Μάρτυρας ο καθηγητής Παναγιώτης Σταϊκούρας

Κλήθηκε να καταθέσει από την υπεράσπιση του Γιάννη Πεχλιβανίδη
Ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε στο δικαστήριο το βιογραφικό του σημείωμα, ως επίσης και μια πολυσέλιδη γραπτή δήλωσή του, την οποία δεν κατέστη δυνατόν να αναγνώσει κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, λόγω ένστασης που ήγειρε η πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής

Τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χρηματοοικονομικού Δικαίου στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Παναγιώτη Σταϊκούρα, παρουσίασε χθες στο δικαστήριο, ως μάρτυρα υπεράσπισης, η πλευρά του Γιάννη Πεχλιβανίδη,

εκ των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών της, με κύρια κατηγορία τη χειραγώγηση της αγοράς.

Ο κ. Σταϊκούρας, αφού ορκίστηκε από το εδώλιο του μάρτυρα, κατέθεσε στο δικαστήριο, ως μέρος της κύριας εξέτασής του, το βιογραφικό του σημείωμα ως επίσης και μια πολυσέλιδη γραπτή δήλωσή του, την οποία δεν κατέστη δυνατόν να αναγνώσει κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, λόγω ένστασης που ήγειρε η πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής.

Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου ανέφερε ότι έλαβε τη δήλωση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, τον Κρις Τριανταφυλλίδη, λίγα μόλις λεπτά πριν από την έναρξη της διαδικασίας και ως εκ τούτου δεν είχε τον χρόνο να τη διαβάσει.

Η κ. Ευθυβούλου ζήτησε όπως της παρασχεθεί ο αναγκαίος χρόνος για να διαβάσει και να μελετήσει το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Σταϊκούρα, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν σε αυτή οποιαδήποτε νομικά σημεία επί των οποίων ενδεχομένως να χρειαστεί να εγείρει ένσταση.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι από τις πρώτες σελίδες που κατάφερε να αναγνώσει έχει εντοπίσει τέτοια σημεία ως προς τον τρόπο που ο μάρτυρας παρουσιάζει τα γεγονότα στη δήλωσή του και ζήτησε όπως της επιτραπεί να εγείρει τις σχετικές ενστάσεις και να αναπτύξει την επιχειρηματολογία της.

Δεν έφερε ένταση η Κ.Α.
Η πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση ως προς το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής, με το τριμελές Κακουργιοδικείο να ορίζει την υπόθεση για τον σκοπό αυτό την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία ο εξ Ελλάδος μάρτυρας δεν θα παρίσταται στη διαδικασία, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Ο κ. Σταϊκούρας θα βρεθεί και πάλι ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις ημερομηνίες 26 και 27 Απριλίου, κατά τις οποίες έχει προγραμματιστεί να διαβάσει τη γραπτή δήλωσή του ως μέρος της κύριας εξέτασής του και να τύχει αντεξέτασης από την κ. Ευθυβούλου.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του σημείωμα, ο μάρτυρας είναι διαχειριστής Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Μικρουλέα, Σταϊκούρας και Συνεργάτες» και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (LL.M) στο Τραπεζικό και Χρηματοοικονομικό Δίκαιο (Banking and Finance Law) από το Queen Mary Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Διδάκτωρ Νομικής του London School of Economics and Political Science, με θέμα διατριβής την κατάχρηση αγοράς (market abuse).

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας είναι πιστοποιημένος διαμεσολαβητής του ν. 3898/2010 κατόπιν εξετάσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και έχει διατελέσει μέλος τόσο της ομάδας εργασίας για την κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου περί κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου, όσο και των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2004/109/ΕΚ (Transparency Directive) και της Οδηγίας 2003/6/ΕΚ (Market Abuse Directive).

Η κατάθεση του κ. Σταϊκούρα αποτελεί μέρος της απολογίας του πρώην Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Πεχλιβανίδη, η αντεξέταση του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Στη γραπτή δήλωση που ανέγνωσε στο δικαστήριο, ως μέρος της κύριας εξέτασής του, κ. Πεχλιβανίδης είχε αρνηθεί την όποια κατηγορία εναντίον του, δηλώνοντας ότι είναι αθώος.

Στην απολογία του ο κ. Πεχλιβανίδης είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο του Ιουνίου του 2012, σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε σημαντικό γεγονός ή ευλόγως αναμενόμενη κατάσταση σε σχέση με την αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας, το οποίο η ίδια όφειλε να δημοσιοποιήσει ή ο ίδιος να ζητήσει τη δημοσιοποίησή του.

«Η όποια δημοσιοποίηση κατά το χρονικό διάστημα από την 14.6.2012 και μέχρι την 26.6.2012 μη συγκεκριμένων και μη στηριζόμενων σε ασφαλή στοιχεία πληροφοριών μόνο σύγχυση και απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα προκαλούσε, με πιθανές συνέπειες τόσο σε βάρος τους όσο και σε βάρος της τράπεζας», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι και στην υποθετική περίπτωση, κατά την οποία γινόταν δεκτό ότι έπρεπε να γίνει ανακοίνωση πριν από την 26.6.2012, ακόμη και τότε η θέση του είναι ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί, με οποιοδήποτε τρόπο, δική του υπαιτιότητα, εσκεμμένη παράλειψη ή αμέλεια.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον κ. Πεχλιβανίδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων, είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, και Γιάννης Κυπρή. Το Κακουργιοδικείο, με ενδιάμεση απόφασή του στις 27 Απριλίου 2016, έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρώσει την απολογία τους οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης και Ανδρέας Ηλιάδης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απολογίας του κ. Πεχλιβανίδη, σειρά θα πάρουν για τη δική τους απολογία ο Γιάννης Κυπρή και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει προς το δικαστήριο ότι θα καλέσει τον καθηγητή-εμπειρογνώμονα Kern Alexander, για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση. Για όλους τους κατηγορουμένους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα