Εταιρεία εμφυτεύει micro-chip στους υπαλληλους της (Vid)

Ένα «δυστοπικό» όραμα χώρου εργασίας είναι σχεδόν ρουτίνα στο σουηδικό start-up, ‘Epicenter’. Η εταιρεία προσφέρει στους εργαζόμενους και τα μέλη της, την εμφύτευση microchip, στο μέγεθος κόκκου ρυζιού, που λειτουργεί ως μαγνητική κάρτα πρόσβασης: ν' ανοίξει πόρτες, να τυπώσει σε εκτυπωτές ή ακόμη να αγοράσει smoothies με μια κίνηση του χεριού.

Οι ενέσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς ανάμεσα στους εργαζόμενους της Epicenter

που επιθυμούν να πάρουν τα εμφυτεύματα. Η σύριγγα ολισθαίνει μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Στη συνέχεια, μ' ένα κλικ, ένα μικροτσίπ εμφυτεύεται στο χέρι του εργαζόμενου.

«Το μεγαλύτερο όφελος νομίζω ότι είναι η ευκολία», δήλωσε ο Πάτρικ Mesterton, συν-ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Epicenter. Ως επίδειξη, ξεκλειδώνει μια πόρτα απλώς κουνώντας κοντά το χέρι του. «Αντικαθιστά ουσιαστικά πολλά πράγματα που έχετε, άλλες συσκευές επικοινωνίας, είτε πρόκειται για πιστωτικές κάρτες ή κλειδιά.»

Αυτή η τεχνολογία δεν είναι πρόσφατη. Τέτοια τσιπ χρησιμοποιούνται ως εικονικές πλάκες κολάρου στα κατοικίδια ζώα, ενώ οι εταιρείες τα χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν παράδοση εμπορευμάτων. Απλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ πριν πάνω σε εργαζόμενους. Η Epicenter και μετρημένες άλλες εταιρείες είναι οι πρώτες που θα κάνουν τα εμφυτεύματα τσιπ ευρέως διαθέσιμα.

Και όπως συμβαίνει με τις περισσότερες νέες τεχνολογίες, θέτει τα ζητήματα της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Παρόλο που βιολογικά είναι ασφαλή, τα δεδομένα που παράγονται από τα chip μπορούν να δείξουν πόσο συχνά ένας εργαζόμενος δουλεύει και τι αγοράζει. Η διαφορά με τις μαγνητικές κάρτες των εταιριών και τα smartphones που μπορούν να παράγουν τα ίδια δεδομένα, είναι ότι ένα άτομο δεν μπορεί εύκολα να αποχωριστεί το τσιπ.

Ο Mesterton δήλωσε πως αρχικά είχε τις αμφιβολίες του, «Αλλά απ’ την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι έχουν ήδη εμφυτεύσει πράγματα στο σώμα τους, όπως βηματοδότες και τεχνολογίες που ελέγχουν την καρδιά τους», είπε.

Η Epicenter, η οποία φιλοξενεί πάνω από 100 εταιρείες και περίπου 2.000 εργαζομένους, άρχισε την εμφύτευση των εργαζομένων τον Ιανουάριο του 2015. Τώρα, περίπου 150 εργαζόμενοι έχουν chip.

Τα μικρά εμφυτεύματα χρησιμοποιούν την τεχνολογία Near Field Communication (NFC):

Το NFC είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιείτε στις κάρτες ανέπαφων συναλλαγών ή σε πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ενεργοποιείται από έναν αναγνώστη λίγα εκατοστά μακριά, προσφέροντας μια μικρή ποσότητα των ροών δεδομένων μεταξύ των δύο συσκευών μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Τα εμφυτεύματα είναι «παθητικά», δηλαδή περιέχουν πληροφορίες που άλλες συσκευές μπορούν να διαβάσουν, αλλά τα ίδια δεν μπορούν να διαβάσουν πληροφορίες.

Ο Ben Libberton, μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, λέει ένας χάκερ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει τεράστιες εκτάσεις πληροφοριών από το ενσωματωμένο μικροτσίπ. Τα ηθικά διλήμματα θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα με την εξέλιξη των μικροτσίπ.

Τι δεδομένα μπορούν να αποκτήσουν οι χάκερς από τα μικροτσίπ;

«Τα δεδομένα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πάρουν από ένα τσιπ που είναι ενσωματωμένο στο σώμα σας είναι πολύ διαφορετικά από τα δεδομένα που μπορεί κάποιος να πάρει από ένα smartphone», λέει. «Θεωρητικά θα μπορούσατε να πάρετε δεδομένα για την υγεία σας, θα μπορούσατε να πάρετε δεδομένα για την τύχη σας, πόσο συχνά εργάζεστε, πόσο καιρό εργάζεστε, εάν παίρνετε διαλείμματα τουαλέτας και τέτοιες πληροφορίες.»

Ο Libberton είπε ότι εάν τα δεδομένα αυτά συλλέγονται, το μεγάλο ερώτημα παραμένει το τι συμβαίνει σε αυτό, που το χρησιμοποιεί και για ποιο σκοπό.

Δείτε το βίντεο στο πάνω μέρος της είδησης, για να μάθετε τι λένε οι υπάλληλοι της Epicenter γι’ αυτή την καινοτομία στο χώρο της τεχνολογίας και της εργασίας.

Πηγή: Business Insider / Mashable

Keywords
Τυχαία Θέματα