Φυλακίστηκε για… λάθος κάνναβη;

Πήρα χθες ένα σημείωμα από το Σωματείο «Φίλοι της Κάνναβης», που με πληροφορεί ότι την περασμένη Τρίτη (14 Ιουνίου 2016), καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας ο γεωργός, Φώτης Ανδρέου, γιατί, όπως αναφέρει, «είχε στην κατοχή του ποσότητα κλωστικής κάνναβης, την οποία αγόρασε και εισήγαγε νόμιμα, από το εξωτερικό».

Το σημείωμα διευκρινίζει ότι ο Φώτης «είναι ο γεωργός που πριν από μερικές ημέρες άρχισε στο Αυγόρου της Αμμοχώστου την καλλιέργεια της πρώτης αδειοδοτημένης, εγγεγραμμένης

και νόμιμης φυτείας κλωστικής κάνναβης, που είναι μια αβλαβής φυσική ουσία, νόμιμη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και νόμιμη στην Κύπρο από το 2004. Ο γεωργός δηλαδή είχε εισαγάγει και κατείχε ακριβώς το ίδιο είδος προϊόντος, που τώρα παράγει η φυτεία του με άδεια από την Κυβέρνηση».

Το Σωματείο υποστηρίζει ότι «οι χημικές αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται περί κλωστικής κάνναβης, αλλά το τριμελές δικαστήριο στο Κακουργιοδικείο Λάρνακας απέρριψε εντελώς κάθε άποψη και τεκμήριο ή μαρτυρία ότι πρόκειται περί κλωστικής κάνναβης. Οι τρείς δικαστές απέρριψαν και επιπρόσθετα επιστημονικά τεκμήρια και μαρτυρίες που κατέθεσε η Υπεράσπιση, που καταδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη παρτίδα κάνναβης για την οποία δικάστηκε ο Φώτης Ανδρέου:

α. Είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγία ή για το λαθρεμπόριο, λόγω της χημικής της σύστασης και ιδίως λόγω της πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε Τετραϋδροκανναβινόλη (γνωστή και ως THC, που είναι το φυσικό συστατικό του φυτού, για το οποίο διώκεται η κάνναβη),

β. περιέχει άλλες ουσίες, που με την φαρμακολογική τους δράση, την καθιστούν αδρανή - δηλαδή ακόμα και αν καπνίσει ή φάει κάποιος ένα ολόκληρο φορτηγό αυτής της κάνναβης, δεν θα βιώσει καμία ευφορία, ή άλλη παρόμοια ψυχαγωγική επίδραση,

γ. είναι ανέφικτο να υποστεί κάποια χημική ή άλλη επεξεργασία, ώστε να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγία ή για λαθρεμπόριο».

Σύμφωνα με τους «Φίλους της Κάνναβης», ο Φώτης «δικάστηκε για 66 γραμμάρια κλωστικής κάνναβης. Ένα μέρος της παρτίδας (28 γραμμάρια), είναι οριακά πιο ψηλό σε περιεκτικότητα Τετραϋδροκανναβινόλης από το όριο του νομικού ορισμού της κλωστικής (αντί 0,30% ήταν 0,37%), αλλά και γι' αυτό ισχύουν όλα όσα ισχύουν για την υπόλοιπη κλωστική: είναι κάνναβη αδρανής και άχρηστη για ψυχαγωγία, ή για το λαθρεμπόριο.

Ο νόμος που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη (και στην Κύπρο), λέει ότι για τέτοιες παρτίδες η Αρμόδια Αρχή, δηλ. το Υπουργείο Γεωργίας, απλώς διατάζει την καταστροφή της».

Είναι προφανές ότι ο Φ. Ανδρέου κατηγορήθηκε για εισαγωγή και κατοχή, με σκοπό την προμήθεια, ψυχαγωγικής κάνναβης (που στο κατηγορητήριο αποκαλείται «ελεγχόμενο φάρμακο τάξεως Β» και όχι κλωστική κάνναβη).

Μάλιστα, σύμφωνα με το σημείωμα, όταν ο δικηγόρος υπεράσπισης Βασίλης Κωνσταντίνου ανέφερε τη λέξη «κλωστική», η Πρόεδρος του Δικαστηρίου τού είπε ότι «αγγίζει τα όρια της περιφρόνησης δικαστηρίου».

Δεν ξέρω αν είναι περιττό να πω ότι δεν είμαι καλλιεργητής κλωστικής κάνναβης και δεν είμαι χρήστης ψυχαγωγικής κάνναβης, αλλά ανησυχώ για την υπόθεση του Φώτη.
Μήπως φυλακίστηκε για… λάθος κάνναβη;

Keywords
Τυχαία Θέματα