Τράπεζες σε ασφυξία

Στο «κόκκινο» τα παγκόσμια χρηματιστήρια, λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα
Το αίτημα για 6 εκατομμύρια επιπλέον ELA απορρίφθηκε επειδή «μετά την εξαγγελία για το δημοψήφισμα και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό», ανέφεραν πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σε ασφυξία καταδικάζει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

(ΕΚΤ) με την απόφασή της να «διατηρήσει» τη γραμμή χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA, μέχρι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη για να ανασκοπήσει τις εξελίξεις. Ήδη όμως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονταν, από την περασμένη Κυριακή μάλιστα, έξι δισεκατομμύρια ευρώ, ποσόν το οποίο ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδας από την ΕΚΤ για να αντιμετωπίσουν τις εκροές κεφαλαίων. Το αίτημα εστάλη με επιστολή την οποία υπέγραφε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο πρακτορείο Reuters, αυτό το αίτημα ήταν που συζητήθηκε την Κυριακή στην ΕΚΤ και είχε ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση για τον τερματισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Το αίτημα απορρίφθηκε επειδή όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές «μετά την εξαγγελία για το δημοψήφισμα και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό».

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Reuters, η ΕΚΤ αποφάσισε τη «διατήρηση» του ELA στο όριο των 89 δις, αυτό της περασμένης Παρασκευής δηλαδή, επειδή οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στον Μηχανισμό. Επίσης, πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο Επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης αναμένεται να κρατήσουν στα ίδια επίπεδα το όριο του ELA μέχρι να διενεργηθεί το δημοψήφισμα. «Δεν έχει νόημα να διακοπεί τώρα. Οι τράπεζες δεν είναι άλλωστε σε θέση να τον αποπληρώσουν. Οπότε αν πάγωνε τώρα για δύο ή τρεις ημέρες ακόμα, δεν θα είχε καμία διαφορά. Με το δημοψήφισμα, θα υπήρχαν κάποιες ενδείξεις για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα», τόνισε πηγή στο Reuters.

Υποβάθμιση από τους S&P
Εξάλλου, με δεδομένη την ισχύουσα κατάσταση στην Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης Standard &Poor's προχώρησε τη Δευτέρα στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε CCC- από CCC, με αρνητικές προοπτικές. H S&P εκτιμά ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι τώρα στο 50%, ερμηνεύει την πρωτοβουλία Τσίπρα για δημοψήφισμα ως ένδειξη της απόφασης να δοθεί προτεραιότητα στις εσωτερικές πληρωμές και επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να τεθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας εντός των επόμενων έξι μηνών.

Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια
Πάντως, οι εξελίξεις στην Ελλάδα και δη το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων «έβαψαν» τα ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματιστήριο στο «κόκκινο». Το μεσημέρι της Δευτέρας η πτώση σε Φρανκφούρτη και Παρίσι ξεπερνούσε το 3%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίσταται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχασε 50 δισεκατομμύρια από την κεφαλαιοποίησή του τις πρώτες ώρες της χθεσινές συνεδρίασης. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,97%, στο Παρίσι ο CAC40 έκλεισε με πτώση 3,74%, στη Ζυρίχη ο SMI έκλεισε με πτώση 1,54%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX30 έκλεισε με πτώση 3,56% και ο EuroStoxx50 με πτώση 4,21%. Επίσης, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και τα ομόλογα σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ το ευρώ σημείωσε μικρή ανάκαμψη και περιόρισε τις αρχικές απώλειες σε λιγότερο από 1%. Στα αμερικανικά χρηματιστήρια ο δείκτης S&P 500 άνοιξε με τη μεγαλύτερη πτώση του μήνα, ενώ ο Nasdaq έκανε πρεμιέρα στην εβδομάδα με πτώση 1%.

Οι επενδυτές σημειώνουν ότι οι εξελίξεις, απ' εδώ και πέρα, είναι απρόβλεπτες, καθώς μια ανεπτυγμένη οικονομία κλείνει το τραπεζικό της σύστημα και μάλιστα για μία ολόκληρη εβδομάδα, ενώ στα γραφεία τους φτάνουν συνεχώς εκθέσεις για τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Πτωτικά κινήθηκε και το πετρέλαιο, ενώ αντίθετα, ενισχύθηκε ο χρυσός, παραδοσιακό καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους αβεβαιότητας. Στο χρηματιστήριο της Κίνας, εξάλλου, ο Γενικός Δείκτης στη Σαγκάη κατέγραψε «βουτιά» 7% στο κλείσιμό του, ενώ οι μετοχές στο κινεζικό χρηματιστήριο κατέγραψαν φρενήρη άνοδο τον τελευταίο χρόνο, με κέρδη που ξεπερνούν το 100%.

Μεγάλη πτώση στο ΧΑΚ
Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) έκλεισε χθες με μεγάλη πτώση, λόγω της ελληνικής κρίσης. Ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος από τις ζημιές στους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου, έκλεισε με απώλειες 2,71% στις 77,21 μονάδες. Ζημιές 2,81% κατέγραψε κι ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κλείνοντας στις 44,34 μονάδες, ενώ ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε στις 291.528,91 ευρώ. Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες ζημιές κατέγραψε μόνο η Κύρια Αγορά σε ποσοστό 3,03%. Αντίθετα, κέρδη 3,51% είχαν οι Επενδυτικές και 0,63% η Εναλλακτική, ενώ αμετάβλητος ήταν ο δείκτης των Ξενοδοχείων.

Τιμές χρεοκοπίας για τα ελληνικά ομόλογα
Η χθεσινή πορεία των ελληνικών ομολόγων στις ξένες πλατφόρμες ήταν αναπόφευκτα αρνητική. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε στα 43,5 λεπτά του ευρώ από 44,5 λεπτά του ευρώ που ήταν στις 12.00 το μεσημέρι. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 14,75%, ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ήταν στο 14,40%. Η τιμή του 5ετούς ομολόγου ανήλθε στα 56,50 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 23,24% από 23,22% που είχε βρεθεί η απόδοση λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι.

Η τιμή του 3ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στα 57 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να έχει εκτοξευθεί στο 37,19%. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς οι παραπάνω αποδόσεις αποτυπώνουν μία χώρα που είναι εκτός της Ευρωζώνης. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) διαμορφώθηκε στις 1.374 μονάδες βάσης από 1.360 μονάδες βάσης που είχε κυμανθεί το spread λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι. Η τιμή του strip (καλάθι) των 20 νέων ομολόγων ανήλθε στα 40 λεπτά του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα