Σε φοροαπαλλαγές προχωρεί η Ιρλανδία λόγω Brexit

Σε φοροαπαλλαγές στους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από την απότομη υποτίμηση της βρετανικής λίρας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις του Brexit στην ιρλανδική οικονομία, θα προχωρήσει η Ιρλανδία.

Σε ομιλία ενώπιον του Κοινοβουλίου ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Michael Noonan είπε ότι ενώ οι τελικές επιπτώσεις από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου

στη Βρετανία παραμένουν ακόμη άγνωστες, η Ιρλανδία θα θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να αμβλύνει ενδεχόμενες ζημιές στην οικονομία της.

"Όποια και να είναι η τελική διευθέτηση, αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι το Brexit έχει αυξημένο κίνδυνο για την ιρλανδική οικονομία", τόνισε ενώπιον των βουλευτών.

"Καθώς θεσπίζονται ειδικά μέτρα για να βοηθηθούν συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας, πρέπει επίσης να εφαρμόσουμε και δίχτυ προστασίας το οποίο θα μας προστατεύσει από μελλοντικές οικονομικές κρίσεις”, υπογράμμισε.

Ο κ. Noonan δήλωσε ότι η Ιρλανδία θέλει να διατηρήσει όσο το δυνατό περισσότερο τους υφιστάμενους οικονομικούς δεσμούς της με τη Βρετανία και να αποφευχθεί η ανάγκη για “σκληρά σύνορα” με τη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι, όπως είπε, που θα διαταράξει την ιρλανδική οικονομία.

Ο Ιρλανδός Υπουργός αναφέρθηκε σε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση διάφορων τομέων της οικονομίας, ειδικά για τους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και της γεωργίας, οι οποίοι βρίσκονται ήδη υπό πίεση λόγω της μείωσης της αξίας της στερλίνας σχεδόν κατά 20%, σε σχέση με το ευρώ, από την αρχή του έτους.

Η Ιρλανδία υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη του 2017 στο 3,5%, ύστερα από την απόφαση του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της, της Βρετανίας, να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών είναι αξίας περίπου € 1,2 δισεκατομμύρια την εβδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα