Χριστοδουλίδης: Οι δηλώσεις Γιούνκερ δεν βοηθούν

Οι προσεγγίσεις «περί τελευταίας ευκαιρίας» δεν έχουν προστιθέμενη αξία στο διάλογο, που διεξάγεται και δεν λειτουργούν βοηθητικά στη διαδικασία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερόμενος στις δηλώσεις Γιούνκερ.

Εκείνο που έχει σημασία σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, είπε, «είναι όλοι να συμβάλουν ουσιαστικά στο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν κατά τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγνοουμένων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες,

είχε εκφράσει την πεποίθηση πως τώρα είναι η στιγμή της επίλυσης του Κυπριακού και πως αν αυτή η ευκαιρία χαθεί, τότε δεν θα υπάρξει άλλη.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι εργάζονται με κουράγιο και επιμονή, όπως είπε, ευχαριστώντας, παράλληλα, και τον τρίτο παράγοντα σε αυτή τη διαδικασία, τα Ηνωμένα Έθνη.

Δεν αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος

Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως αρνητική εξέλιξη τη συμφωνία για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, που υπέγραψαν χθες ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλ Μπαϊρακ και ο «Υπουργός Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν.

Όπως είπε, η συμφωνία δεν βοηθά τη διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά αντιθέτως ενισχύει ακόμη περισσότερο την εξάρτηση των Τ/κ από την Τουρκία κι αυτό, υπέδειξε, πρέπει να προβληματίσει τους ίδιους του Τ/κ.

Είτε, είπε, θα εργαστούμε για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, είτε θα καταλήξουμε σ’ ένα αποτέλεσμα, το οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων για τους Τ/κ θα είναι η πλήρης ενσωμάτωση στην Τουρκία, κάτι που εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Από ε/κ πλευράς, βεβαίωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν, ώστε να προωθηθεί το Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που προνοούσε την ηλεκτρική σύνδεση των ελεύθερων περιοχών με το ψευδοκράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα