Εβδομάδα Παθών για το ελληνικό πρόγραμμα αξιολόγησης

Σε νέο θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση Ελλάδας-Θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση.Αντικρουόμενες δηλώσεις γίνονται καθημερινά από Ευρωπαίους και Αμερικάνους Αξιωματούχους.

Το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα ενδέχεται να διεξαχθεί την επόμενη ή, το αργότερο, τη μεθεπόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν, ακόμη, νομικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία απομένουν να διευθετηθούν.

Δεν έχω συγκεκριμένη προθεσμία, αν και υπάρχει μια

αίσθηση επείγοντος, την οποία μοιραζόμαστε όλοι. Επομένως, θα πρέπει να δούμε αν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ή, στη χειρότερη περίπτωση, την αμέσως επόμενη εβδομάδα δήλωσε από το Παρίσι ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αλλά πρέπει να το κάνουμε με τρόπο, που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, μετά τη συνάντησή του με τον Μισέλ Σαπέν.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι οι Θεσμοί δεν απαιτούν από την Ελλάδα να αλλάξει το Σύνταγμα της, αλλά να βρεθεί μια οδός σύμφωνη με το νομικό της σύστημα, που θα επιτρέπει να προσδοθεί περισσότερη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για Eurogroup την Τρίτη του Πάσχα ή την επόμενη Πέμπτη.

Στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η αξιολόγηση.

Εμπλοκή στο πακέτο των προληπτικών μέτρων

Το μεγάλο αγκάθι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ο τρόπος, που θα εξασφαλίσει η Ελλάδα την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων από τους στόχους.

Εμπλοκή προέκυψε στο θέμα του νέου πακέτου των προληπτικών μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές και θα εφαρμοστούν, εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα.

Επιπλέον, είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα, καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις. Η Αθήνα, προτείνει αντ’ αυτού τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα