Θανατηφόρα επίθεση στην Τζο Κοξ

Δεν αποκλείεται να σχετίζεται με το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε.
Ανδρας αρχικά τράβηξε από τα μαλλιά την άτυχη γυναίκα και στη συνέχεια την πυροβόλησε μέχρι τρεις φορές, ενώ ο δράστης σε κατάσταση αμόκ μαχαίρωσε τη βουλευτή με μαχαίρι και την κλότσησε, παρότι ήταν αιμόφυρτη στο έδαφος

Λίγο πριν η εκστρατεία για παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισέλθει στην τελική ευθεία, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος

της ερχόμενης Πέμπτης, η χώρα βιώνει από χθες ένα μεγάλο σοκ. Τον θάνατο της 41χρονης Βουλευτού του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, υπέρμαχης του Bremain, η οποία έπεσε θύμα επίθεσης λίγο πριν μιλήσει σε υποστηρικτές της.

Μάλιστα, αν και οι Αρχές της χώρας δηλώνουν πως τα αίτια της επίθεσης δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί, εντούτοις δεν αποκλείεται να σχετίζεται και με το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. Πάντως, συνεπεία του συγκλονιστικού συμβάντος, οι αντιμαχόμενες πλευρές κήρυξαν χθες «εκεχειρία», αναστέλλοντας τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους.

Το χρονικό
Η θανατηφόρα επίθεση έγινε νωρίς χθες το απόγευμα κατά την έξοδο της Κοξ από τη βιβλιοθήκη Μπίρστολ κοντά στο Λιντς, της κομητείας του Γιορκσάιρ. Το χρονικό της επίθεσης καταγράφηκε από τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι περιέγραψαν ότι ο άνδρας αρχικά τράβηξε από τα μαλλιά την άτυχη γυναίκα και στη συνέχεια την πυροβόλησε μέχρι τρεις φορές, εκ των οποίων η τελευταία βολή ήταν σχεδόν εξ επαφής και κοντά στο κεφάλι της.

Στη συνέχεια ο δράστης σε κατάσταση αμόκ μαχαίρωσε τη βουλευτή με μαχαίρι, την κλότσησε ενώ ήταν αιμόφυρτη στο έδαφος και έφυγε από το σημείο ανενόχλητος και πολύ ήρεμος, φωνάζοντας σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες «Πρώτα η Βρετανία». Άμεσα η Κοξ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Λιντς, αλλά εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα.

Την Κοξ, η οποία εξελέγη στις εκλογές του 2015 στην εκλογική περιφέρεια Μπάτλεϊ και Σπεν -έχει δύο παιδιά και τασσόταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- προσπάθησε να προστατεύσει ιδιοκτήτης καθαριστηρίου επιχειρώντας να αφοπλίσει τον δράστη.

Την ίδια στιγμή λέγεται πως η Κοξ προσπάθησε να αμυνθεί. Ένας 56χρονος, που βρισκόταν σε καφετερία κοντά στο σημείο της επίθεσης, δήλωσε στο Sky News: «Υπήρχε ένας άνδρας που ήταν πολύ γενναίος που προσπαθούσε να ελέγξει έναν άλλο με ένα λευκό καπέλο μπέιζμπολ, ο οποίος τράβηξε όπλο μέσα από την τσάντα του».

Σημειώνεται πως το περιστατικό διήρκεσε περίπου 15-20 λεπτά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που τόνισαν ότι ο άνδρας «χτυπούσε και τραβούσε από τα μαλλιά την Κοξ», ενώ ένας «πολύ θαρραλέος άνδρας από ένα καθαριστήριο προσπάθησε να τον συγκρατήσει αλλά δεν μπορούσε να τον σταματήσει, γιατί ξαφνικά τράβηξε όπλο. Ήταν ακίνητη όταν εκείνος την πυροβόλησε».

Διερευνώνται τα αίτια
Την είδηση του θανάτου της 41χρονης ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. «Με μεγάλη μου λύπη ανακοινώνω ότι υπέκυψε στα τραύματά της», είπε η αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Ντι Κόλινς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα πάντα με την Κόλινς, η αστυνομία, που έχει πάρει καταθέσεις από πολλούς μάρτυρες, δεν αναζητά κανέναν άλλο ύποπτο για τη δολοφονία της Κοξ, πέραν του 52χρονου άνδρα που έχει ήδη συλληφθεί και φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης.

Ο άνδρας αυτός, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν αδιευκρίνιστα, χαρακτηρίστηκε «μοναχικός» από τους γείτονές του. Πάντως, παρότι ακόμη τα αίτια μένουν αδιευκρίνιστα, εντούτοις δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η επίθεση να σχετίζεται και με το κρίσιμο δημοψήφισμα για παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Στο πένθος η Βρετανία
Ο θάνατος, πάντως, της Τζο Κοξ βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη Βρετανία. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν έγραψε στο Twitter: «Η οικογένεια των Εργατικών και όλη η χώρα έχουν υποστεί σοκ και εκφράζουν τη θλίψη τους μετά τον φρικτό θάνατο της Τζο Κοξ». Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «τραγωδία» τον θάνατο της Κοξ που, όπως είπε, ήταν αφοσιωμένο μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Οι σκέψεις μου είναι με τον σύζυγό της Μπρένταν και τα δύο μικρά παιδιά της», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος της Κοξ, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ο διοικητής της Μαρκ Κάρνεϊ δεν θα εκφωνούσε την ομιλία του, που ήταν προγραμματισμένη για ψες στο Μάνσιον Χάουζ. Ο Κάρνεϊ, που επρόκειτο να μιλήσει για την οικονομική τεχνολογία, θα έκανε μόνο μια σύντομη παρέμβαση που θα αφορούσε «τα σημερινά γεγονότα», διευκρίνισε η Τράπεζα.

Ποια ήταν
Η Κοξ γεννήθηκε στο Ντιούσμπερι το 1974 και το 1995 αποφοίτησε από το Κέμπριτζ. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που σπούδασε σε πανεπιστήμιο. Είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Βρετανό ευρωβουλευτή Γκλενς Κίνοκ.

Εργάστηκε επίσης για τη μη κυβερνητική, φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και αργότερα σε μια εκστρατεία για την αποφυγή θανάτων κατά τη γέννα, σε συνεργασία με τον Σάρα Μπράουν, τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Μετά την εκλογή της στο βρετανικό κοινοβούλιο, το 2015, η Κοξ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν παντρεμένη και είχε δύο μικρά παιδιά.

Χαοτικές οι συνέπειες
Πάντως, σε ό,τι αφορά το επερχόμενο δημοψήφισμα, αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. προετοιμάζει διάφορα σενάρια για τις μορφές που θα μπορούσε να πάρει πιθανό Brexit, λόγω και των τελευταίων δημοσκοπήσεων για την έξοδο της Βρετανίας και για χαοτικές καταστάσεις, οι οποίες μπορούν ακολουθήσουν μετά το δημοψήφισμα. Κύκλοι των Βρυξελλών εξέφραζαν την Τετάρτη την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί συντεταγμένη διαδικασία σε περίπτωση Brexit, αλλά η Ε.Ε. προετοιμάζεται επίσης και για το σενάριο του χάους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «S?ddeutsche Zeitung», η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας στην περίπτωση αυτή. Τα σχέδια φτάνουν -στην ακραία περίπτωση- μέχρι και την άμεση αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Για τους Βρετανούς αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ανησυχίες της Ε.Ε. διογκώνονται μέρα με τη μέρα, ένεκα της συνεχούς και αυξανόμενης εκτίμησης για επικράτηση του Brexit κατά το δημοψήφισμα.

Έντονες ανησυχίες από Γιούνκερ και Τουσκ
ΔΕΝ κρύβει τον προβληματισμό του ο Πρόεδρος της Κομισιόν για το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στη Βρετανία. «Το Brexit θα φέρει περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για όλο τον κόσμο», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Λουξεμβούργιος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στην Αγία Πετρούπολη σε σχέση με τις αντιδράσεις που αυτό έχει προκαλέσει.

Γνωρίζω τις αντιδράσεις, αλλά εκτιμώ ότι αυτό ήταν το σωστό, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει σε «ειλικρινείς» συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για το Brexit. Ο Πολωνός αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι πιθανότητες είναι ακόμα 50-50: «Όλα μπορεί να συμβούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα