Συνέχεια αντεξέτασης Α. Αρτέμη στην υπόθεση ΒΟC

Στο τι γνώριζε και τι είχε κατά νου σε σχέση με το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τράπεζας Κύπρου ο τότε Μη Εκτελεστικός Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αντρέας Αρτέμης τη 14η Ιουνίου 2012, εισερχόμενος στη συνεδρία του ΔΣ, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνεχιζόμενης αντεξέτασής του ενώπιον του Μόνιμο Κακουργιοδικείου της Λευκωσίας στο πλαίσιο της υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας

Κύπρου και ακόμη τεσσάρων ανώτατων στελεχών της, τη Δευτέρα, η οποία και συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, στις 10:30.

Στην αρχή της δικασίμου, ο κ. Αρτέμης, ο οποίος είχε επίσης απορρίψει κατά την προηγούμενη δικάσιμο να απαντήσει σε υποβολή ότι στην ανακοίνωση που προέβηκε η Τράπεζα Κύπρου για το κεφαλαιακό έλλειμμα στις 27 Ιουνίου 2012 η προσπάθεια που έγινε από τον ίδιο και την Τράπεζα Κύπρου ήταν επικοινωνιακά να επιρριφθεί ευθύνη στην Κεντρική Τράπεζα αφού στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην αίτηση της Τράπεζας στην Κεντρική (και όχι στην ΕΑΤ) για παράταση χρόνου, αίτημα που δεν κατέστη δυνατόν να της παραχωρηθεί, ζήτησε να συμπληρώσει επί της απάντησής του.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε ηλεκτρονικό μήνυμα που ο ίδιος είχε αποστείλει το πρωί της 27ης Ιουνίου στη διευθυντική ομάδα της τράπεζας, μεταφέροντάς τους τις σκέψεις του στο τι έπρεπε να εμπεριέχει η ανακοίνωση και στο οποίο, κατά τον ίδιο, δεν υπάρχει αναφορά στην παράταση που ζητήθηκε. Η κ. Ευθυβούλου, στην οποία εναπόκειται σ’ αυτό το στάδιο της διαδικασίας να ζητήσει να καταθέσει ή όχι νέα έγγραφα, δεν ζήτησε να κατατεθεί. Στη συνέχεια, ο εκ των δικηγόρων του κ. Αρτέμη, Κρις Τριανταφυλλίδης, ανέφερε ότι στο στάδιο της επανεξέτασης η πλευρά του κατηγορούμενου θα ζητήσει από το Δικαστήριο όπως κατατεθεί το ηλεκτρονικό μήνυμα.

Σε ερώτηση τι είχε ο ίδιος κατά νου το πρωί της 14ης Ιουνίου σε σχέση με το πώς θα μπορούσε να καλυφθεί το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι ‘κατά νου είχα τη διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη για την πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών, που θα έφερνε ένα πολύ σημαντικό ποσό στα ταμεία της Τράπεζας. Υπήρχε παράλληλα το θέμα της έκδοσης μετατρέψιμων αξιογράφων (CoCos)’, είπε.

Σε ερώτηση για το τι θα γινόταν αν δεν πωλούνταν οι ασφαλιστικές, είπε ότι η μη πώληση σίγουρα θα απέκλειε μια πολύ σημαντική πηγή κεφαλαίων. Είχα δε την προηγούμενη μέρα ακούσει από τον κ. Ηλιάδη να θέτει στον Κεντρικό Τραπεζίτη ένα ενδεχόμενο αναθεώρησης της ανατίμησης των ελληνικών ομολόγων. Δημιουργείτο ένα ερωτηματικό στο μυαλό μου ότι εάν αυτό το πράγμα συνέβαινε, ενδεχομένως να αυξανόταν το έλλειμμα, πρόσθεσε. Σε ερώτηση αν ο ίδιος ζήτησε να μάθει περισσότερα για το θέμα των ελληνικών ομολόγων, απάντησε ότι δεν θυμάται.

Ο κ. Αρτέμης συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είχε υπόψη του συγκεκριμένο ποσό, αλλά ότι σίγουρα μπορούσε να ανέβει. Πάντοτε, είπε, υπήρχε το ερώτημα κατά πόσο το κέρδος του 2ου τριμήνου θα υλοποιείτο ως είχε προγραμματιστεί. Σε σχέση με τις ασφάλειες και σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι δεν είχε υπόψη του ότι υπήρχε κίνδυνος να μην πουληθούν, διότι "αναμέναμε τις προσφορές".

Σε ερώτηση της κ. Ευθυβούλου σε σχέση με τις χειρόγραφες σημειώσεις της κ. Λαζαρίδου, που κατέγραφε τα λεχθέντα στη συνεδρία του ΔΣ για σκοπούς ετοιμασίας των πρακτικών, ως προς το πώς είχε υπολογίσει τα ποσά έτσι ώστε ο ίδιος να αναφέρει σε κάποιο σημείο ότι “πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αν δεν πουληθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, τότε ενδεχόμενα να αυξηθεί σε €300 – €400 εκ.” απάντησε ότι δεν είχε συγκεκριμένα ποσά υπόψη του σε εκείνο το στάδιο. Εκείνο το οποίο ένιωσα ότι έπρεπε να πω, συνέχισε, ήταν ότι “έχετε υπόψη σας ότι αν δεν πουληθούν (οι ασφαλιστικές), υπάρχει και η πιθανότητα να αυξηθεί το έλλειμμα”. Το έθεσα στους συναδέλφους ως ένα χείριστο σενάριο να το έχουμε υπόψη μας, ανέφερε.

Σε υποβολή της Πολίνας Ευθυβούλου ότι προσπαθήσατε να πείτε στο δικαστήριο πως βγήκε το €300 – €400 εκ., αλλά η πραγματικότητα είναι ότι γνωρίζατε αυτό το ποσό γιατί στο γραφείο του κ. Αριστοδήμου είχατε ενημερωθεί πολύ συνοπτικά στην παρουσία του κ. Κυπρή από τον κ. Ηλιάδη για το ζήτημα που προέκυψε έκτακτα και που ανέβαζε το έλλειμμα στα €400 περίπου εκ., ο κ. Αρτέμη απάντησε ότι δεν μπορεί να ισχύει και δεν ισχύει αυτή η θέση και την απορρίπτω, δεδομένου ότι δεν ήμουν παρών στην συνάντηση στο γραφείο του κ. Αριστοδήμου.

Το πρωί, πρόσθεσε, ήμουν σε συνάντηση στην οποία μου είχε ζητήσει ο Πρόεδρος να παραστώ για την πληρωμή ή μη των τόκων αξιογράφων και όπου οι νομικοί σύμβουλοι της τράπεζας (Πολυβίου και Κραμβής) θα ενημέρωναν ως προς το εάν μπορούσε να καταβάλει τους τόκους ή όχι. Μετά τη λήξη της, ανέφερε, πήγα στο ΔΣ, όπου ξεκινούσε η συνεδρία του (ΔΣ).

Σε ερωτήσεις της κ. Ευθυβούλου για το πώς ενημέρωσε τον κ. Αριστοδήμου εν μέσω της συνεδρίας για το αποτέλεσμα της σύσκεψης και κατά πόσο του το ψιθύρισε στο αυτί για να τις ανακοινώσει ο ίδιος στο ΔΣ, ο κατηγορούμενος απάντησε πως το ότι του το ψιθύρισα στο αυτί, είναι δική σας περιγραφή. Τον ενημέρωσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, που είναι πολύωρες, γίνονται διαλείμματα, είπε, για να προσθέσει ότι δεν ήταν θέμα ψιθύρου στο αυτί.

Σε ερώτηση γιατί δεν το ανακοίνωσες εσύ, είπε ότι δεν μου ζήτησε ο Πρόεδρος να κάνω εγώ την ενημέρωση. Θεώρησε ότι ήταν καλύτερο να την κάνει ο ίδιος.

Είναι η θέση μου, υπέβαλε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής στον κ. Αρτέμη, ότι μετά που έφυγες από τη συγκεκριμένη συνάντηση πήγες στο γραφείο του Προέδρου, ενημέρωσες και ενημερώθηκες από τον κ. Ηλιάδη στην παρουσία του Χατζημιτσή και του κ. Κυπρή για το έκτακτο του ζητήματος που θα τίθετο ενώπιον του ΔΣ, και ο 2ος κατηγορούμενος (Θ. Αριστοδήμου) έδωσε άδεια στον κ. Χατζημιτσή να κάνει την παρουσίαση.

«Είναι η 10η φορά που ερωτούμαι αν ήμουν παρών σ` εκείνη τη συνάντηση και σας απαντώ ειλικρινά και ενόρκως ότι δεν ήμουν. Τι άλλο θέλετε να σας πω;», απάντησε ο κ. Αρτέμης.

Παράλληλα, απέρριψε θέση που του υπέβαλε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ότι «δεν είχε ληφθεί απόφαση πώλησης των ασφαλιστικών διότι υπήρξε μεταξύ σας διαφωνία», αναφέροντας ότι θα ήταν αδύνατον η Τράπεζα Κύπρου να έκανε ένα ολόκληρο θέατρο με ξένους συμβούλους, διεθνείς διαδικασίες, virtual data, όρους σύμβασης και όλα αυτά κατά την άποψή σας να τα έκανε για να καθυστερήσει την ανακοίνωση.

Η Πολίνα Ευθυβούλου έθεσε στον κατηγορούμενο ότι θέση μου είναι ότι ξεκάθαρα στις 14/6 τέθηκε στο ΔΣ ότι δεν λήφθηκαν αποφάσεις σε σχέση με την πώληση ή τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ότι γινόταν μια έρευνα στην αγορά για το αν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι προς αγορά των δύο ασφαλιστικών, και με αυτόν τον τρόπο θα βλέπατε το ποιο θα ήταν το ενδεχόμενο ύψος προσφοράς για την πώληση τους. Και μάλιστα, πρόσθεσε, υπήρξε ανάγκη στο ΔΣ στις 14/6 να ξεκαθαρίσει ότι δεν λήφθηκε απόφαση και ότι εξετάζονται άλλοι πόροι για να εισέλθουν χρήματα στο συγκρότημα.

Ο κ. Αρτέμης απάντησε ότι «είναι μια θεωρία δική σας». Η πραγματικότητα, είπε, είναι ότι «η τράπεζα ξεκίνησε μια πολύ σοβαρή διαδικασία για να κάνει την πώληση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα