Θα προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για διόρθωση του τομέα της υγείας, διεμήνυσε ο ΥΠΟΙΚ
Να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των διαβεβαιώσεών του, με παράλληλη ισχύ και στους έκτακτους γιατρούς του δημόσιου τομέα, καλεί τον Υπουργό Υγείας η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών

Την πρόθεση της Κυβέρνησης όπως προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διεμήνυσε στις οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο περιθώριο του εθνικού μνημοσύνου του ήρωα Πέτρου Γιάλλουρου, στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης, ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε πως ο τομέας της υγείας χρειάζεται σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αγγίξει και να διορθώσει, προς όφελος των πολιτών, στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες δεκαετιών.

Αυτή η «θετική αλλαγή», είπε, μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που να μην επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, αλλά αντιθέτως να διασφαλίζει καλύτερη, πιο ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που η πολιτεία διαθέτει για τον τομέα της υγείας, ενώ πρόσθεσε παράλληλα πως ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Υγείας.

Μήνυμα προς οργανώσεις
Κληθείς να στείλει μήνυμα προς όλες τις οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών που προειδοποιούν για απεργιακές κινητοποιήσεις, ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες και τα προβλήματα και τονίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, εξαίροντας παράλληλα την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για αυτές τις αλλαγές, που μπορεί ναι μεν να είναι πολιτικά δύσκολες, αλλά και απολύτως αναγκαίες για να προωθηθούν. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ταυτόχρονα και την ανάγκη προσήλωσης στη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά και της συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Οικονομική πειθαρχία
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην οικονομική ύφεση, την οποία αισίως εγκαταλείπει η κυπριακή οικονομία. «Όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει οριστικά ανακοινώσει αυτή την βδομάδα, επιβεβαιώνεται πως η κυπριακή οικονομία έχει αφήσει πίσω της τη μακρά και παρατεταμένη ύφεση, βγαίνουμε από το μνημόνιο και την ύφεση, είμαστε ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης και τα δημόσια οικονομικά έχουν εξυγιανθεί, αλλά δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τον εφησυχασμό, για την αναβλητικότητα σε σχέση με τη λήψη μέτρων ή για την επιστροφή ξανά σε κείνες τις πρακτικές και τις νοοτροπίες, κυρίως σε σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, που ευθύς εξαρχής ευθύνονται για τον εκτροχιασμό», προειδοποίησε.

Ουσιαστικά, είπε ο Υπουργός, έχουμε εξασφαλίσει μια δεύτερη ευκαιρία ως οικονομία και ως χώρα, «αλλά αυτή τη δεύτερη ευκαιρία πρέπει να τη διαχειριστούμε υπεύθυνα συνεχίζοντας την προσπάθεια, κι όχι βεβαίως τερματίζοντάς την, εντείνοντας τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και όχι αναβάλλοντας τις αναγκαίες αλλαγές, για να διασφαλίσουμε ακριβώς πως θα δημιουργηθεί ένα στέρεο, υγιές υπόβαθρο για την οικονομία μας».

Δεν θα κάνουν απεργία
Υπενθυμίζεται, ότι οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ, όσο και τα μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, ήραν τα απεργιακά μέτρα τα οποία είχαν προαναγγείλει για σήμερα, και συγκεκριμένα την εξάωρη στάση εργασίας, κατόπιν διαβούλευσης με το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, την περασμένη Παρασκευή. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που στάληκε μετά τη συνεδρία, «η απόφαση για άρση της στάσης εργασίας λήφθηκε ύστερα από έντονες ολοήμερες διαβουλεύσεις, με αποκορύφωμα συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους δύο Κλάδους, καθώς και τους εκπροσώπους των εκτάκτων στην ΠΑΣΥΔΥ, και με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας», κατά την οποία συζητήθηκαν τα θέματα για τα οποία είχε εξαγγελθεί η στάση εργασίας.

Όπως σημειώνεται, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν σε βάθος και αναλύθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους νοσηλευτές και αποφασίστηκαν η άμεση προώθηση από τον Υπουργό Υγείας, στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρότασης για ξεπάγωμα των 185 θέσεων που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και η σύγκληση της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού, εντός των προσεχών ημερών, για επίλυση του θέματος μετατροπής των συμβολαίων των εκτάκτων που έχουν κλείσει 30 μήνες υπηρεσίας, καθώς και ο τερματισμός της αποκοπής του 10% από τον μισθό των εκτάκτων που έχουν κλείσει 24 μήνες υπηρεσίας.

Επιπρόσθετα, στη συνεδρία της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα τεθούν και τα θέματα της υποστελέχωσης, του ξεπαγώματος θέσεων προαγωγής, καθώς και των θεμάτων των αποζημιώσεων.

Στο πλευρό των νοσηλευτών
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των δηλώσεων και διαβεβαιώσεών του, με άμεση και παράλληλη ισχύ και στους έκτακτους γιατρούς του δημόσιου τομέα υγείας, καλεί τον Υπουργό Υγείας η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η συντεχνία αναφέρει ότι επικροτεί τη διαβεβαίωση και την ετοιμότητα του Υπουργού Υγείας να συνδράμει με τέτοιο τρόπο, ώστε η Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού να συγκληθεί εντός των προσεχών ημερών, με στόχο την άμεση προώθηση των επιβαλλόμενων ενεργειών για συμμόρφωση προς την απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, προς επίλυση του ζητήματος της μετατροπής των συμβάσεων όσων εκ των υπηρετούντων εκτάκτων έχουν συμπληρώσει υπηρεσία 30 μηνών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς επίσης και το άμεσο ξεπάγωμα και προώθηση αριθμού θέσεων για το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι τοποθετήσεις αυτές, σημειώνεται, εκφράστηκαν από τον Υπουργό Υγείας μετά τη συνάντηση που είχε με την ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. στις 5 Φεβρουαρίου 2016.

«Η επίλυση των προβλημάτων των εκτάκτων συναδέλφων μας αποτελεί άμεση προτεραιότητα της συντεχνίας μας και ως εκ τούτου, η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. δηλώνει ότι θα αναμένει την τάχιστη υλοποίηση των τοποθετήσεων του Υπουργού Υγείας, θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θέλει να πιστεύει ότι επιτέλους θα εξευρεθούν λύσεις, οι οποίες θα κατοχυρώσουν την εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια των μελών μας, προς αποφυγή της διατάραξης της εργασιακής ειρήνης», καταλήγει η συντεχνία.
________________________________

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΟΣΠΦ
Δυσαρεστημένα κόμματα και οργανώσεις από τα προβλήματα στον τομέα της υγείας

ΤΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ τους για τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας, μεταξύ αυτών και την πρόσφατη πρωτοφανή σύγκρουση μεταξύ του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη και του Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών Πέτρου Μάτσα, εξέφρασαν μέσω χθεσινών ανακοινώσεών τους κόμματα και οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ, αναφερόμενο στην εσωτερική σύγκρουση στο Υπουργείο Υγείας, τη χαρακτηρίζει απότοκο της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στο εν λόγω Υπουργείο. «Τα λεχθέντα από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, και μεγαλώνουν τις ανησυχίες για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η υγεία. Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί (ο χαμηλότερος στην ΕΕ), η υποστελέχωση, ο αυξημένος όγκος εργασίας, η έλλειψη υλικών, το χαμηλό ηθικό, η εργασιακή αβεβαιότητα, οι χαμηλές απολαβές και η έλλειψη προοπτικής και οράματος για τον κρατικό τομέα υγείας αποτελούν μερικά από τα προβλήματα που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα στον κρατικό τομέα υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας εν κατακλείδι τους αρμοδίους να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να εγκύψουν στα προβλήματα.

Η Συμμαχία Πολιτών, διαμέσου σχετικής ανακοίνωσης, αναφέρει ότι «η μεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργού Υγείας δεν απέφερε θετικά αποτελέσματα, τα κρατικά νοσηλευτήρια έχουν μπει στον αναπνευστήρα και η υγεία των πολιτών έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα». Παράλληλα, συνεχίζει, «θα πρέπει άμεσα τα κρατικά νοσηλευτήρια να στελεχωθούν με μόνιμες και όχι έκτακτες θέσεις».

Προσπάθεια συμφιλίωσης
Την πρόθεσή της να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να φέρει όλους τους εμπλεκομένους σε διάλογο με στόχο να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που δεν αφήνουν το ΓεΣΥ να προχωρήσει, ανακοίνωσε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολές» και πως «δεν υπάρχει η πολυτέλεια για άλλη μια παραπομπή του Γενικού Συστήματος Υγείας σε βάθος χρόνου, ήδη η δημόσια υγεία βρίσκεται σε "κώμα"».

Συστήνει, επίσης, όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι σταθούν συνεργάτες των προσπαθειών, οι οποίες γίνονται, γίνουν υποστηρικτές στον διάλογο, αλλά και «εργάτες» για την εφαρμογή ενός καθολικού ΓεΣΥ. Τέλος, η ΠΟΣΠΦ υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις, σε ένα σύστημα υγείας που πνέει τα λοίσθια, πρέπει να αρχίσουν άμεσα.

«Είναι καιρός τα λόγια να μετουσιωθούν σε πράξεις. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι το ΓεΣΥ είναι ένα εθνικό ζήτημα ευαίσθητης υφής, το οποίο θα πρέπει να δούμε με την οπτική γωνία του ανθρώπου, ο οποίος υποφέρει. Ήρθε η ώρα επιτέλους το θέμα της Υγείας να μπει στον σωστό δρόμο, αν θέλουμε να λέμε ότι ζούμε σε ένα κράτος ευνομούμενο, ανθρωποκεντρικό και ευρωπαϊκό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Keywords
πνέει τα λοίσθια, σταση εργασιας, εν λόγω, ισχύ, μνημονιο, υγιές, ακελ, καιρος, απεργια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, μνημονιο 2, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ξανα, κομματα, αποτελεσματα, πνέει τα λοίσθια, το θεμα, γωνια, ηγεσια, θεμα, ογκος, οικονομια, υγεια, υφεση, ωρα, ακελ, αξιοπρεπεια, αοριστου χρονου, βδομαδα, βρισκεται, γινει, γινονται, δυστυχως, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εν λόγω, εξελιξη, υπηρεσια, ηθικο, κυβερνηση, κρατικο, ληψη, λογια, μηνες, οφελος, πειθαρχια, πολιτεια, προβληματα, συγκεκριμενα, σειρα, υπουργειο υγειας, υλοποιηση, ισχύ, ασφαλεια, εφαρμογη, εθνικο, χωρα, υπουργειο, σωστο, θεματα, θετικα, υγειας, υγιές, βεβαιως
Τυχαία Θέματα