Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

Ο 22χρονος έχει γεννηθεί στο Κιργιστάν, σε μια περιοχή που τροφοδοτεί την ISIS με μαχητές
Σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές, γενετικό υλικό του Τζαλίλοφ βρέθηκε στο σακίδιο που είχε αφεθεί στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια του μετρό και περιείχε έναν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό

Οι ρωσικές Αρχές κατονόμασαν χθες τον 22χρονο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ ως τον δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ο οποίος

φέρεται επίσης να είχε τοποθετήσει σε άλλον σταθμό μια βόμβα που εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε εγκαίρως. «Από την έρευνα διαπιστώθηκε η ταυτότητα του άνδρα» που διέπραξε την επίθεση, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ερευνών. «Πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια». Με την ανακοίνωση αυτήν οι ρωσικές Αρχές επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα από τις μυστικές υπηρεσίες του Κιργιστάν, της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Κεντρικής Ασίας, όπου είχε γεννηθεί ο δράστης. Σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές, γενετικό υλικό του Τζαλίλοφ βρέθηκε στο σακίδιο που είχε αφεθεί στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια του μετρό και περιείχε έναν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό.

«Οι εξετάσεις DNA και οι καταγραφές των καμερών παρακολούθησης μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο μετρό άφησε το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια», πρόσθεσε η Επιτροπή.

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (GKNB) του Κιργιστάν ανέφερε νωρίτερα ότι ο Τζαλίλοφ γεννήθηκε στην περιοχή του Ος, σε μια περιοχή απ' όπου προέρχεται μεγάλος αριθμός μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι Αρχές του Κιργιστάν συνεργάζονται με τις αντίστοιχες της Ρωσίας στην έρευνα, διαβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας της χώρας στη Μόσχα.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας «προσέγγισαν την GKNB απευθείας και έλαβαν την επιβεβαίωση ότι γεννήθηκε εκεί (σ.σ. στο Κιργιστάν) αλλά δεν είχε ποτέ την υπηκοότητα. Όταν έγινε 16 ετών έλαβε το πρώτο διαβατήριό του εδώ» (στη Ρωσία), είπε ο Γκουλμπαρσίν Μπαγιμπέτοβα.

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών από την έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη αυξήθηκε σε 14, ανακοίνωσε χθες η Ρωσίδα Υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκόρτσοβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου και άλλοι τρεις υπέκυψαν μέσα στα ασθενοφόρα ή στο νοσοκομείο αυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας, διευκρίνισε η Υπουργός.

Νέος συναγερμός
Χθες το πρωί, το μετρό της Αγίας Πετρούπολης ανακοίνωσε πως έκλεισε ο σταθμός Σέναγια Πλόσαντ, έπειτα από ανώνυμη τηλεφωνική προειδοποίηση για βόμβα. Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα, ο σταθμός άνοιξε και πάλι. Στο μεσοδιάστημα, η ρωσική αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους για τη δολοφονία δύο αστυνομικών στην περιοχή του Αστραχάν.

Οι άτυχοι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν περιπολία όταν κλήθηκαν να κατευθυνθούν για να ερευνήσουν κάποιο δυστύχημα, το οποίο -σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti- είχαν σκηνοθετήσει οι δράστες. Μόλις έφθασαν στο σημείο του δυστυχήματος οι δύο δέχθηκαν εν ψυχρώ τα πυρά των δραστών, με αποτέλεσμα να εκπνεύσουν σχεδόν αμέσως.

Οι Αρχές δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο ως προς τα κίνητρα της εν ψυχρώ δολοφονίας τους, περιλαμβανομένης και της επίθεσης φανατικών ισλαμιστών, καθώς η δολοφονία τους σχεδόν συνέπεσε χρονικά με την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Πρόκληση εναντίον όλων
Στο πεδίο των πολιτικών αντιδράσεων, το Κρεμλίνο δήλωσε χθες πως η επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι μια «πρόκληση» που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβανομένου. Ανέφερε, επίσης, πως η παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη την ώρα που σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση είναι «αξιοσημείωτη».

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως θα ήταν «κυνικό και κακόβουλο» να χαρακτηρίζεται η φονική έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη ως αντίποινα για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη καταδεικνύει την ανάγκη για κοινές προσπάθειες εναντίον της παγκόσμιας τρομοκρατίας, πρόσθεσε.

«Αυτή η τραγωδία στην Αγία Πετρούπολη δείχνει και πάλι πόσο σημαντικό είναι να αυξηθούν οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του κακού», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κιργιστάν Ερλάν Αμπντιλντάγεφ.

Πράξη εκδίκησης του ΙΚ
Ο ρωσικός Τύπος ανέγνωσε, πάντως, στην επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης μια πράξη αντιποίνων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για την επέμβαση του ρωσικού στρατού στη Συρία, αλλά έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με μια πιθανή σκλήρυνση της εσωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου.

Η έκρηξη στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας «είναι η απάντηση του ΙΚ στις επιτυχίες των ρωσικών όπλων στη Συρία (...) η οποία έχει στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι δραστηριότητες της Ρωσίας στο εξωτερικό», εκτιμά ο αναλυτής Αλεξέι Μούχιν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα». Οι τρομοκράτες «προσπαθούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη συριακή εκστρατεία», προσθέτει ο ειδικός.

Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Ιζβέστια», «αυτοί που παρήγγειλαν και αυτοί που εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση ανήκουν σε έναν εν υπνώσει πυρήνα τρομοκρατών (του ΙΚ), γνωστού εδώ και καιρό στην Ευρώπη». Σύμφωνα με την Ιζβέστια, «οι αντιδράσεις στον κόσμο γι' αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια δημιουργούν ελπίδες ότι ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός, τον οποίο επιθυμεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτέλους θα σχηματισθεί».

Όμως, ο ανεξάρτητος Τύπος φαίνεται πιο επικριτικός όσον αφορά τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Παρόλο που η εξουσία δηλώνει αδιάκοπα πως η πολιτική της στη Συρία «είναι καλή (...), αυτό δεν μας εμποδίζει να αναρωτιόμαστε αν έχει διαμορφωθεί με περίσκεψη και αν οι συνέπειές της έχουν υπολογισθεί», γράφει η φιλελεύθερη εφημερίδα «Βεντομόστι». Για πολλές εφημερίδες, αυτή η τρομοκρατική ενέργεια αλλάζει επίσης το εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο στη Ρωσία, όπου εκατοντάδες οπαδοί του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθησαν στα τέλη Μαρτίου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς.

Η περίοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο 2018 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η Ρωσία θα υποδεχθεί το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ. «Το να επωφεληθείς από μια τρομοκρατική ενέργεια για να σφίξεις τα λουριά αποτελεί εθνική παράδοση», εκτιμά ο αναλυτής της επιχειρηματικής εφημερίδας «RBK» Αμπάς Γκαλιάμοφ. Με πρόσχημα τη μάχη εναντίον του εξτρεμισμού, την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών και τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων, η εξουσία μπορεί να αυξήσει την πίεσή της» επί των αντιπολιτευομένων, εκτιμά η εφημερίδα «Vedomosti».

Keywords
Τυχαία Θέματα