Θεοχάρους: Η Τουρκία δείχνει ότι η ΕΕ απέτυχε στο προσφυγικό

«Είναι ξεκάθαρα τα ελλείμματα της κοινής πολιτικής εξωτερικών και άμυνας που καθιστούν διάτρητα τα σύνορα Σένγκεν και δεν προστατεύουν τις χώρες εκτός Σένγκεν. Τα ελλείμματα και η αποτυχημένη πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό αποτυπώνονται σήμερα στην πολιτική της ΕΕ στην Τουρκία».

Αυτά δήλωσε χθες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και Ευρωβουλευτής του ECR, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, με αφορμή τη συζήτηση για την πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών σε συνάρτηση με τον ρόλο της εξωτερικής δράσης

της ΕΕ στο προσφυγικό.

Όπως είπε η Δρ. Θεοχάρους, «απαιτείται κοινή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου για να μοιράζεται δίκαια το βάρος μεταξύ των κρατών-μελών. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη ανάμεσα μας και στήριξη των χωρών που επωμίζονται το βάρος των προσφύγων».

Ακόμη - παρατήρησε - απαιτείται αναθεώρηση της αναπτυξιακής πολιτικής και έλεγχος ως προς την διάθεση πόρων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για να προσθέσει: «Η ενίσχυση και επέκταση της FRONTEX με τον Οργανισμό Προστασίας Συνόρων και Ακτών είναι επίσης σημαντική, όπως και η κοινή οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική στόχευση για να επιλυθούν οι συγκρούσεις στην ευρωπαϊκή γειτονία. Απαιτείται μεγαλύτερη φροντίδα για τα ιδιαιτέρως ευπαθή άτομα ανάμεσα στους διακινούμενους προσφυγικούς πληθυσμούς, όπως τα μικρά ή ασυνόδευτα παιδιά, οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι, οι ψυχοπαθείς, οι ανάπηροι»

Καταλήγοντας η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης τόνισε τα εξής: «Θα υπάρξει επίταση του προβλήματος μετά την αναμενόμενη μετατροπή της Τουρκίας σε απολυταρχικό κράτος στις 16 Απριλίου. Στην Τουρκία αποδεικνύεται η εντελώς εσφαλμένη πολιτική της ΕΕ, με αποτέλεσμα ένα ανθρωπιστικό ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό να τυγχάνει εκμετάλλευσης και να γίνεται αντικείμενο εκβιασμού από την χώρα αυτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα