Θέλουν πόκερ με ανοικτά χαρτιά

Τι αναφέρει non paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΕλλάδαΗ γέφυρα των εταίρων, ποια η φόρμουλα για την Τρόικα και ποιο μπορεί να είναι το κλειδί που ανοίγει τον συμβιβασμό για την κοινωνική πολιτική κατά της λιτότηταςΏς τις 16 του μήνα, οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να υπάρξει αρχική συμφωνία στο πρόβλημα με την Ελλάδα και δη στο ζήτημα της αξιολόγησης, ώστε να δουν εάν και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία ενός νέου ολοκληρωμένου προγράμματος,

που προφανώς δεν θα φέρει την ονομασία μνημόνιο, αλλά θα διατηρεί το 67% των όρων του. Είναι μάλιστα δυνατόν, όπως άλλωστε τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης, το νέο πρόγραμμα να ονομαστεί «νέο συμβόλαιο», το οποίο είναι το προϊόν συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των συνιστωσών της Τρόικας, δηλαδή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Πυλώνες των ΑθηνώνΜέσα σε αυτήν τη λογική πραγματοποιείται σήμερα έκτακτο Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο του οποίου οι εταίροι θέλουν να ακούσουν τις ελληνικές θέσεις και απόψεις. Στην ουσία, θέλουν να παικτεί πλέον το πόκερ με ανοικτά χαρτιά. Οι προτάσεις της Αθήνας κινούνται πάνω στους εξής άξονες:1. Απομείωση του χρέους με ανταλλαγή ομολόγων με ρήτρα ανάπτυξης ή και διαρκείας, για τα οποία θα πληρώνονται μόνο τόκοι από την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.2. Όριο πλεονάσματος από 3% σε 1,5%.3. Επενδυτικό πρόγραμμα διασφάλισης ρευστότητας. Στόχος για την Αθήνα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.Από την πλευρά τους, Γερμανοί και Γάλλοι θέλουν την υποβολή κοστολογημένου προγράμματος, ενώ μαζί με αυτούς, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιρλανδοί, Φινλανδοί, Ολλανδοί και Αυστριακοί δεν συζητούν καν για το θέμα του κουρέματος.Το νέο συμβόλαιοΗ θέση των Γερμανών καθώς και των Γάλλων και άλλων χωρών στην πρόταση της Ελλάδας για ένα «πρόγραμμα γέφυρα», που θα διαρκέσει όσο και η διαπραγμάτευση για τον καταρτισμό ενός νέου προγράμματος, διατυπώθηκε με σαφήνεια προς την Αθήνα: Η γέφυρα αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από το υφιστάμενο μνημόνιο. Η Αθήνα απορρίπτει κάτι τέτοιο και προφανώς θα επιδιώξει συμβιβασμούς. Ήδη, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας έχει τονίσει ότι η χώρα του δέχεται: 1. Το 67% των όρων του μνημονίου. 2. Να συζητήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή τις συνιστώσες της Τρόικας για το τελικό πρόγραμμα, το οποίο αντί να φέρει την ονομασία μνημόνιο θα ήταν δυνατόν, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, να ονομαστεί «νέο συμβόλαιο».Το κλειδί της κοινωνικής πολιτικήςΑπό πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει κυκλοφορήσει στο παρασκήνιο ένα «non paper», επί τη βάσει του οποίου οι εταίροι της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι η χώρα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι, εάν χρειάζεται «πρόγραμμα γέφυρα» και παράταση τριών ή έξι μηνών για να υπάρξει νέα συμφωνία, τότε η επιλογή που έχει η Αθήνα είναι η βάση του υφιστάμενου μνημονίου. Πάντως, η Επιτροπή θεωρεί ότι μπορεί να αποφευχθούν και οι αναφορές για την Τρόικα και για το μνημόνιο, χωρίς όμως να αλλάζει το πνεύμα. Και αυτό συμβαίνει διότι οι εταίροι απορρίπτουν την πολιτική του παγώματος των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μαζικών επαναπροσλήψεων στο Δημόσιο.

Η Επιτροπή είναι θετική ως προς την πολιτική για την πάταξη της φοροδιαφυγής και εδώ είναι το κλειδί. Εάν η ελληνική κυβέρνηση πείσει για την πολιτική της, που έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, τότε από τις επιπρόσθετες εισπράξεις θα ήταν δυνατό να γίνει δεκτή μια κοινωνική πολιτική κατά της λιτότητας, την οποία θα ήταν δυνατό να εμφανίσει η ελληνική κυβέρνηση ως επιτυχία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Χωρίς όμως να εκτροχιάζονται τα δημοσιονομικά και δη το πρωτογενές πλεόνασμα.Το ζήτημα της Τρόικας και οι αλλαγέςΩς προς το θέμα της Τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κλείσει συμφωνία με τις συνιστώσες της, όμως θα ήθελε η όλη φόρμουλα να έχει άλλο όνομα και να αλλάξει η διαδικασία. Δηλαδή να μη δίδεται η εντύπωση ότι έρχεται στην Αθήνα μια ομάδα τεχνοκρατών και υποβάλλει στην κυβέρνηση τι είναι ορθό και τι λάθος. Ως μια φόρμουλα η οποία θα ικανοποιούσε όλα τα μέρη θα ήταν η εξής: Να είναι κομιστές αποφάσεων οι τεχνοκράτες και προτάσεων που έχουν ήδη συζητήσει οι δανειστές με την κυβέρνηση. Το θέμα που μπορεί να γίνει κατανοητό στις Βρυξέλλες είναι ο άκομψος, πολλές φορές, τρόπος δράσης των τεχνοκρατών.Επί της ουσίας, βέβαια, ούτε λόγος για μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα στον δημόσιο τομέα. Η Αθήνα και σε αυτό το ζήτημα ισχυρίζεται ότι έχει προτάσεις, τις οποίες η Γερμανία και οι λοιποί εταίροι την καλούν να παρουσιάσει κοστολογημένες. Για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται υπό πίεση, το ζητούμενο είναι η κατάληξη σε μια συμφωνία την οποία να μπορεί να δικαιολογήσει στον ελληνικό λαό. Για τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Ισπανούς είναι η ουσία, που σημαίνει δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις και ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλο κόστος λόγω του ελληνικού χρέους._____________________________________________________________ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ - ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗ ΡΗΞΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ«Αποδεχόμαστε το 0% του μνημονίου», λέει ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας«Πόσο ποσοστό του Μνημονίου αποδεχόμαστε; Μηδέν τοις εκατόν!», δήλωσε ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στη φιλολογία που αναπτύχθηκε μετά τις δηλώσεις του περί αποδοχής του 70% των μέτρων του προγράμματος. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε, επίσης, πως κατά τη διαπραγμάτευση θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «εάν την έχεις εκ προοιμίου αποκλείσει, τότε δεν διαπραγματεύεσαι».Ο Υπουργός Οικονομικών διαχώρισε τη λογική του «τοξικού και καταστροφικού» μνημονίου (υπερδανεισμός της χώρας σε συνδυασμό με συρρίκνωση του ΑΕΠ και σκληρή λιτότητα), από το «φύλλο συκής» των θετικών ή ουδέτερων μέτρων που περιελάμβανε το μνημονιακό πρόγραμμα: «Το μνημόνιο, η πυραμιδική λιτότητα τελείωσε. Δεν τελείωσε όμως η συμφωνία με τους εταίρους μας. Για να πάψει όμως να είναι τοξική, απαιτείται νέα συμφωνία.

Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε τι; Μια νέα συμφωνία», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε: «Προτείνουμε γέφυρα ανάμεσα στο παλιό μνημονιακό πρόγραμμα και τη νέα συμφωνία. Για να πείσουμε τους εταίρους, δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό και κανένα δογματισμό, να κρατήσουμε όσα μέρη του μνημονιακού προγράμματος δεν απειλούν να μολύνουν τη μεταμνημονιακή εποχή και συμφωνία. Γιατί π.χ. να απορρίψουμε τη δέσμευση για μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα ή του επαναπροσδιορισμού της έννοιας της φοροδιαφυγής που κι εμείς θέλουμε;» ανέφερε χαρακτηριστικά.«Στη διαπραγμάτευση, μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με λογικές και σώφρονες προτάσεις. Δεν θα πάμε με καμία διάθεση τακτικισμού. Παρότι έχω ξοδέψει χρόνια μελετώντας τη θεωρία των παιγνίων, δεν θα την εφαρμόσω. Η θεωρία παιγνίων είναι για τα παίγνια - και δεν παίζεις με το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Η 'πανούργα τακτική μας' θα είναι χωρίς μπλόφες και χωρίς περιστροφές», ανέφερε.Ο Υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως «αν δεν είσαι διατεθειμένος να πας σε ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι. Εάν δηλώσεις εκ προοιμίου στην αντίπαλη πλευρά, ότι δυο-τρεις μέρες θα περάσουν, θα είσαι κλειδωμένος στις δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελλών, αλλά την τελευταία στιγμή θα αποδεχθείς αυτό που θα σου δώσουν, τι θα συμβαίνει; Καλύτερα να κάτσουμε εδώ, να οργανώσουμε τα Υπουργεία μας, να μείνουμε με τις οικογένειές μας και να μας στείλουν με e-mail την απόφασή τους, όπως συνέβαινε για πέντε χρόνια τώρα.

Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που προσέρχεται στο Γιούρογκρουπ όρθια και όχι εκ προοιμίου σκυφτή. (...) Αντί να μας νουθετείτε να δηλώσουμε εκ προοιμίου ότι δεν διανοούμαστε τη ρήξη, να μας πείτε να μη διανοηθούμε να γυρίσουμε απ' τις Βρυξέλλες χωρίς έντιμη συμφωνία με την Ευρώπη. Και να μιλήσετε στους ομολόγους σας στην Ευρώπη, λέγοντάς τους αυτό που ζητά κι η κυβέρνηση: Τη δυνατότητα της διαβούλευσης στη βάση της λογικής και του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος», ανέφερε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση ο κ. Βαρουφάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα