«Δεν θα ζητήσουμε παράταση του μνημονίου»

Ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει και του σημερινού κρίσιμου Eurogroup εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανταποκριθούν στις ελληνικές προτάσεις για αμοιβαίο συμβιβασμό. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο ούτε για νέο δάνειο και ότι η συγκεκριμένη συμφωνία που επιδιώκεται δεν θα εμπεριέχει όρους λιτότητας. «Η Ελλάδα

δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων και της υποτέλειας, δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα του mail της Τρόικα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας είπε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιοι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ζήτησε από όλες τις πτέρυγες της βουλής να ψηφίσουν τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα "κόκκινα" δάνεια, καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «θα αναγνωρίζουμε τα όποια θετικά της Κυβέρνησης αλλά δεν θα αφήσουμε να πάτε τη χώρα στα βράχια», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι η πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε νέο μνημόνιο.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει παράταση από το Eurogroup, να διαπραγματευτεί ένα πρώτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να κλείσει το πρόγραμμα και να μας δοθούν οι οφειλόμενες δόσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ο λαός δεν ενδιαφέρεται αν το νέο Μνημόνιο θα λέγεται συμφωνία, συμβόλαιο ή πρόγραμμα. Δεν θα ανεχθούμε τα κόλπα που γίνονται για να μπερδευτεί ο λαός μας», τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση, αλλά όχι ρήξη. Διαπραγμάτευση σκληρή, αλλά όχι επιπόλαιη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αυτή η κυβέρνηση ένωσε του Έλληνες», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας: «ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε έναν καινούργιο δρόμο για την πατρίδα μας και όλοι μαζί να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

«Απορρίπτουμε το 100% των τοξικών όρων του μνημονίου, τοξικό είναι περίπου το 30% των προβλέψεών του», τόνισε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις. Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις για διαπραγμάτευση χωρίς ρήξη με τους εταίρους, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως αν αποκλείεις εκ των προτέρων τη ρήξη, δεν τολμάς ούτε να διανοηθείς ότι μπορεί να υπάρξει ρήξη, δεν πας για διαπραγμάτευση, κάθεσαι σπίτι σου.

Η κυβέρνηση συζητά με τον ΟΟΣΑ αλλά όχι τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» ανέφερε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τόνισε πως με την εκλογική του ετυμηγορία ο λαός «αποφάνθηκε πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικό πρόσημο και ιεραρχήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα