Αποστάσεις καλύτερα - χειρότερα αμειβομένων εργαζόμενων

Αξιοσημείωτες διαφορές παρατηρούνται ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε σχέση με τις ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές, με την Κύπρο να κατέχει την τρίτη θέση στη σχετική κατάταξη, μετά την Πολωνία και τη Ρουμανία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το 10% των χαμηλά αμειβομένων κερδίζουν 4,5 φορές λιγότερα από το 10% των καλύτερα αμειβομένων.

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2014, η απόσταση αυτή (που ονομάζεται αναλογία διασποράς Δ9

/ Δ1) κυμαίνονταν από 2,1 στη Σουηδία έως 4,7 στην Πολωνία. Μετά την Πολωνία ακολουθεί η Ρουμανία (με αναλογία 4,6), η Κύπρος (4,5), η Πορτογαλία (4,3), η Βουλγαρία (4,2) και η Ιρλανδία (4,1). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά Δ9 / Δ1 καταγράφηκαν, μετά τη Σουηδία, στο Βέλγιο, τη Δανία και τη Φινλανδία (παντού με μια αναλογία 2,4), τη Γαλλία (2,7) και τη Μάλτα (2,9).

Η υψηλότερη διαφορά στο άνω άκρο σε σχέση με τις ακαθάριστες ωριαίες απολαβές το 2014 καταγράφηκε στην Πορτογαλία (με διάμεση αναλογία Δ9 / 2,8). Αυτό σημαίνει ότι το 10% των καλύτερα αμειβομένων υπαλλήλων στην Πορτογαλία κέρδισε σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από ότι η μέση κατηγορία. Την Πορτογαλία ακολουθεί η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Πολωνία και η Ρουμανία (παντού με μια αναλογία 2,5), η Λετονία (2,3), καθώς και η Ιρλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο (παντού 2,2). Σε αντίθεση, η Δανία και η Σουηδία (και οι δύο με μια αναλογία 1,6), η Φινλανδία (1,7), το Βέλγιο, η Γαλλία, η Μάλτα και οι Κάτω Χώρες (παντού 1,8) κατέγραψαν τη μικρότερη διαφορά.

Για το κάτω άκρο των ακαθάριστων ωριαίων απολαβών, οι ανισότητες το 2014 ήταν μεγαλύτερες στην Εσθονία (με αναλογία 2,0). Αυτό σημαίνει ότι στην Εσθονία, το 10% τουλάχιστον των έμμισθων υπαλλήλων κέρδισε το ήμισυ των μέσων αποδοχών. Η Εσθονία ακολουθείται από τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Πολωνία (όλες 1,9), την Τσεχική Δημοκρατία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία (παντού με 1,8). Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι χαμηλότερες ανισότητες στο κάτω άκρο της κατανομής καταγράφηκαν στη Σουηδία (με αναλογία 1,3), το Βέλγιο και τη Φινλανδία (και οι δύο 1,4), τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία (παντού με 1,5).

Βάσει των ακαθάριστων μηνιαίων αποδοχών, η κατηγορία «Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες» κατατάσσεται ανάμεσα στις τρεις καλύτερα αμειβόμενες οικονομικές δραστηρίοτητες σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, εκτός από την Ιρλανδία (όπου κατετάγη 4η). Ο τομέας «Πληροφόρηση και επικοινωνία» βρίσκεται επίσης σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των τριών καλύτερα αμειβομένων κατηγοριών, με τις εξαιρέσεις του Βελγίου, της Ισπανίας και της Ολλανδίας (όπου κατετάγη 4η), την Ιταλία και το Λουξεμβούργο (5η θέση) και την Κύπρο (6η θέση).

Ο τομέας "Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού» ήταν η βιομηχανία που πλήρωνε καλύτερα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, καθώς και την Αυστρία, και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη Βουλγαρία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία. Τα "Ορυχεία και λατομεία" κατέλαβαν την πρώτη θέση στη Δανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και η δεύτερη στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Όσο για την κατηγορία «Εκπαίδευση», ήταν η οικονομική δραστηριότητα που πλήρωνε καλύτερα στο Λουξεμβούργο και στην Κύπρο. Τέλος, οι "Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες» κατατάσσονται μεταξύ των 2 κλάδων που πληρώνουν καλύτερα μόνο σε ένα Κράτος μέλος: το Βέλγιο. Στο αντίθετο άκρο της κατάταξης, οι "δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών τροφίμων" αναγνωρίστηκαν το 2014 ως δραστηριότητα με τις χειρότερες αμοιβές σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός από την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία (όπου ήταν η προτελευταία). Οι «Διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες" επίσης βρίσκονται ευρέως στις τελευταίες τρεις θέσεις, με τις εξαιρέσεις της Ουγγαρίας, της Μάλτας (3η θέση), της Εσθονίας, της Κύπρου (τέταρτη από το τέλος) και της Λετονίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα