Το ΑΚΕΛ αποενοχοποίησε την Τουρκία.

Θα την ενοχοποιήσουν οι ξένοι;

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ λέγει προς τον λαό αντιφατικά πράγματα, και περιγράφει καταστάσεις πότε σύμφωνα με τις ψευδαισθήσεις του και άλλοτε σύμφωνα με τις φοβίες κατάρρευσης της πολιτικής του κόμματος.

Χθες δήλωσε τα εξής: «Θεωρώ ότι πάση θυσία, πρέπει να αποφευχθεί ναυάγιο της διαδικασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών».

Δεν εξηγεί όμως στον λαό πώς θα

αποφευχθεί ναυάγιο της διαδικασίας, χωρίς να κάνει υποχωρήσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά. Πιστεύει, δηλαδή, ότι θα κάνει υποχωρήσεις η Τουρκία του Ερντογάν και θα αποφευχθεί το αδιέξοδο; Τέτοιο ενδεχόμενο, μόνο με ακύρωση των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας μπορεί να υπάρξει. Και στα 42 χρόνια διαλόγου και συζήτησης του Κυπριακού, η Τουρκία ουδέποτε υποχώρησε.

Αντίθετα, αναβάθμιζε τις αξιώσεις της. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εκείνη που υποχωρούσε και προέβαινε σε παραχωρήσεις επί θεμάτων αρχών. Η δήλωση του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, «κάναμε τόσες παραχωρήσεις, που δεν έγιναν πουθενά στον κόσμο», αποστομώνει τον Άντρο Κυπριανού.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, επί 42 χρόνια, έχει κάνει τόσες παραχωρήσεις επί θεμάτων αρχών, ώστε έχει ξεπεράσει προ πολλού και κατά πολύ τη νοητή γραμμή επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού.

Παρά ταύτα, όλοι οι διάλογοι που έγιναν ναυάγησαν. Πού στηρίζει σήμερα τις ελπίδες του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ότι χωρίς παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς θα αποτραπεί το αδιέξοδο και θα συνεχισθούν οι συνομιλίες; Σε ποια δεδομένα στηρίζει τις ελπίδες του, ότι αυτή τη φορά θα έλθει η Τουρκία και θα κάνει υποχωρήσεις σε θέματα που θεωρεί δικές της αρχές;

Επενδύει και αυτός ελπίδες στον Ερντογάν (όπως ο Νίκος Αναστασιάδης), ότι είναι σύγχρονος προοδευτικός ηγέτης που θέλει λύση; Ή οπτασιάζεται πτώση του Ερντογάν και κατάληψη της εξουσίας από τον Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, το οποίο θα λύσει το Κυπριακό προς όφελος των δύο κοινοτήτων, ακυρώνοντας και τα διαχρονικά επιδρομικά σχέδια της Τουρκίας; Ειλικρινά, μένουμε έκπληκτοι μπροστά στην πολιτική αφέλεια που χαρακτηρίζει την πολιτική του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου...

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ διατυπώνει άλλη μία αφελή, και στερούμενη πολιτικής αντίληψης, θεωρία. Αν υπάρξει αδιέξοδο, δηλώνει, πρέπει οι ευθύνες να μη βαρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Να μην ανησυχεί ο κ. Κυπριανού. Εάν υπάρξει αδιέξοδο, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη ούτε καμία εκ των μεγάλων δυνάμεων θα τολμήσει να επιρρίψει ευθύνες στην Τουρκία. Δεν θα επιρριφθεί ευθύνη, επειδή κανένα δεν ενδιαφέρει το Κυπριακό, πλην της δικής μας ομφαλοσκόπησης που βλέπει όλο τον πλανήτη να περιστρέφεται γύρω από το Κυπριακό, αλλά και επειδή όλοι θα προσδοκούν σε μία επανάληψη της προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος.

Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ρωσία και η Ε.Ε. θέλουν να δουν τις προσπάθειές τους για λύση να τερματίζονται.

Αν προκύψει το τραγικό ενδεχόμενο να επιρριφθεί ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αυτό θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών και συμπεριφορών Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ και ο Αναστασιάδης φρόντισαν, διά των πολιτικών τους, των δηλώσεων και των ενεργειών τους, να φορτώσουν τα βάρη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, διά της συνεχούς επίρριψης ευθυνών στο ενωτικό δημοψήφισμα, των συνεχών αποενοχοποιήσεων της Τουρκίας και των συνεχών εγκωμίων που έπλεκαν για τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ποιος θα επιρρίψει αύριο ευθύνες στον Ερντογάν, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον περιέγραφε ως σύγχρονο ηγέτη που θέλει λύση;

Και ποιος θα επιρρίψει ευθύνες στον Ακιντζί, όταν έπλεκε το εγκώμιό του ο Αναστασιάδης ως κοινό οραματιστή, και ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ διακήρυτταν πως η εκλογή του άνοιξε παράθυρο λύσης;

Νομίζει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ πως τα μηνύματα που έστελλαν οι εκπρόσωποι της ενδοτικής φιλοσοφίας κατεγράφοντο μόνο στο εσωτερικό της Κύπρου; Κατεγράφοντο και στα ξένα κέντρα αποφάσεων, τα οποία έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση, ακούγοντας ηγέτες της ελληνοκυπριακής πλευράς να αφαιρούν κάθε ευθύνη από την τουρκική πλευρά και να τη φορτώνουν στην ελληνοκυπριακή...

Keywords
Τυχαία Θέματα