Έρχονται νέα μέτρα αν η Κύπρος αποκλίνει από τους στόχους

Επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα έρχονται για την Κύπρο, σε περίπτωση που η χώρα αποκλίνει από τους στόχους που το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει στον προϋπολογισμό για το 2017.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν την Κύπρο να υιοθετήσει «σημαντικά πρόσθετα μέτρα» για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου

του προϋπολογισμού της, αν αποκλίνει, υιοθετώντας ουσιαστικά τη γνωμοδότηση της Κομισιόν, καταλήγοντας ότι, με βάση τις προβλέψεις της, τα προσχέδια προϋπολογισμών για την Κύπρο, αλλά και τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Μάλτα είναι μεν συνεπή με την τήρηση του κανόνα για το χρέος (ή τη μεταβατική ρύθμιση του χρέους), αλλά επιβεβαίωσε και την εκτίμηση για την απόκλιση από τον δημοσιονομικό δομικό στόχο του ελλείμματος.

«Συμφωνούμε με την αξιολόγηση της Κομισιόν ότι ο προϋπολογισμός είναι σε κίνδυνο της μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν, η διαρθρωτική δημοσιονομική προσπάθεια της Κύπρου το 2017 θα είναι -1,4% του ΑΕΠ, ενώ η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να παραμείνει στον Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στόχο για διαρθρωτικό ισοζύγιο 0,0% του ΑΕΠ. Μετά την εκτίμηση αυτή, θα χρειαστούν σημαντικά πρόσθετα μέτρα. Χαιρετίζουμε τις δεσμεύσεις της Κύπρου, ότι σε αυτήν την περίπτωση θα εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι συμβατός με τους κανόνες του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρει το επίσημο έγγραφο της ευρωομάδας για την Κύπρο.

Κληθείς από ΚΥΠΕ να σχολιάσει, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι "τα μέτρα αυτά θα ζητηθούν μόνο αν επαληθευθεί όντως η απόκλιση από τον διαρθρωτικό στόχο". Ο Πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι "αυτή είναι μια επιπλέον προϋπόθεση στην περίπτωση της Κύπρου".

Κύπρος είναι πολύ κοντά σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η Κομισιόν αναφέρει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο χάσμα από την πλευρά του διαρθρωτικού ελλείμματος αλλά είναι υπό συζήτηση αν αυτό όντως ισχύει", δήλωσε ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ.

Εξήγησε περαιτέρω ότι "συζητήσαμε με τον Κύπριο συνάδελφό μας και συμφωνήσαμε ότι σε αυτή τη βάση, μόνον αν προκύψει αυτή η κατάσταση, θα ζητηθούν τα εν λόγω μέτρα. Η Κύπρος διαγράφει εδώ και καιρό μια πολύ θετική δημοσιονομική τροχιά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα".

"Συμφωνώ απολύτως", απάντησε ο Επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι "η δομική διαφορά είναι σημαντική κατά την άποψή μας, αλλά είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε".

Keywords
Τυχαία Θέματα