Η ΕΔΕΚ δεν στηρίζει λύση με βάση τον εθνοτικό διαχωρισμό

Οι κίνδυνοι που θα προκύψουν από μια κακή λύση, ενδεχομένως να μην είναι διαχειρίσιμοι, ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό 2017 ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Η ΕΔΕΚ, είπε, με τρόπο σαφή έχει θέσει ως βασικές προτεραιότητες για την επίτευξη της πιο πάνω λύσης τη λειτουργικότητα

του κράτους που θα προκύψει μέσα από τη διακυβέρνηση, το σωστό πλαίσιο εφαρμογής της οικονομικής πτυχής, την πλήρη αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.

Είπε επίσης ότι η ΔΔΟ με το περιεχόμενο που συζητείται, κατ’ απαίτηση της τουρκικής πλευράς, αποτελεί τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης και στην ουσία υποβοηθά την Τουρκία στην υλοποίηση των στρατηγικών της επιδιώξεων για πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και σε δεύτερο χρόνο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, στην προσάρτησή της στην τουρκική επικράτεια.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι ο ΠτΔ ανακοίνωσε την επιστροφή στις συνομιλίες κατ’ αντίθεση των όσων είχαν συμφωνηθεί και με στροφή 180ο στις θέσεις του και χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη συνεννόηση με την κυβέρνηση της Ελλάδας, «η οποία δυστυχώς σήμερα λοιδορείται από κύκλους φίλα προσκείμενους προς τον Πρόεδρο για την ορθή και αξιοπρεπή στάση που τηρεί».

«Όμως το χειρότερο είναι μέσα από τα όσα έχει συγκατατεθεί, πέραν του ότι για μια ακόμα φορά αυτοαναιρείται, στην ουσία αυτοκαταργείται και ως ΠτΔ. Πώς είναι δυνατόν σε μια διάσκεψη (στην ουσία πενταμερή την οποία πάντοτε απέρριπτε) που θα συμμετέχουν κυβερνήσεις, ο ΠτΔ θα εκπροσωπεί την ε/κ κοινότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία ο ΥΠΕΞ; Στην ουσία, μετατρέπεται από εκλεγμένος Πρόεδρος κράτους σε Κοινοτάρχη», ανέφερε.

Απηύθυνε έκκληση στον ΠτΔ στο ζήτημα των εγγυήσεων να συμπορευθεί με τις ορθές θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και να επιμείνει μέχρι τέλους στην πλήρη κατάργησή τους και τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν πριν από την έναρξη εφαρμογής της οποιασδήποτε λύσης. Πρόσθεσε ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με την απόσυρση της κυκλοφορίας της τουρκικής λίρας.

Δεν πρέπει, είπε, να αποδεχθεί να λειτουργήσει μεταβατική περίοδος που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολύ δε περισσότερο εάν αυτή θα λειτουργήσει ως γέφυρα για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από την Κυπριακή Δημοκρατία στο νέο πολιτειακό μόρφωμα και να μη συναινέσει στη σύγκληση Διάσκεψης, εάν σε αυτή δεν θα συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία και τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ και στην οποία η συζήτηση να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στη διεθνή πτυχή του κυπριακού.

Η ΕΔΕΚ, είπε, δεν πρόκειται να στηρίξει λύση η οποία θα στηρίζεται σε εθνοτικό διαχωρισμό του λαού, να παραβιάζει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, να περιλαμβάνει σοβαρές ή μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να διατηρεί τουρκικά στρατεύματα έστω και σε μεταβατική περίοδο, να επιτρέπει στην Τουρκία άμεσα ή έμμεσα να έχει παρεμβατικό ρόλο στη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη και τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εγκυμονεί κινδύνους για τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα