Γιατί χτύπησε στη Συρία ο Τραμπ;

Ένα ερώτημα που πλανάται τις τελευταίες ημέρες είναι το γιατί η αμερικανική ηγεσία προχώρησε σε επίθεση με πυραύλους Τόμαχοκ στη Συρία τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής και κυρίως το τι έχει να κερδίσει από αυτό το πλήγμα.

Πολλά. Αυτή είναι η απάντηση που μπορεί να δώσει κανείς μονολεκτικά. Και μάλιστα, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει τη Συρία με αφορμή την επίθεση με χημικά όπλα κατά άμαχων πολιτών, είχε, μάλιστα, τη στήριξη -αν όχι και την ώθηση-

των συμβούλων του.

Όπως εξηγεί στο SigmaLive ο Διεθνολόγος και Πολιτικός Αναλυτής Γιώργος Κέντας, οι Σύμβουλοι του Προέδρου των ΗΠΑ είπαν στον Πλανητάρχη πως θα ήταν καλή ιδέα να συνδράμει άμεσα μετά το επεισόδιο με τα χημικά. Αυτό, σύμφωνα με τους συμβούλους του, θα δημιουργούσε μια καλή δημόσια φήμη στους Αμερικανους πολίτες. Ταυτόχρονα, οι πολίτες της Αμερικής θα έστρεφαν την προσοχή τους στα εξωτερικά ζητήματα της χώρας, εκτιμά ο Διεθνολόγος.

Πρόκειται για μια πάγια φόρμουλα, αναφέρει ο δρ Κέντας, υπενθυμίζοντας ότι κάτι τέτοιο έγινε και τότε με το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

Ήταν Αύγουστος του 1998, όταν με την κωδική ονομασία Οperation Infinite Reach, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν με πυραύλους κατά των βάσεων της Αλ Κάιντα στη Χοστ του Αφγανιστάν και κατά του φαρμακευτικού εργοστασίου Αλ Σίφα στο Χαρτούμ του Σουδάν.

Αποτραβούν τα βλέμματα του κόσμου, αλλά και σημαντικών παιχτών στην Ουάσιντγκτον, μεταξύ άλλων, γερουσιαστών, αλλά και της ίδιας της Επιτροπή Άμυνας, εξηγεί ο Διεθνολόγος.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κίνηση αυτή στοιχίζει στην αμερικανική οικονομία, ο δρ Κέντας αναφέρει: oι πύραυλοι Τόμαχοκ έχουν ημερομηνία λήξης… Αν δεν τους χρησιμοποιήσουν, πάνε για ανακύκλωση. «Σίγουρα έχουν ένα κόστος, αλλά, κάποτε, πρέπει είτε να χρησιμοποιηθούν είτε να καταστραφούν», συμπληρώνει.

Πέραν του οικονομικού ζητήματος, μέσα από τέτοιου είδους επιθέσεις προκύπτουν κι άλλα προβλήματα, που συνήθως ακούν στο όνομα.. Ρωσία.

«Σίγουρα δεν αρέσει στη Μόσχα. Ωστόσο, η αμερικανική επίθεση της Παρασκευής έδειξε ότι τα στρατηγικά συμφέροντα είναι υπεράνω των προσωπικών σχέσεων», θα αναφέρει ο Διεθνολόγος ερωτηθείς αν αυτό ενδέχεται να πλήξει τη σχέση των δύο ηγετών.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Διεθνολόγος προβλέπει πως η Ρωσία θα έχει πλέον την ευχέρεια να πλήξει σε πιο σοβαρό βαθμό τη Συρία.

«Να αναμένουμε ότι η Ρωσία θα δράσει με κάποιον τρόπο. Αυτό που έκανε η Αμερική, λύνει τα χέρια της της Ρωσίας για να κάνει κάτι πιο σοβαρό εντός της Συρίας», συμπληρώνει.

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα