Με αντεξέταση Αρτέμη συνεχίστηκε η δίκη για την Τρ. Κύπρου

Συνεχίστηκε και κατά τη σημερινή δικάσιμο ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η αντεξέταση του Αντρέα Αρτέμη, εκ των κατηγορούμενων στην υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου, και πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης.

Η αντεξέταση του κ. Αρτέμη θα συνεχιστεί στις 12, 13 και 16 Δεκεμβρίου στις 10.30.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο σε σχέση με

τη Γενική Συνέλευση της 19ης Ιουνίου 2012 και ερωτηθείς για το τι ειπώθηκε από πλευράς Τράπεζας στο κοινό για το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τράπεζας που προέκυψε από την άσκηση της ΕΑΤ (Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών) η μόνη αναφορά, σύμφωνα με τον κ. Αρτέμη, έγινε στην ομιλία του Ανδρέα Ηλιάδη που αναφέρεται σε 80% - με 90% του στόχου.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος θυμάται να έγινε αναφορά στα 200 εκ., απάντησε αρνητικά, ενώ σε επιπρόσθετη ερώτηση για το αν λέχθηκε ότι γίνονται προσπάθειες για κάλυψή του, ανέφερε ότι πρέπει να δει την ομιλία για να απαντήσει σίγουρα. Θα ελεγχθεί σίγουρα, ήταν δεδομένο ότι γίνονταν προσπάθειες, πρόσθεσε.

Σε άλλο ερώτημα, ανέφερε ότι δεν νομίζει ότι δόθηκαν εξειδικευμένες απαντήσεις ως προς τις ενέργειες στις οποίες προέβαινε η τράπεζα. Η απάντηση είναι όχι, είπε κληθείς να πει αν λέχθηκε στους παριστάμενους ότι η Τράπεζα είχε ζητήσει παράταση από την ΕΑΤ για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της. Το μέλημα ήταν να μη δημιουργήσουμε περισσότερη αβεβαιότητα, είπε. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τις 26 Ιουνίου δεν υπήρχε συγκεκριμένο ποσό το οποίο μπορούσε να ανακοινωθεί. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία δεν μπορούσες να πεις.

Σε ερώτηση αν παρόλο που ο ίδιος πίστευε ακράδαντα ότι δεν ήταν κάτι το ανακοινώσιμο, αν του έλεγε ένας εκτελεστικός, θα το ανακοίνωνε σε σχέση με προηγούμενη συνεδρία του ΔΣ όταν παρουσιάστηκε αρχικά ο πρώτος πίνακας Χατζημιτσή με την πρόοδο που είχε επιτευχθεί σε σχέση με τις προσπάθειες για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος, ο κ. Αρτέμης απάντησε ότι ναι, θα προβληματιζόταν και σίγουρα θα ανακοίνωνε. Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι ήδη ο ίδιος έχει καταθέσει περίπτωση που ήρθε εισήγηση για έκδοση προειδοποίησης κερδοφορίας και το ΔΣ τη δέχθηκε, αφού υπήρξε εισήγηση από τους αρμόδιους λειτουργούς που έκριναν ότι έπρεπε να γίνει.

Όσον αφορά το άτομο μου, δεν γεννήθηκε στο μυαλό μου οποιαδήποτε υποψία ότι αυτό το πράγμα έπρεπε να ανακοινωθεί, πρόσθεσε.

Ο κ. Αρτέμης ρωτήθηκε και για τις χειρόγραφες σημειώσεις της κ. Λαζαρίδου, η οποία και κατέγραφε τα λεχθέντα κατά τη συνεδρία του ΔΣ στις 26 Ιουνίου 2012, σύμφωνα με τις οποίες ειπώθηκε από τον ίδιο ότι «πριν μια εβδομάδα είπαμε για €200 εκ. και ότι είμαστε στο 80%, επομένως παραπλάνηση...». Οι χειρόγραφες σημειώσεις της κ. Λαζαρίδου ουδέποτε τέθηκαν ενώπιον μου για τις αξιολογήσω ή να τις εγκρίνω, ανέφερε, προσθέτοντας ότι εκείνο που με δεσμεύει είναι τα πρακτικά.

Πρόσθεσε ότι εκείνο που είχε πει ο ίδιος είναι ότι δεδομένου ότι ίσχυε το €200 εκ., αναφερόμενος στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Τράπεζα στις 10/5/2012, και την περασμένη εβδομάδα είχαμε πει το 80% και δεδομένου ότι σήμερα έχουμε συγκεκριμένη πληροφόρηση θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανακοίνωση για να μην υπάρξει θέμα παραπλάνησης.

Δεδομένου ότι ενώπιον μας είχε τεθεί σαφής πίνακας, χωρίς κανένα ερωτηματικό με την εξέλιξη όλων των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν και καταλήγοντας σε τελικό ποσό 480 εκ. για πρώτη φορά, είπε.

Ο κ. Αρτέμης απέρριψε υποβολή της κ. Ευθυβούλου ότι η αλήθεια είναι ότι στο ΔΣ ανησύχησες γιατί όντως είπατε 7 μέρες προηγουμένως ότι το έλλειμμα ήταν €200 εκ. και εσύ αντιλήφθηκες ότι παραπλανήσατε το κοινό με αυτή την τοποθέτησή σας και έπρεπε να βρείτε ένα τρόπο να το διαχειριστείτε ώστε να μην γίνει έξαλλος ο κόσμος.

«Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το αν ανησυχούσα γενικώς, σίγουρα ανησυχούσα», είπε. Εκείνη την ημέρα, πρόσθεσε, «μας τέθηκε το έλλειμμα και είπα ότι πρέπει να εκδώσουμε ανακοίνωση.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής υπέβαλε στον κ. Αρτέμη ότι η προσπάθεια που έγινε ήταν επικοινωνιακά να ρίξουν την ευθύνη στην Κεντρική Τράπεζα, αφού στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην αίτηση της Τράπεζας στην Κεντρική (και όχι στην ΕΑΤ) για παράταση χρόνου, αίτημα που δεν κατέστη δυνατόν να της παραχωρηθεί.

Αυτό, ανέφερε ο κ. Αρτέμης, είναι ένα μικρό μέρος της ανακοίνωσης το ότι προσπάθησε να πάρει παράταση, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα είπε και όλα τα άλλα. «Είπε την πραγματικότητα», ανέφερε.

Η ανακοίνωση εξεδόθη το πρωί που ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Τράπεζας, ανέφερε, το θεωρώ αστείο αν νομίζετε ότι όλη η προσπάθεια του ΔΣ ήταν να ρίξει τις ευθύνες στον Διοικητή της Κεντρικής.

Η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε στον κατηγορούμενο ότι είναι η επικοινωνιακή πολιτική που αποφάσισε η Τράπεζα Κύπρου και ο εκτελών χρέη Προέδρου, κάτι που ο κ. Αρτέμης απέρριψε «κατηγορηματικά».

Εκείνη, εισηγήθηκε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, ήταν η σημαντική αναφορά, γιατί αν δινόταν η παράταση, δεν θα χρειαζόταν να βγει ανακοίνωση με όλα αυτά που προσπαθούσατε να κάνετε και δεν σας βγήκαν. Ο κ. Αρτέμη απάντησε και πάλι ότι το απορρίπτει και πρόσθεσε ότι το θεωρεί ήσσονος σημασίας.

Σε θέση της Πολίνας Ευθυβούλου ότι αυτό επιβεβαιώνεται από την επιστολή του Κεντρικού Τραπεζίτη, ο οποίος αναγκάζεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να υποδείξει ότι κακώς επιρρίφθηκε η ευθύνη στον ίδιο για το θέμα της παράτασης από την ΕΑΤ, ο κ. Αρτέμη αναφέρθηκε στις χειρόγραφες σημειώσεις του κ. Σταυρινάκη στην επιστολή για κρατική στήριξη που είχε αποστείλει η Τράπεζα Κύπρου, στις οποίες αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει παρατήρηση στην τράπεζα “ότι άφησε μας εκτεθειμένους” για το θέμα αυτό.

Η έκπληξη του κ. Σταυρινάκη, ανέφερε ο κ. Αρτέμης, ήταν ότι `μας εξέθεσαν εμάς`. Έπαιρνε, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα τόσο σημαντικό έγγραφο και το μόνο που ήθελε ήταν υπεραμυνθεί την Κεντρική Τράπεζα. Αυτή ήταν η ουσία, είπε. Αυτό, πρόσθεσε, αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η Τράπεζα Κύπρου.

Επανέλαβε τη θέση ότι «η έγνοια της Τράπεζας Κύπρου πάντως, δεν ήταν ούτε να ρίξει σε κανένα ευθύνη ούτε τίποτα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα