Φωτογραφίες τ/κ οικογένειας επιστρέφουν μετά από 42 χρόνια

Ξεχασμένα στο πατάρι οικίας στη Λεμεσό, παρέμεναν για 42 χρόνια οικογενειακά άλμπουμ και κειμήλια οικογένειας Τουρκοκυπρίων, τα οποία εντοπίστηκαν άθικτα στο πέρασμα του χρόνου και αύριο επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους.

Την ανθρώπινη αυτή ιστορία εξιστορεί στο ΚΥΠΕ η Μάρω Λυσανδρίτου, που ανέλαβε εκ μέρους οικογένειας Ελληνοκυπρίων να αναζητήσει και να βρει την οικογένεια των Τουρκοκυπρίων, η οποία με την τουρκική εισβολή του 1974 εγκατέλειψε τη Λεμεσό, αφήνοντας πίσω της προσωπικά αντικείμενα.

Πρόκειται για κάποια

φωτογραφικά άλμπουμ, βιβλία, εφημερίδες της εποχής και κάποια άλλα προσωπικά είδη, μας αναφέρει, τα οποία ο μπακάλης Μεχμέτ παρέδωσε στον επίσης μπακάλη και φίλο του, Ντίνο, για να τα φυλάξει στην οικία του.

Τα χρόνια πέρασαν και καθώς η ανώγειος κατοικία της οικογένειας των Ε/κ ενοικιάστηκε, το μυστικό που έκρυβε το πατάρι παρέμεινε ξεχασμένο στη λήθη του χρόνου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υιός της οικογένειας, που ήρθε στην Κύπρο από το εξωτερικό όπου διαμένει μόνιμα, θυμήθηκε το χρέος που η οικογένεια του είχε αναλάβει και εντόπισε στο πατάρι τα ξεχασμένα οικογενειακά κειμήλια της οικογένειας των Τουρκοκυπρίων.

Με τη βοήθεια της οικογενειακής τους φίλης, Μάρως Λυσανδρίτου, εντοπίστηκε μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook, ο υιός του Μεχμέτ και με τη συνδρομή του Τ/κ καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Niyazi Kizilyurek, ήρθαν σε επικοινωνία.

Ήταν απερίγραπτη η χαρά του, μας ανέφερε η κ.Λυσανδρίτου, ενώ ο ίδιος της είπε πως προσπαθούσε από το 2012 να εντοπίσει την οικία όπου ο πατέρας του έδωσε τα προσωπικά τους αντικείμενα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Αύριο και μετά από 42 χρόνια, η οικογένεια του Τ/κ μπακάλη Μεχμέτ έρχεται στη Λεμεσό για να παραλάβει τα προσωπικά της αντικείμενα από το σπίτι της οικογένειας του Ε/κ μπακάλη Ντίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα