Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους για την Ελλάδα

Εκδηλώσεις συμπαράστασης και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλειςΈστειλαν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στη νεοεκλεχθείσα ελληνική κυβέρνηση, με κεντρικό σύνθημα «μαζί»Σε μια από τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα στην Ελλάδα, και με χιόνια να πέφτουν ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες για να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους προς την νεοεκλεχθείσα κυβέρνηση, στις δύσκολες διαπραγματεύσεις

με τους Ευρωπαίους εταίρους για την ελληνική οικονομία. Στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, στη Λέσβο, στην Καλαμάτα, στην Καρδίτσα και αλλού, κυριάρχησε το σύνθημα «ανάσα αξιοπρέπειας».

Οι πολίτες, που προσήλθαν έπειτα από κάλεσμα που έγινε μέσω των κοινωνικών δικτύων, ήταν κάθε ηλικίας και κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Όχι στη λεηλασία του τόπου μας», «Νόμος είναι το δίκιο του εργαζομένου», «Η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα», «Ευρωπαίοι, θυμηθείτε πως ό,τι είστε το οφείλετε στην Ελλάδα». Η προσέλευση είχε καθοριστεί στις 6.00 μ.μ., την ώρα ακριβώς που άρχιζε στις Βρυξέλλες η έκτακτη συνεδρία του Γιούρογκρουπ για το ελληνικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έγραψε: «Σε πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο λαός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Είναι η δύναμή μας».Ευρωπαϊκή αλληλεγγύηΕξάλλου, εκδηλώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βενετία, η Πάντοβα, η Νάπολη, η Ρώμη, η Φρανκφούρτη, η Βρέμη, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Όπως μεταδόθηκε από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, χιλιάδες πολίτες από τις προαναφερθείσες ευρωπαϊκές πόλεις έστειλαν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στη νεοεκλεχθείσα ελληνική κυβέρνηση, με κεντρικό σύνθημα «μαζί». Με πανό, πλακάτ και συνθήματα κατά των «εκβιασμών της ΕΕ», Ευρωπαίοι πολίτες συντάσσονται με τους χιλιάδες που έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα και άλλες ελληνικές πόλεις, δίνοντας το «παρών» και παίρνοντας τη δική τους «ανάσα αξιοπρέπειας».

Μάλιστα, φωτογραφίες έχουν κατακλύσει τους τόπους κοινωνικής δικτύωσης με πολυάριθμες συγκεντρώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, που απεικονίζουν τη λαϊκή κινητοποίηση υπέρ της κυβέρνησης της Ελλάδας. «Η μάχη του ελληνικού λαού είναι και δική μας», γράφει ένα από τα πανό που κρατούν οι διαδηλωτές, «Αφεντικά, εσείς χρωστάτε», «Κατά της ΕΚΤ, κατά της Τρόικας», «Είμαστε όλοι Έλληνες», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν, ενώ πολλές ήταν και οι σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ που ανέμιζαν στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων. Στη Βενετία, μάλιστα, πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το γερμανικό προξενείο, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η ιταλική αστυνομία, ώστε να αποφευχθούν επεισόδια.Η ελπίδα έδιωξε τον φόβοΣε δήλωσή του με αφορμή τις εκδηλώσεις συμπαράστασης προς την Ελλάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Οι πολίτες της Αθήνας και δεκάδων άλλων πόλεων της Ελλάδας και της Ευρώπης δίνουν και πάλι ζωή στις πλατείες σε διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα. Το τσουχτερό κρύο και το χιόνι δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να γεννηθεί ένα νέο "κίνημα πλατειών", προκειμένου να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στη φτώχια και την ανεργία. Στο Γιούρογκρουπ και τη Σύνοδο Κορυφής δεν διαπραγματεύεται μόνη της η ελληνική κυβέρνηση αλλά μαζί με τα 10.000.000 των Ελλήνων πολιτών. Η ελπίδα έδιωξε τον φόβο».Μεγάλη συγκέντρωση στη Ρώμη το ΣάββατοΥΠΟ το σύνθημα «η Ελλάδα άλλαξε, ας αλλάξουμε την Ευρώπη», το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil, πολίτες, ενώσεις και οργανώσεις, η ιταλική Αριστερά και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος δίνουν ραντεβού στις 14:30 του Σαββάτου στο κέντρο της Ρώμης, για να φωνάξουν πως η πολιτική της λιτότητας απέτυχε και έχει έρθει η στιγμή η Ευρώπη να αλλάξει πορεία. Το hashtag που «συνοδεύει» την πανιταλική συγκέντρωση του Σαββάτου είναι #dallapartegiusta (Από τη Σωστή Πλευρά), ενώ απευθύνεται ηλεκτρονικό κάλεσμα στη διαδήλωση στην ιστοσελίδα Cambia la Grecia - Cambia l'Europa, με το σύνθημα Atene Chiama (Η Αθήνα καλεί). Δυναμικό «παρών» θα δώσει Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα (L'Altra Europa con Tsipras).

Keywords
Τυχαία Θέματα