Σύνοδος κορυφής: Απευθείας εμπόριο στην ατζέντα του Προέδρου

Πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η κατάσταση στην Ουκρανία και θέματα τρομοκρατίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει επαφές με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και με ηγέτες χωρών μελών της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τη Γερμανία καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

Ανάμεσα στα θέματα, που θα συζητηθούν, περιλαμβάνεται και ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, που επαναφέρουν, οι Βρετανοί.

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX και ζήτησε κοινοτική αλληλεγγύη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της δημοκρατίας επεσήμανε πως η Κύπρος επιθυμεί από την ΕΕ μια στάση αλληλεγγύης και όχι μια στάση αυστηρή σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, αλλά ελαστική στο Κυπριακό. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Τουσκ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για την οικονομική κατάσταση, καθώς και για τα διάφορα ζητήματα, που ανακύπτουν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Στην ατζέντα ήταν και η κατάσταση στην Ουκρανία κι οι σχέσεις Ουκρανίας - Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στις συνομιλίες του Μινσκ για το θέμα, όπως επίσης και στις συζητήσεις για την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας προσκάλεσε το νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επισκεφθεί τη Λευκωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα