Θρίλερ για γερά νεύρα…

Εκεί που όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις πάνε σε αδιέξοδο, αναπτερώνονται οι ελπίδες
Ένεκα της συνεχούς εμπλοκής, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες τη σύγκληση έκτακτης συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, ένα αίτημα που απέρριψε ο Ντόναλντ Τουσκ, παραπέμποντας το θέμα στο Γιούρογκρουπ

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών για κλείσιμο

της αξιολόγησης του προγράμματος της χώρας, η οποία βρίσκεται για μήνες σε εκκρεμότητα. Αν και χθες το πρωί φαινότανε πως τα πράγματα δεν προχωρούσαν, οδηγώντας στη μη σύγκληση έκτακτου Γιούρογκρουπ σήμερα, το απόγευμα αναπτερώθηκαν οι ελπίδες, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί να δηλώνει πως «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία».

Με τα δεδομένα αυτά, πληροφορίες έκαναν λόγο για σύγκληση έκτακτου Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Τρίτη, κάτι που, ωστόσο, θα ξεκαθαριστεί μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Πάντως χθες η Ελλάδα, διά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπέβαλε αίτημα για σύγκληση έκτακτης Συνόδου των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ένα αίτημα, ωστόσο, που απέρριψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, παραπέμποντας το θέμα στους Υπουργούς Οικονομικών (Γιούρογκρουπ).

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Χθες, πάντως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκε με εκπροσώπους των Θεσμών, σε επίπεδο νομικών κλιμακίων, με αντικείμενο την κυβερνητική πρόταση σχετικά με το πακέτο προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χουλιαράκης δεν έκανε δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή συνάντηση είχε ως στόχο την επίτευξη προόδου, ούτως ώστε να κλείσει η αξιολόγηση σε ένα έκτακτο Γιούρογκρουπ την ερχόμενη εβδομάδα. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού - συστήματος αυτόματης περικοπής δαπανών, εφόσον διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, τις οποίες θα επικυρώνει η Eurostat.

Κόκκινες γραμμές από Ελλάδα
Την προαναφερθείσα πληροφορία (δημιουργία μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών) επιβεβαίωσε και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία, σε έκτακτη διάσκεψη Τύπου, τόνισε πως η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε το Γιούρογκρουπ και αποτελεί κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, αποκλείοντας την ίδια ώρα το ενδεχόμενο νομοθέτησης «υπό αίρεση» μέτρων. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και τους εκπροσώπους των δανειστών, η κ. Γεροβασίλη ήταν κατηγορηματική:

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης. Δεν μπορούμε να πάμε πιο πέρα. Αυτό είναι το όριο της συμφωνίας». Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος επιχείρησε και πάλι να τραβήξει γραμμή μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών από τη μία πλευρά, και ΔΝΤ από την άλλη, ασκώντας δριμεία κριτική κατά του Ταμείου: Παρά την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και του αξιόπιστου πακέτου μέτρων, το οποίο συμφωνήθηκε, το ΔΝΤ «προβάλλει απαιτήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών». Επανέλαβε ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, όπως επιδιώκει το ΔΝΤ, είναι εκτός των ορίων του Συντάγματος και εκτός του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.

Μοσκοβισί: «Βρισκόμαστε κοντά»
Λίγο αργότερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε πως «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Επιτροπή πιστεύουν ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. «Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά πολλά έχουν ήδη γίνει και δεν πρέπει να αντιδρούμε σαν να έχει ξεσπάσει νέα κρίση», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η μεγάλη σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και θεσμών στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις δίνουν ελπίδες ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία. Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να εργαστούν με μεγάλη ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και κοινή βούληση, ώστε η Ελλάδα, υλοποιώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει σε ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Αισιόδοξη κι η Μογκερίνι
Νωρίτερα, η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, για να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της αξιολόγησης. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πνεύμα συνεργασίας με όλους τους Θεσμούς και με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, τόνισε η ίδια. Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα στο Γιούρογκρουπ στο Άμστερνταμ, η Μογκερίνι επισήμανε ότι η Κομισιόν θεωρεί πως η συμφωνία είναι κοντά και μπορεί να κλείσει σύντομα. Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα, με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών. «Οι επικεφαλής δεν έχουν εντολή να φύγουν», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, μην αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο σύντομης διακοπής των διαπραγματεύσεων λόγω Πάσχα.

Δεν είναι κάτι δραματικό
Σε ό,τι αφορά την μη σύγκληση έκτακτου Γιούρογκρουπ σήμερα, κύκλοι των Βρυξελλών διεμήνυσαν χθες ότι η αναβολή του δεν είναι κάτι «δραματικό», δεδομένου ότι το διάστημα των συνομιλιών στην Αθήνα, μετά το Γιούρογκρουπ στο Άμστερνταμ, ήταν πολύ μικρό. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπάρχει σε γενικές γραμμές συμφωνία στο συνολικό πακέτο μέτρων (3% του ΑΕΠ), ωστόσο «χρειάζεται ακόμη κάποιος χρόνος» για συμφωνία στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πρόοδος στο θέμα των εφεδρικών μέτρων, ωστόσο τόνιζαν ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων πλευρών και μεταξύ των κρατών-μελών, για το πώς θα πρέπει να νομοθετηθούν τα μέτρα αυτά και πόσο συγκεκριμένα πρέπει να είναι.

Σύμμαχος ο Γιούνκερ
Αξίζει, πάντως, να τονιστεί πως η Ελλάδα στη θέση της για μη ψήφιση προληπτικών μέτρων, όπως απαιτεί το ΔΝΤ, φαίνεται πως έχει ένα γερό σύμμαχο, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ, κατά τη χθεσινή συνεδρία του Κολεγίου των Επιτρόπων, φαίνεται να τόνισε ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων που ζητείται από την Ελλάδα είναι αντισυνταγματική και παράλογη.

Υποστηρίζοντας ανοιχτά την ελληνική θέση, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν μπλοκάρει ακριβώς λόγω της διαφωνίας στη νομοθέτηση του πακέτου των «υπό αίρεση» μέτρων, ο Γιούνκερ φέρεται να ανέφερε σε έντονο ύφος ότι είναι παράλογο (unreasonable) και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα. Η «ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ, ζητώντας άμεση σύγκληση του Γιούρογκρουπ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ εμφανίστηκε και ογισμένος με τις άκαμπτες θέσεις και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί στην ευρωζώνη.

Σε παραίτηση καλεί Τσίπρα ο Μητσοτάκης
Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ αβεβαιότητα και το θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Θεσμών προκαλούν σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα ελληνικά κόμματα. Χθες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, τόνισε πως τα μέτρα-κάβα που ζητούν οι δανειστές είναι το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του Πρωθυπουργού. Απευθυνόμενος δε προς τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε: «Η χώρα δεν αντέχει να ζήσει το δράμα του περυσινού καλοκαιριού, δεν αντέχει άλλο τον ανίκανο και ανεύθυνο πρωθυπουργό. Κύριε Τσίπρα, αν αναζητείτε οδό διαφυγής, παραιτηθείτε τώρα». Πάντως, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: «Δεν θα απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Είμαι απολύτως σίγουρη ότι θα συμβεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα