ΥΠΑΜ: Τα συνέδρια για έρευνα και διάσωση αποτελούν διάκριση

Η πραγματοποίηση ευρωπαϊκών συνεδρίων για θέματα έρευνας και διάσωσης καταδεικνύει την αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς που πραγματοποιεί το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και προβάλλει την εικόνα της Κύπρου ως μιας σύγχρονης χώρας που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, διακρίνεται και έχει κύρος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΣΕΔ, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι φέτος «είναι η τρίτη συνεχόμενη

χρονιά που διεξάγεται η άσκηση «NEMEΣIΣ – 2016», μια άσκηση που έχει ταυτιστεί με τη νέα πολιτική αναβαθμισμένης αμυντικής διπλωματίας αλλά και γενικότερα μιας εξωστρεφούς πολιτικής που στόχο έχει να αναβαθμίσει το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος σ’ αυτή την ταραγμένη γειτονιά ως παράγοντας ασφάλειας, ως πυλώνας περιφερειακής συνεργασίας».

Πρόσθεσε ότι «αυτό καταδεικνύεται και από την αυξημένη συμμετοχή στην άσκηση σημαντικών κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και από την παρουσία φέτος του Τask Force του ICAO για θέματα έρευνας και διάσωσης με την παρουσία εκπροσώπων από 15 χώρες. Αποτελεί και αυτό μια άλλη αναγνώριση που καταδεικνύει ακριβώς την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Συντονισμού 'Ερευνας και Διάσωσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι «γίνεται προσπάθεια κατά τη διάρκεια σημαντικών ασκήσεων όπως η «ΝΕΜΕΣΙΣ» και ο «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» να πραγματοποιούνται την ίδια περίοδο σημαντικά συνέδρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αποτελούν αναγνώριση. Το γεγονός ότι έχει επιλεγεί η Κύπρος από ένα ευρωπαϊκό οργανισμό για να πραγματοποιήσει συνέδριο σχετικά με τα θέματα τα οποία δοκιμάζονται στην άσκηση είναι ακριβώς αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς που πραγματοποιείται».
Ερωτηθείς για τα σενάρια της άσκησης, ο κ. Φωκαϊδης απάντησε πως «είναι σενάρια που έχουν να κάνουν γενικότερα με τη διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, σενάρια που αφορούν αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, αντιμετώπιση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, μαζικής διάσωσης ύστερα από ναυτικό ατύχημα, επιχειρήσεις προσνηώσεων και βεβαίως αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης».

Ο Υπουργός συνεχάρη τόσο τον Διοικητή του ΚΣΕΔ όσο και το υπόλοιπο προσωπικό «για την εξαίρετη δουλειά που γίνεται και προβάλλει μια σύγχρονη εικόνα της Κύπρου, την εικόνα μιας σύγχρονης χώρας που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που διακρίνεται, που έχει κύρος, μια εικόνα για την οποία όλοι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι».

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας «στην άσκηση που διεξάγεται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις και προσωπικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και πλοίων των ιδιωτικών των εταιρειών EDT και PETRONAV».

Τον πλήρη συντονισμό της άσκησης έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμετεχόντων χωρών.

Παράλληλα με την άσκηση διεξάγεται το δεύτερο συνέδριο της Ειδικής Επιτροπής EUROSAR Task Force του ICAO που άρχισε στις 11 και θα ολοκληρωθεί στις 14 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 4 Διεθνείς Οργανισμούς και 15 χώρες μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Δανία, η Φιλανδία, η Γεωργία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Σλοβακία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Το συνέδριο παρακολουθούν επίσης ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας και αξιωματούχοι από διάφορες υπηρεσίες της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα