Συνεντεχνίες: Σκόπιμη η μη πλήρωση θέσης του ΓΔ της ΑΗΚ

Με σημερινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, οι συντεχνίες της ΑΗΚ του καταλογίζουν ευθύνη για την καθυστέρηση πλήρωσης της θέσης του Γενικού Διευθυντή στην ΑΗΚ “η οποία κατ’ εμάς ήταν σκόπιμη και θα εξυπηρετούσε συγκεκριμένο στόχο, που δεν είναι άλλος από την αποδόμηση και τον ιδιοκτησιακό

διαχωρισμό της ΑΗΚ”, όπως υποστηρίζουν.

Στην επιστολή τους σε απάντηση επιστολής του Υπουργού ημερομηνίας 1/12/2016, οι συντεχνίες της ΑΗΚ διαπιστώνουν ότι “για πρώτη φορά σύμφωνα με τα γραφόμενά σας στην παράγραφο 2 της επιστολής σας, αναγνωρίζετε και παραδέχεστε την αναγκαιότητα πλήρωσης της θέσης του Γενικού Διευθυντή στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου”.

Οι συντεχνίες χαρακτηρίζουν ως “απαράδεκτη τη μέχρι σήμερα τακτική κωλυσιεργίας, που έντεχνα ακολουθήθηκε από το Υπουργείο σας για την προώθηση και έγκριση του Σχεδίου Υπηρεσίας της θέσης του Γενικού Διευθυντή, το οποίο σας παραδόθηκε από την ΑΗΚ από τον Ιούνιο του 2015”.

“Με πρόφαση και επίκλησή σας συμβουλής του Προέδρου της ΡΑΕΚ περί του αντιθέτου, αφήσατε να παρέλθει ανεκμετάλλευτος χρόνος (18 μήνες) μέχρις ότου προωθήσετε το συγκεκριμένο Σχέδιο Υπηρεσίας στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους. Και τούτο παρά τις σαφείς οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για έγκαιρη πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή”, αναφέρεται στην επιστολή.

Οι συντεχνίες καταλογίζουν στον Υπουργό την ευθύνη αυτής της καθυστέρησης “η οποία κατ’ εμάς ήταν σκόπιμη και θα εξυπηρετούσε συγκεκριμένο στόχο, που δεν είναι άλλος από την αποδόμηση και τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ”, όπως υποστηρίζουν.

“Με τις ενέργειες σας οδηγείτε την ΑΗΚ σε σοβαρά αδιέξοδα, αφού έχετε βραχυκυκλώσει την ομαλή λειτουργία της στην πιο κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία κρίνεται η ολοκλήρωση του Λειτουργικού και Λογιστικού διαχωρισμού της ως καθετοποιημένου Οργανισμού, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ και τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, προστίθεται.

Σκοπίμως, υποστηρίζουν οι συντεχνίες, “είχατε υιοθετήσει τη διαδικασία του διορισμού Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή αντί της πλήρωσης της θέσης του Γενικού Διευθυντή, με αποτέλεσμα σήμερα να έχετε οδηγήσει την ΑΗΚ σε αδιέξοδο. Μ’ αυτό το δεδομένο και για να μην παραμείνει η ΑΗΚ ακέφαλη, θα πρέπει όπως εσείς αναφέρετε στην παράγραφο 3 της επιστολής σας, μέχρι την κανονική πλήρωση της θέσης, η Αρχή να συνεχίσει τη λειτουργία της με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, όπως μέχρι σήμερα”.

Όπως αναφέρουν, “χωρίς να αναφερόμαστε σε πρόσωπα και χωρίς να προσωποποιούμε το θέμα, πράγμα που εσείς κακώς πράττετε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μόνη διέξοδος είναι η επέκταση της Υπηρεσίας του νυν Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, καθώς είναι ουσιαστικά η μοναδική επιλογή, πέραν αυτής που με διορισμό θα πλήρωνε τη θέση του Γενικού Διευθυντή”.

Απευθυνόμενες προς τον Υπουργό, οι συντεχνίες αναφέρουν στην επιστολή τους ότι “`όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο διορισμός οιουδήποτε εκ των δύο στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή θα μόλυνε σοβαρά την ορθή λειτουργία του Λογιστικού και Λειτουργικού Διαχωρισμού της ΑΗΚ και η ίδια θα ήταν υπόλογη ως ανακόλουθη στα όσα οι ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ απαιτούν”.

Στο σημείο αυτό, οι συντεχνίες σημειώνουν ότι “στην Έκθεση Επιθεώρησης από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης για τον Λειτουργικό Διαχωρισμό της ΑΗΚ, αναφέρεται ως κύρια μη Συμμόρφωση το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αποπαγοποιηθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, παρά τις ενέργειες της ΑΗΚ προς το αρμόδιο Υπουργείο από το 2015”.

Σημειώνουν επίσης ότι “όσον αφορά την παράγραφο 7 της επιστολής σας, όπου αναφέρετε ότι προτεραιότητα σας ήταν και παραμένει η εύρυθμη λειτουργία της ΑΗΚ, να μας επιτρέψετε να το αμφισβητήσουμε. Έχετε όμως την ευκαιρία να επανορθώσετε με άμεσες ενέργειες που θα υποδηλούν συνεργασία με την ΑΗΚ και όχι προσπάθειες για επιβολή και ποδηγέτηση της. Σας έχουμε κατ’ επανάληψη υποδείξει ότι, με τις ενέργειες σας αφήνετε ακέφαλο τον Οργανισμό μας, παρεμβαίνετε στις εξουσίες και ανεξαρτησία του Διοικητικού Συμβουλίου του και οι συνέπειες θα βαρύνουν αποκλειστικά εσάς”.

“Δεν είναι της ώρας να αναφερθούμε σε παρεμβάσεις σας προς ανεξάρτητες Αρχές και Θεσμούς με στόχο να υλοποιήσετε τις επιδιώξεις σας για διαμελισμό της Αρχής. Καταληκτικά σας αναφέρουμε πως, έστω και μόνο μια μέρα να παραμείνει ακέφαλη η Αρχή Ηλεκτρισμού, θα δημιουργηθεί χάος, το οποίο δεν θα μπορέσει να το αντέξει ο Οργανισμός, πράγμα που εμείς δεν πρόκειται να ανεχθούμε και θα φέρετε ακεραία την ευθύνη για όσα θα επακολουθήσουν”, προσθέτουν.

Η επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, υπογράφεται από τις συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ και κοινοποιήθηκε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς τις ηγεσίες της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον Υπουργό προκειμένου να καταγράψει και τη δική του θέση χωρίς μέχρι στιγμής ανταπόκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα