Θεοχάρους: Ο ΠτΔ έχει ανάψει το φως για έμμεση επιδιαιτησία

Είναι ξεκάθαρο ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει ανάψει το πράσινο φως στα Ηνωμένα Έθνη για έμμεση επιδιαιτησία, την οποία έχουν βαφτίσει ως προφορική κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων και ως διαμεσολάβηση”, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του κινήματος “Αλληλεγγύη” Ελένη Θεοχάρους.

Σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντησή της με τις ηγεσίες της ΟΕΛΜΕΚ

και της ΟΛΤΕΚ, η κ. Θεοχάρους είπε, ακόμη, πως ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί “έχει βγάλει πλέον κάθε περιορισμό στη συμπεριφορά του, στα κυπριακά θα λέγαμε `έχει βγάλει και τα παλλούκια`, και δηλώνει ότι η τ/κ πλευρά θέλει αυτή την επιδιαιτησία, την οποία χαρακτηρίζει ως γεφυρωτικές προτάσεις, αλλά παράλληλα μας απειλεί ότι εάν επιχειρήσουμε την οποιαδήποτε ενέργεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία θα αντιδράσει με τον τρόπο που αυτή ξέρει και θα υπάρξουν εντάσεις”.

Η Πρόεδρος του κινήματος “Αλληλεγγύη” ανέφερε πως “μετά το γεγονός ότι ενέδωσε η κυπριακή βουλή την περασμένη Παρασκευή σε αυτό το ιταμό, σε αυτό το άθλιο αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί, είναι πάρα πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες ενδοτικές συμπεριφορές, γιατί πραγματικά ήταν μια ημέρα ντροπής για την κυπριακή βουλή και για τον κυπριακό λαό στο σύνολό του αυτό που έγινε την περασμένη Παρασκευή”.

Πρόσθεσε πως “η διαμορφωθείσα πλειοψηφία μέσα στη βουλή, όπως φάνηκε την περασμένη Παρασκευή, είναι σε θέση να περάσει και κομμάτια της οποιασδήποτε λύσης, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να δούμε ότι η μισή λύση έχει συμφωνηθεί από μέρους της κυπριακής βουλής και εκείνο στο οποίο θα συμφωνήσουν οι πολίτες, αν κληθούν στο τέλος να δώσουν την άποψή τους, θα αφορά κάποια περιουσιακά ζητήματα, τα οποία εκ των πραγμάτων θα έχουν ήδη επιλυθεί”.

Η κ. Θεοχάρους παρατήρησε πως "η Τουρκία επιμένει στην εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, και δυστυχώς οι ΗΠΑ εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να είναι σύμμαχος της Τουρκίας” και έκανε αναφορά σε σενάριο για πανευρωπαϊκή διευθέτηση “τόσο της κρίσης στη Μέση Ανατολή, στη Συρία και στη Βόρειο Αφρική, δηλαδή της σύγκρουσης του Ισλαμικού με τον Χριστιανικό κόσμο” , που “θα γίνει αναλώμασι της Κύπρου”.

“Κι εμείς θα πληρώσουμε το βαρύ τίμημα, δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία κάποια στιγμή να φθάσει στην κρίσιμη μάζα των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, όπως επιθυμεί ο κ. Ερντογάν και να προχωρήσει στην προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία”, ανέφερε.

Κατάσταση στη Συρία

Η κ. Θεοχάρους είπε πως είχε σήμερα συνάντηση με τον Επιτετραμμένο της συριακής πρεσβείας στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέλυσαν σε βάθος την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία σήμερα.

“Του υπέδειξα ότι εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση τη χρήση χημικών όπλων εναντίον του άμαχου πληθυσμού αλλά και εναντίον του οποιουδήποτε”, επεσήμανε, κάνοντας λόγο για “άνανδρη και δολοφονική μέθοδο”.

Η κ. Θεοχάρους είπε πως ο Επιτετραμμένος της συριακής πρεσβείας επέμεινε ότι δεν έχει γίνει χρήση χημικών όπλων από μέρους των συριακών δυνάμεων και πως πρόκειται για προβοκατόρικες ενέργειες που είχαν προσχεδιαστεί για να επιτελεστούν οι βομβαρδισμοί εναντίον της αεροπορικής βάσης στη Χομς.

"Για εμάς εξακολουθεί να είναι ντροπή για την ανθρωπότητα και για όσους το έχουν διαπράξει, και είναι ένα έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα η χρήση των χημικών όπλων και ευχόμαστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν με τον τρόπο που τους αρμόζει", ανέφερε.

Βομβιστικές επιθέσεις στην Αίγυπτο

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε, εξάλλου, πως οι χθεσινές επιθέσεις στην Αίγυπτο καταδεικνύουν για άλλη μια φορά την απουσία συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την τεράστια ανάγκη για χάραξη μιας τέτοιας στρατηγικής.

Αναφέρθηκε σε ευθύνες της ΕΕ, "η οποία όχι μόνο έχει βαρύτατες ευθύνες όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, όπως διαμορφώθηκε και όπως οδήγησε σε αυτό το φοβερό εμφύλιο πόλεμο, αλλά και την κατάσταση στην Αίγυπτο και την κατάσταση στη Συρία, που ξεκίνησε δήθεν με τη μορφή της Αραβικής άνοιξης και κατέληξε σε ένα φρικτό πολικό χειμώνα, όπου αθώοι δολοφονούνται καθημερινά στα πλαίσια αυτού του φανατικού θρησκευτικού φανταμενταλισμού".

Όσον αφορά την Αίγυπτο, είπε πως “νοιαζόμαστε για όλους τους πολίτες βεβαίως, αλλά και για τους Χριστιανικούς πληθυσμούς και για το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, και εντός της ημέρας θα επικοινωνήσουμε με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας για να του εκφράσουμε τη συμπάθειά μας και τη συμπαράστασή μας”.

Σημείωσε πως ενδεχομένως αντιπροσωπεία του κινήματος να επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια για να αποδείξει εμπράκτως τη στήριξή της στο Πατριαρχείο.

Συνάντηση με ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τις ηγεσίες της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ, η κ. Θεοχάρους είπε πως ανέλυσαν τα προβλήματα “τα οποία αντιμετωπίζει η παιδεία των Ελληνοπαίδων στην Κύπρο”, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές της μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης.

Ανέφερε πως είδαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία της πρόσληψης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, "ειδικά εκείνοι οι οποίοι έχουν ήδη υπηρετήσει 30 μήνες στη δημόσια υπηρεσία και που βάσει του ευρωπαϊκού νόμου, θα μπορούσαν να γίνουν αορίστου χρόνου", και ανέλυσαν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ.

“Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσουν οι σοφότερες απόψεις και στο τέλος θα έχουμε και τη δικαιότερη κατανομή των θέσεων και την πρόσληψη των καθηγητών με πλήρως αξιολογικά κριτήρια, και μια ελληνοπρεπή, ανθρωποκεντρική παιδεία για τα παιδιά μας”, πρόσθεσε.

Μιλώντας εκ μέρους των δυο συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος είπε πως συζήτησαν για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των καθηγητών, οι οποίοι έχουν ήδη συμπληρώσει 30 μήνες εκπαιδευτικής υπηρεσίας και θα έπρεπε με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία να κηρυχθούν αορίστου χρόνου.

Ανέφερε επίσης πως εξέθεσαν στην κ. Θεοχάρους τις απόψεις των δυο οργανώσεων και συνάντησαν πλήρη κατανόηση. Πρόσθεσε πως “στα πλαίσια και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, όπου εκπροσωπείται το Κίνημα Αλληλεγγύη, θα έχουμε τη στήριξή τους, ούτως ώστε η πολιτεία, το Υπουργείο Παιδείας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με βάση και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και μέσα στα πλαίσια μιας κοινωνικής ευαισθησίας που πρέπει να διακρίνει το κράτος”.

Ανέφερε, ακόμη, πως βρήκαν κατανόηση και σε πολλά άλλα θέματα και προσδοκούν σε μια συνεργασία που θα έχει διάρκεια.

Παγκύπριο Γυμνάσιο

Η κ. Θεοχάρους είπε επίσης πως σήμερα είχε συνάντηση με την Επιτροπή για τη διάσωση του Παγκυπρίου Γυμνασίου και πως πρόσφατα είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, ο οποίος τη διαβεβαίωσε ότι είναι υπερβολικές οι τοποθετήσεις για καταστροφή του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

“Παρόλο που σέβομαι την άποψη του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας, νομίζω ότι καλό είναι να δει ο κυπριακός λαός τι ανευρίσκεται στους χώρους του Παγκυπρίου Γυμνασίου από τις εκσκαφές, και πώς αυτό θρυμματίζεται, κατακερματίζεται, η Ιστορία μας γίνεται θρύψαλα και την πετάνε στον Κοτσιάτη, σε χοιροστάσια, σε άλλους χώρους απόρριψης απορριμάτων”, ανέφερε.

Παρουσιάζοντας κάποια θραύσματα, η κ. Θεοχάρους είπε πως πρόκειται για κομμάτια από αγγεία που ανευρίσκονται στο υπέδαφος του Παγκυπρίου Γυμνασίου. “Θεωρώ ότι είναι ντροπή για όλους μας η καταστροφή αυτών των θησαυρών”, επεσήμανε και πρόσθεσε πως “όλα αυτά έχουν συλλεγεί από σκυβαλότοπους και από χοιροστάσια”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα