Nίκος Νικολαΐδης: Η Λεμεσός χρειάζεται την αλλαγή

Στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι επιλογές για τη Λεμεσό είναι δυο, είτε μένει στο παρελθόν είτε προχωρά μπροστά, προς το μέλλον, αναφέρει ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος θεωρεί πως η Λεμεσός και οι δημότες της χρειάζονται και θέλουν, μετά από δέκα χρόνια, την αλλαγή.

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολαΐδης δηλώνει πως η Λεμεσός αποτελεί σήμερα μια πόλη δυο ταχυτήτων και

δυο όψεων, όπου "υπάρχει το παραλιακό μέτωπο και υπάρχει και η ξεχασμένη Λεμεσός, η Λεμεσός των καθημερινών προβλημάτων και των παραμελημένων συνοικιών".

"Πίσω από τη βιτρίνα είναι ολόκληρες συνοικίες, από το Ζακάκι μέχρι την Αγία Φύλα που έμειναν πίσω, που εγκαταλείφθηκαν. Πίσω από τη βιτρίνα υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα της καθημερινότητας, από το κυκλοφοριακό μέχρι την καθαριότητα, που είναι εδώ και χρόνια ακόμα άλυτα και μας ταλαιπωρούν", συμπληρώνει.

Η πρόταση μας, προσθέτει, στηρίζεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη τα καθημερινά προβλήματα, ενώ θεωρεί πως η Λεμεσός πρέπει να στοχεύσει "με περισσότερη φαντασία" στα θέματα πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, να αξιοποιήσει με μεγαλύτερο δυναμισμό ευκαιρίες σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η οικονομική δραστηριότητα και ιδιαίτερα η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όπως ο Δήμος αξιοποιήσει τη δημοτική περιουσία και δημιουργήσει έσοδα ώστε να μειωθούν και οι δημοτικοί φόροι.

Ερωτηθείς ποια είναι τελικά η ουσία την οποίαν το ίδιο το προεκλογικό του σύνθημα καλεί τους δημότες να δουν, ο Νίκος Νικολαΐδης είπε πως "η Λεμεσός χρειάζεται αλλαγή. Οι δημότες της Λεμεσού θέλουν αλλαγή. Μετά από 10 χρόνια, θέλουν αλλαγή. Μετά από 10 χρόνια, είναι ώρα για μια νέα, ανανεωμένη δυναμική για μια νέα εποχή για τη Λεμεσό".

Δηλώνει ακόμη πως η πόλη βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή με πολύ μεγάλες προκλήσεις για παραπέρα ανάπτυξη και υπάρχουν διαφαινόμενες μεγάλες νέες ευκαιρίες στην οικονομική δραστηριότητα, που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους μας, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Η Λεμεσός, υποδεικνύει, με τη κατάλληλη διαχείριση, "μπορεί πραγματικά να απογειωθεί, να μπει σε μια νέα εποχή οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας", όμως παράλληλα τονίζει πως είναι επιβεβλημένο, η πόλη να λύσει ταυτόχρονα τα προβλήματα που υπάρχουν και να μην αφήσει τα κενά αυτά να διογκωθούν επικίνδυνα ώστε να παρεμποδίσουν αυτή τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη.

Πρώτη προτεραιότητα για τον Νίκο Νικολαΐδη, σε περίπτωση εκλογής του στο αξίωμα του Δημάρχου, θα είναι όπως δηλώνει, "η ξεχασμένη Λεμεσός", για την οποίαν προτείνει ένα πενταετές πλάνο έργων, ξεχωριστά για κάθε μια από τις συνοικίες, λέγοντας ότι "είναι αδιανόητο η αναβάθμιση των συνοικιών να εξαντλείται στις μικροεπιδιορθώσεις των δρόμων παραμονές εκλογών".

Στις προτεραιότητες του ακολουθεί το θέμα των υπηρεσιών του Δήμου, δηλαδή, "να λειτουργήσουν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, να προχωρήσει άμεσα η μηχανογράφηση, να υπάρξει επίσπευση έκδοσης αδειών από τις υπηρεσίες και γενικότερα βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών".

Μια τρίτη προτεραιότητα για τον υποψήφιο Δήμαρχο Λεμεσού είναι η οικονομική εξυγίανση του Δήμου, αφού όπως αναφέρει, "ο Δήμος είναι ο πιο υπερχρεωμένος Δήμος της Κύπρου" και θα πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του για τη δημιουργία εσόδων.

Στις προτεραιότητες του περιλαμβάνεται, επίσης, η επίλυση του κυκλοφοριακού και η έλλειψη χώρων στάθμευσης, όπου, κατά τον ίδιο, "επιβάλλεται να υιοθετηθούν άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις στη βάση ειδικών κυκλοφοριακών μελετών".

Παράλληλα, προσθέτει, η οικονομική ανάπτυξη της πόλης και η δημιουργία θέσεων εργασίας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις προτεραιότητες του και τονίζει ότι "είναι η ώρα για στρατηγικό σχεδιασμό, για αξιοποίηση των νέων προκλήσεων στον τουρισμό, την ενέργεια, τη ναυτιλία και άλλους τομείς".

Θα πρέπει, συνεχίζει, να προωθηθούν έργα στη βάση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να καθοριστεί ολοκληρωμένη πολιτική για τα ψηλά κτήρια, να προωθηθεί η αναβάθμιση εμβληματικών χώρων της πόλης και ο Δήμος να επανακτήσει το φυσικό του ρόλο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής στέγης.

Ακόμη θα πρέπει, δηλώνει, να επιδειχθεί μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα προσβασιμότητας για ΑμεΑ, να γίνει επανεξέταση των δημοτικών τελών και μείωση τους για τις ευάλωτες ομάδες, ν` αναβαθμιστούν τα επίπεδα αστυνόμευσης και ασφάλειας, να τερματιστεί η εικόνα εγκατάλειψης στα συνοικιακά πάρκα, να σχεδιαστεί ένα μητροπολιτικό πάρκο στη βόρεια περίμετρο της πόλης και να αναβαθμιστεί η πολιτιστική δραστηριότητα με νέους θεσμούς και πρακτική στήριξη των καλλιτεχνών.

Το όραμα του κ. Νικολαΐδη, είναι μια Λεμεσός πρωτοπόρα και ξεχωριστή, τόσο για τους ίδιους τους Λεμεσιανούς αλλά και για όλη την Κύπρο, "μια πόλη σύγχρονη, φιλική και ευαίσθητη προς τους πολίτες της".

Σε αυτές τις εκλογές, αναφέρει, οι δημότες της Λεμεσού έχουν μπροστά τους δύο επιλογές, "η μια είναι μια παλαιοκομματική αντίληψη που θέλει το Δήμαρχο να είναι εξαρτημένος από την κομματική συναλλαγή και η άλλη είναι μια σύγχρονη αντίληψη που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας".

Η μια αντίληψη, προσθέτει, θέλει Δημάρχους αναντικατάστατους, ανάπτυξη δύο ταχυτήτων και πολιτικές συμπεριφορές που αναζητούν προφάσεις και νομικίστικες δικαιολογίες και η άλλη αντίληψη θέλει συλλογικότητα και εναλλαγή, ανάπτυξη για όλη τη Λεμεσό και για όλους τους Λεμεσιανούς, θέλει την ΤΑ να στηρίζεται πάνω σε αδιαπραγμάτευτες αρχές χρηστής διοίκησης και πολιτικής εντιμότητας.

"Με λίγα λόγια, στη Λεμεσό η επιλογή είναι, είτε μένουμε στο παρελθόν είτε αφήνουμε το παρελθόν και προχωρούμε μπροστά προς το μέλλον", τονίζει ο κ. Νικολαΐδης.

Κληθείς ακόμη να σχολιάσει το θέμα με την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς το Δήμο Λεμεσού και το γεγονός ότι αναδείχθηκε σε μείζον προεκλογικό ζήτημα, είπε πως μέσα από αυτό αναδεικνύονται δυο διαφορετικές φιλοσοφίες, "από τη μια η φιλοσοφία του παρελθόντος, με πρακτικές οι οποίες αναζητούν προφάσεις και νομικίστικες δικαιολογίες για να καλύψουν μια πολιτική συμπεριφορά που είναι αντιδεοντολογική, μια συμπεριφορά που ανεξάρτητα αν είναι ή δεν είναι παράνομη με βάση τη νομοθεσία, σε καμιά περίπτωση δεν νομιμοποιείται με βάση τους κανόνες της πολιτικής ηθικής και από την άλλη, είναι η φιλοσοφία των καθαρών θέσεων, των καθαρών προθέσεων, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς δικαιολογίες σε θέματα χρηστής διοίκησης".

Είναι στο χέρι των πολιτών να αποφασίσουν, υπογραμμίζει, "αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα μείνουμε αιχμάλωτοι παλιών νοοτροπιών, οι οποίες εξέθρεψαν όλα αυτά τα σκάνδαλα και οδήγησαν στην απαξίωση της ΤΑ".

Τέλος, σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε τη θέση πως αποτελεί μια αναγκαιότητα και ότι "οι Δήμοι χρειάζονται μεγαλύτερη διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία και στόχος παραμένει πάντα ένας, η εξυπηρέτηση του δημότη, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, η μείωση των δημοτικών φόρων".

Χρειάζεται, καταλήγει, οι δήμοι να προχωρήσουν σε βελτίωση της δημοτικής μηχανής και σε συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών τους, ενώ επιβάλλεται η προσήλωση στη χρηστή διοίκηση μέσα από τη διαφάνεια, τη δημόσια λογοδοσία και μέσα από τη θεσμοθέτηση της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής των πολιτών στα δρώμενα των Δήμων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα