. 10 Ιουνίου 2015 για συνάντηση και συζήτηση του θέματος. Είναι, όμως, γνωστό, ότι ο Υπουργός απουσίαζε στο εξωτερικό για μια σχεδόν εβδομάδα για υπηρεσιακούς λόγους και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε σε αυτό που θεωρεί ο κ. Γαλανός ως μη έγκαιρη απάντηση”, σημειώνεται.

Επί της ουσίας, το θέμα της ενοποίησης της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας, σημειώνεται, ήταν γνωστό και είχε συζητηθεί κατ’ επανάληψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για του λόγου το αληθές, υπάρχουν και πρακτικά συνεδριάσεων.

“Μάλιστα, σε συνάντηση των Δημάρχων της Επαρχίας Λευκωσίας με τον Υπουργό, είχε τεθεί και το θέμα της έγκαιρης καταβολής, εκ μέρους του κράτους, έναντι ποσού εντός Ιουλίου, για να μην υπάρξει ακριβώς ο κίνδυνος τον οποίο επικαλείται στη σημερινή του επιστολή ο κ. Γαλανός. Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι το κράτος δεν θα άφηνε χωρίς πόρους τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προς τούτο, υπήρξε και συνεννόηση μεταξύ του ΥΠΕΣ και του Υπουργείου Οικονομικών”, προστίθεται.

Συνεπώς, σημειώνεται στην απάντηση Χάσικου, οι φοβίες που διαφαίνονται στην επιστολή του κ. Γαλανού είναι και αδικαιολόγητες και υπερβολικές.

Προς επιβεβαίωση των ειλικρινών προθέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρουμε χαρακτηριστικά, προστίθεται, ότι ουδέποτε παραμείναμε απαθείς θεατές μπροστά στις όποιες οικονομικές δυσχέρειες αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Για παράδειγμα, σε σημερινή συνάντηση του Υπουργού με το Δήμο Μέσα Γειτονιάς, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, απεφασίσθη η άμεση καταβολή της δόσης της κρατικής χορηγίας και καταβολή έναντι ποσού για το τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας. Πολύ πρόσφατα, καταβλήθηκε ενωρίτερα η δόση της κρατικής χορηγίας στο Δήμο Λακατάμιας, ο οποίος αντιμετωπίζει, επίσης, προβλήματα ρευστότητας”, σημειώνεται.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, αναφέρεται, θα καλέσει σε συνάντηση για εκ νέου συζήτηση του θέματος τόσο την Ένωση Δήμων όσο και την Ένωση Κοινοτήτων, πριν την 1η Ιουλίου 2015.

“Σε καμία περίπτωση, ο Υπουργός δεν επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση με τους Δημάρχους, τους εκλεγμένους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή με τον φίλο Αλέξη Γαλανό. Αντίθετα, επιθυμία του Υπουργού είναι να προχωρήσουμε συναινετικά, όπως πάντα, τόσο με την Ένωση Δήμων όσο και με την Ένωση Κοινοτήτων, μέσα από το διάλογο», καταλήγει η απάντηση Χάσικου προς την επιστολή Αλέξη Γαλανού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα