Του εισηγηθήκαμε διεξόδους, τις υιοθέτησε έστω και αργά...

Πρώτα διεθνής διάσκεψη και θέματα ασφάλειας, και ακολούθως διάλογος για τις εσωτερικές πτυχές

Σε χρόνο ανύποπτο και καθώς οι συνομιλίες εξετρέποντο προς επικίνδυνες κατευθύνσεις για τον κυπριακό Ελληνισμό, ή προς ένα επικίνδυνο αδιέξοδο, ο υπογράφων είχε καλέσει σε άρθρο του τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να τολμήσει να εγκαταλείψει την πεπατημένη και χρεοκοπημένη διαδικασία της συζήτησης των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, και να ζητήσει τη συγκρότηση διεθνούς διάσκεψης, η οποία να ασχοληθεί με τα σημαντικά θέματα ουσίας: Το εδαφικό, τις εγγυήσεις και την αποχώρηση στρατευμάτων.

Εκείνη

ακριβώς την περίοδο, πλεόναζαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, διά των οποίων καλούσε την Τουρκία να αποδείξει τη θετική ρητορική της στο τραπέζι και να συμβάλει έμπρακτα στη θετική έκβαση των συνομιλιών και την εξεύρεση δίκαιης λύσης. Είπαμε τότε στον Πρόεδρο, ότι καλύτερη απόδειξη των προθέσεων της Τουρκίας δεν υπάρχει, από του να κληθεί σε μία διεθνή διάσκεψη και ενώπιον των διεθνών εκπροσώπων να καταθέσει θέσεις για το εδαφικό, τις εγγυήσεις και την αποχώρηση στρατευμάτων.

Εάν, εγράφαμε, η Τουρκία αποδεχόταν να επιστρέψει σημαντικό μέρος των κατεχομένων κυπριακών εδαφών, να δεχθεί τερματισμό των εγγυήσεών της και αποχώρηση των στρατευμάτων της, τότε και μόνο μπορούσε να συνεχισθεί ο διάλογος επί των εσωτερικών πτυχών. Διαφορετικά, ο διάλογος να διεκόπτετο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να κατήγγελλε την Τουρκία ως υπεύθυνη του αδιεξόδου και ως αρνούμενη να εγκαταλείψει τα επεκτατικά σχέδιά της κατά της Κύπρου.

Τονίζαμε ακόμη τα εξής:
1. Αποτελεί κωμική παρωδία να συζητά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ακιντζί κεφάλαια όπως το εδαφικό, τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Ο Ακιντζί δεν κατέχει εδάφη για να τα επιστρέψει. Η Τουρκία κατέχει κυπριακό έδαφος και αυτή θα λάβει αποφάσεις, εάν θα επιστρέψει και πόσο έδαφος. Το ίδιο ισχύει και για τις εγγυήσεις και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού. Ο Ακιντζί δεν είναι ο εγγυητής για να αποφασίσει για τις εγγυήσεις, ούτε είναι ο Αρχηγός του Τουρκικού Επιτελείου για να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσουν, ή θα παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα.

2. Η επί 42 έτη ακολουθούμενη διαδικασία, πρώτα συζήτηση των εσωτερικών πτυχών και στο τελικό στάδιο συζήτηση του εδαφικού, των εγγυήσεων και της αποχώρησης του τουρκικού στρατού, έχει χρεοκοπήσει. Στην πραγματικότητα, η ελληνοκυπριακή πλευρά έβαζε το αμάξι μπροστά στο άλογο. Συζητούσε για την εσωτερική πτυχή, εκεί που εκαλείτο να ικανοποιήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά και προέβαινε σε παραχωρήσεις, χωρίς να γνωρίζει εάν στη διεθνή πτυχή η Τουρκία θα ανταπεκρίνετο. Οι προτεραιότητες της διαδικασίας έπρεπε να αναστραφούν. Πρώτα διεθνής διάσκεψη για τα θέματα εδαφικού, εγγυήσεων και τουρκικών στρατευμάτων, και εφόσον υπήρχε κατάληξη σε συμφωνία, τότε να άρχιζε συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σπατάλησε σχεδόν πέντε χρόνια, συζητώντας και προχωρώντας σε γενναιόδωρες προσφορές στην τουρκική πλευρά στην εσωτερική πτυχή (υπενθυμίζουμε τη δήλωση του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, «κάναμε τόσες παραχωρήσεις που δεν έγιναν πουθενά στον κόσμο«) και όταν ήλθε η στιγμή να δώσει η Τουρκία, επαναβεβαιώθηκε στη Γενεύη ότι δεν δίδει τίποτε. Οι παραχωρήσεις Αναστασιάδη, όπως και οι προηγούμενες του Χριστόφια μάς έμειναν αγγονίν και από αυτές θα ξεκινήσει νέος διάλογος, αν καταρρρεύσει ο σημερινός.

Παρά ταύτα, δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προκειμένου να υπάρξει νέα Γενεύη. Εάν είναι βάσιμες οι πληροφορίες πως έχει θέσει ως προϋπόθεση όπως στη διάσκεψη συζητηθεί το εδαφικό, το θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, ορθώς έπραξε.

Έστω και πολύ αργά, έστω και κατά το ήμισυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υιοθέτησε εισηγήσεις της εφημερίδας μας. Δεν μπορεί πλέον να συνεχίζεται αυτή η κωμική παράσταση μίας μαραθώνιας συζήτησης πέντε χρόνων επί των εσωτερικών πτυχών, χωρίς η ελληνοκυπριακή πλευρά να έχει ενώπιόν της τις τουρκικές θέσεις για το εδαφικό, τις εγγυήσεις και την αποχώρηση στρατευμάτων.

Ακόμη και η ιδεωδέστερη συμφωνία να υπάρξει στις εσωτερικές πτυχές, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση υπό τη δαμόκλειο σπάθη των τουρκικών επεμβατικών δικαιωμάτων, την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μεγάλο μέρος της κυπριακής επικράτειας ευρισκόμενο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, στην ουσία υπό διοίκηση της Τουρκίας.

Θα προσθέταμε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διασφαλίσει τη διαχρονική θέση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι η διεθνής διάσκεψη θα είναι διεθνής, και όχι πενταμερής. Ότι στο τραπέζι θα ευρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι κάποια «Αυτού Εξοχότητα» αγνώστου κρατικής ταυτότητας. Ότι θα παρευρίσκονται στο τραπέζι, και όχι στον εξώστη ή στην περιφέρεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Έχει πολλά να πράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προκειμένου να διορθώσει τα τεράστια λάθη που διέπραξε, καθοδηγούμενος στην πολιτική του από ψευδαισθήσεις και ευσεβοποθισμούς.

Και να ενθυμείται: Γενναίος ηγέτης είναι εκείνος που τολμά διόρθωση των λαθών του και όχι εκείνος που επιμένει στην επανάληψή τους...

Keywords
Τυχαία Θέματα