Πέφτουν οι πρώτες υπογραφές με ενεργειακούς κολοσσούς

Καθοριστικές για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου εξελίξεις θα δρομολογηθούν σήμερα και αύριο στη Λευκωσία.

Στον απόηχο της τετραμερούς Διάσκεψης των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ, με αντικείμενο τη δημιουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, από την

Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε υπογραφή των συμβολαίων με τους ενεργειακούς κολοσσούς ENI, TOTAL και ExxonMobil για την παραχώρηση οικοπέδων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για σκοπούς έρευνας.

Η υπογραφή των συμβολαίων θα γίνει στις 9.00 το πρωί σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σήμερα θα υπογραφούν τα συμβόλαια με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum για το τεμάχιο 10 και αύριο με τις εταιρείες ENI και TOTAL για τα τεμάχια 8 και 6.

Πριν την υπογραφή των συμβολαίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί στο Προεδρικό αντιπροσωπείες των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Στην Κύπρο για να παραστεί, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, στην υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ της κυβέρνησης και της ExxonMobil, είναι προγραμματισμένο να βρίσκεται η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν.

Διπλωματικές πηγές συνδέουν την παρουσία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών με το υψηλό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης στις έρευνες της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Σημειώνεται πως ο πρώην Πρόεδρος την αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil είναι ο νυν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Ψήφο εμπιστοσύνης και απάντηση σε όσους αμφισβητούν την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί η παρουσία της επίσημης αμερικανικής κυβέρνησης στην υπογραφή των συμβολαίων δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα