Στον αναπνευστήρα οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Ορατό είναι πλέον το αδιέξοδο στο Κυπριακό και δυσοίωνες οι προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που βρίσκεται στον αναπνευστήρα.

Δεν είχαν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για διάσωση των συνομιλιών, με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για πραγματοποίηση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη, εντός του Ιουνίου.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών καλείται να γεφυρώσει το

χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες στη συνάντηση, που είχαν την Τετάρτη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων εμφανίστηκαν με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις.

Διαβάστε επίσης: Ορατό το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Ο κ. Έιντε δεν αποκλείεται να διαβουλευθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ και να επανέλθει στην Κύπρο, αρχές της εβδομάδας σε μία ύστατη προσπάθεια αποφυγής της κατάρρευσης των συνομιλιών.

Η ε/κ πλευρά κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών συγκεκριμένη ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προνοεί ότι η τουρκική πλευρά θα συμφωνήσει να συζητήσουν πρώτα το εδαφικό, με χάρτες και μετά να προχωρήσουν με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τα άλλα θέματα, που προτάσσει η τουρκική πλευρά, κυρίως της εκ περιτροπής προεδρίας και των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους, μετά τη λύση του Κυπριακού, να τα συζητήσουν μετά τη συμφωνία σε εδαφικό και ασφάλεια.

Τη Δευτέρα στις 10.00, στο πλαίσιο συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα ενημερώσει για την πρότασή του τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ακολούθως θα γίνουν και δημόσια δηλώσεις για το περιεχόμενό της για να ενημερωθεί και ο λαός, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Χθες το βράδυ ο κ. Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για την αντίδραση της τ/κ πλευράς στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε ερώτηση αν θα γίνει διπλωματία του πήγαινε – έλα από τον κ. Έιντε μέχρι τη Δευτέρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Έιντε επρόκειτο να αναχωρήσει από την Κύπρο χθες το βράδυ. Για μας, τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, «δεν υπάρχει άλλη από την επιλογή να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη «η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν υπάρξει θετική ανταπόκριση, μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα». Είναι η ώρα της αλήθειας, τόνισε, αν πραγματικά επιθυμούμε επίλυση του Κυπριακού.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ερώτηση αν πάμε για αδιέξοδο απάντησε ότι «το τελευταίο που θα επιδίωκε είναι το αδιέξοδο». Η ε/κ πλευρά, είπε, θέλει την λύση του Κυπριακού, αρκεί και η άλλη πλευρά να συνεργαστεί.

Για τις εξελίξεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε χθες τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι φθάσαμε σε σημείο, που πρέπει να δοκιμαστούν όλοι. Με το να αποφεύγεται η συζήτηση σε ουσιώδη θέματα, πρόσθεσε, αποδεικνύεται ότι δεν θέλουν να κάνουν βήμα μπροστά εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό.

Υπέβαλε, δήλωσε, μια πρόταση για να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, ότι επιδιώκει λύση. Αλλά, πρόσθεσε, η λύση δεν επιτυγχάνεται εάν επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας και μένουμε στις διαφορές, που έχουμε.

Η τουρκική πλευρά, είπε, μιλά για διασταυρούμενη συζήτηση των θεμάτων και διερωτήθηκε ποιος είναι αυτός που αρνείτο μέχρι σήμερα να αγγίξουμε το εδαφικό ή τις εγγυήσεις, θέλοντας ν’ αφήσει τα δύο θέματα για το τέλος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την τ/κ πλευρά, αν όντως εννοεί και θέλει λύση, να εργαστεί ουσιαστικά ώστε να γίνει νέα διάσκεψη στην Γενεύη.

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για την πρότασή του, σημειώνοντας ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Συζητήσαμε, είπε, τον καλύτερο δυνατό τρόπο προώθησης λύσης στο Κυπριακό, ιδιαίτερα όσον αφορά την εξωτερική πτυχή του προβλήματος, που συνδέεται με την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες και μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Περίεργες και παράλογες ιδέες χαρακτήρισε τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επέκρινε την ε/κ πλευρά για λαϊκισμό, λόγω των προεδρικών εκλογών και επιβράδυνση της διαδικασίας.

Την στήριξη της Ρωσίας σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την ανάγκη αποφυγής χρήσης βίας και της επίλυσης των διαφορών με διάλογο, εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, τόνισε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές για θερμό επεισόδιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το μεσημέρι ο κ. Λαβρόφ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ χθες συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξέι Μεσκόφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα