Νέα βελτιωμένη πρόταση Γιούνκερ προς Τσίπρα

Νέα δυναμική φαίνεται ότι αποκτούν τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το «ελληνικό ζήτημα».

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση «επιβεβλημένης χρεοκοπίας», με κλειστές τράπεζες, περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και αντιμέτωπη με αθέτηση πληρωμής του ΔΝΤ και με την εκπνοή του προγράμματος, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ

Γιούνκερ, απέστειλε «μήνυμα» προς το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί νέα βελτιωμένη πρόταση των Θεσμών, οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν μία αλλαγή.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να ζητά να γίνει αποδεκτό το κείμενο των Θεσμών, ο κ. Τσίπρας να ζητήσει από τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, οι Θεσμοί να αποδεχθούν μια αλλαγή στο κείμενό τους και η κυβέρνηση να ζητήσει τη σύγκληση νέου έκτακτου Eurogroup.

Η βελτιωμένη έκδοση της προηγούμενής πρότασης των Θεσμών φέρεται να περιλαμβάνει διατήρηση του ΕΚΑΣ και συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να διαμήνυσε ότι βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται και εργάζεται για τη λύση.

Σημειώνεται ότι το νέο μήνυμα Γιούνκερ εστάλη στην Αθήνα λίγο μετά τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ΕΡΤ και λίγες, μόλις, ώρες πριν τη λήξη του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Πηγές από τις Βρυξέλλες δεν επιβεβαιώνουν, ωστόσο, τη συγκεκριμένη πρόταση.

Νωρίτερα, αρνητικά φόρτισε το κλίμα η απαντητική επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος απέρριψε το αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει του Δημοψηφίσματος.

Οι Έλληνες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Σκοπός της κυβέρνησης, εξήγησε, είναι να αποτελέσει το δημοψήφισμα τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, με πιο ισχυρά όπλα. «Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε όρθιοι και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιο θα είναι το μέλλον μας» σημείωσε και ξεκαθάρισε πως όποια απόφαση προκύψει στο δημοψήφισμα θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα