Συνδέει Διακυβέρνηση με Εδαφικό ο Μ. Ακιντζί

Εκ περιτροπής προεδρία για περισσότερο εδαφικό φαίνεται να προτάσσει ο Μουσταφά Ακιντζί, εν όψει Μοντ Πελεράν. Το παζάρι, κατά την έκφραση του, δεν θα είναι μόνο στο εδαφικό. Όλα τα κεφάλαια συνδέονται μεταξύ τους, και η διοίκηση και το περιουσιακό και το εδαφικό, υποστηρίζει ο Μουσταφά Ακιντζί με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν για το Εδαφικό, ο Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης τόνισε στα ΜΜΕ

"αν δεν δούμε όπως το 1963 να διαλύεται το συνεταιρικό κράτος μέσα σε τρία χρόνια ή δεν γίνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, τότε μπορούν στο μέλλον να υπάρξουν πολύ διαφορετικά πράγματα σε σχέση με τις εγγυήσεις. Αλλά από την πρώτη μέρα δεν θα είμαστε σε εκείνο το σημείο”, ανέφερε.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του στο NTV είπε ότι ελπίζει ότι δεν θα συμβεί αυτό που είχε γίνει στη Νέα Υόρκη - που στην Κύπρο είχαν κοινή αντίληψη οι δύο πλευρές και εκεί δεν είχαν. Επανέλαβε ότι "πρότεινα όπως στο Μοντ Πελερίν αρμόδιοι από την Ελλάδα και την Τουρκία συζητούσαν ταυτόχρονα το θέμα των εγγυήσεων αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχτηκε".

Η συνέντευξη Ακιντζί:

Εδώ είχαμε μια κοινή αντίληψη, αλλά εκεί δεν υπήρξε δυστυχώς. “Την άποψη αυτή υιοθέτησε και ο Ε/Κ ηγέτης, αλλά η Ελλάδα δεν αποδέχτηκε”, ανέφερε. Όπως είπε, συμφώνησαν να πάνε στην Ελβετία για μια εργασία πέντε ημερών. “Την πρώτη δεύτερη μέρα θα συζητήσουμε εντατικά τα τέσσερα κεφάλαια που διαπραγματευτήκαμε στην Κύπρο και υπήρξε καλή πρόοδος. Υπάρχουν θέματα στα οποία δεν αποφασίσαμε σε αυτά τα κεφάλαια. Μετά θα κάνουμε διαπραγμάτευση για τα κριτήρια του εδαφικού. Εάν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, θα φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο θα συζητήσουμε τον χάρτη. Όταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, θα κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα.

Πρώτον, ενώ θα αρχίσουμε να συζητούμε τον χάρτη, να ορίσουμε και να διασφαλίσουμε τον ορισμό ημερομηνίας για την πενταμερή συνάντηση. Αυτή η ημερομηνία πρέπει να είναι μια ημερομηνία σύντομα, επειδή ο στόχος όλων μας είναι η λύση πριν βγει το 2016. Αν σκεφτούμε ότι θα είναι Χριστούγεννα μπροστά και λογαριάσουμε ότι μετά τις 15 Δεκεμβρίου είναι νεκρή περίοδος, ας κάνουμε αυτή την πενταμερή τον Νοέμβριο ή τις πρώτες δύο βδομάδες του Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το θετικό σενάριο, εάν όλα πάνε καλά. Θα δούμε όλες τις παραμέτρους της πολιτικής λύσης και θα μείνει μόνο η συμπλήρωση του περιεχομένου της λύσης, κάτι που μπορεί να γίνει το 2017.

Θα ετοιμαστεί το Σύνταγμα, οι ομοσπονδιακοί νόμοι, θα γίνει προγραμματισμός για το πώς θα μπουν σε εφαρμογή κάποια τεχνικά ζητήματα. Στη συνέχεια, δίνοντας αρκετό χρονικό διάστημα στις δύο κοινότητες μας για να το αποδεχτούν και να αντιληφθούν καλύτερα αυτή τη συμφωνία, μπορεί να διασφαλιστεί η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στα μέσα του 2017. Αυτό αν όλα πάνε καλά. Αλλά αν όλα δεν πάνε καλά και υπάρξει μια συμπεριφορά την οποία δεν συμφωνήσαμε, τότε θα έχουμε ένα ατύχημα από την αρχή, κάτι που δεν το ευχόμαστε”, ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε πως αυτό το λέει γιατί αμέσως μετά τη συνάντηση πέντε ωρών που είχαμε στη "νότια Κύπρο", έγιναν δηλώσεις χωρίς να εξηγήσουν καθόλου αυτό το σχήμα σαν να πηγαίνουν στο Μοντ Πελερίν για να συζητήσουν το εδαφικό και τον χάρτη. “Αισθανθήκαμε την ανάγκη να καλέσουμε τους αρμοδίους του ΟΗΕ και στο τέλος διαπιστώσαμε ότι ισχύει η συμφωνία μας. Αλλά αν πάμε εκεί και μας παρουσιάσουν διαφορετικά πράγματα, δεν το γνωρίζω και δεν το εύχομαι. Διότι από την πρώτη μέρα θα δημιουργήσει πρόβλημα και θα πάμε σε αδιέξοδο. Όλοι πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στη συμφωνία που κάναμε και να μην ξαναζήσουμε αυτό που έγινε στη Νέα Υόρκη”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ερώτηση ποια είναι τα κριτήρια της τουρκικής πλευράς για το εδαφικό, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι το παζάρι, κατά την έκφραση του, δεν θα είναι μόνο στο εδαφικό και πως αντί για αναφορές σε παζάρι και σε πάρε δώσε, καλύτερα να γίνεται αναφορά σε ένα μεγάλο συμβιβασμό για τις γενιές τους μέλλοντος.

“Για να πετύχουμε αυτό και να βρούμε μια φόρμουλα, υπάρχουν βήματα που κι εμείς κι εκείνοι πρέπει να κάνουν. Αν εμείς πούμε ότι θα λύσουμε το Κυπριακό χωρίς να δώσουμε ούτε μια σπιθαμή γης, τότε δεν λέμε την αλήθεια στον λαό μας. Αν αυτοί λένε ‘έχουμε εδώ και 53 χρόνια αυτό το κράτος, αποκλείσαμε τους Τ/κ, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας δίνοντάς τους μόνο τα μειονοτικά τους δικαιώματα, ούτε εκ περιτροπής προεδρία θα τους δώσουμε, δεν θα δώσουμε ούτε αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, αυτό σημαίνει αδιέξοδο και μη λύση. Θα πουν εμείς είμαστε χώρα της ΕΕ και δεν έχετε ανάγκη από καμιά ασφάλεια και καμιά εγγύηση.

Ας υπάρχουν στη βουλή κόμματα όπως το ΕΛΑΜ, ας υπάρχουν κόμματα που φτάνουν σχεδόν στο μισό του πληθυσμού τα οποία είναι εναντίον ακόμη και της αρχής της ομοσπονδίας, εσείς μην ανησυχείτε, όλα θα είναι καλά’. Όχι. Εάν αργότερα η κατάσταση διαφοροποιηθεί, αναπτυχθούν οι οικονομίες μας και προσεγγίσουν η μία την άλλη, γίνουν κοινές εργασίες μεταξύ όλων, το νερό από την Τουρκία και το χρησιμοποιούν και οι Ε/κ , όταν το φυσικό αέριο που θα έρθει από το Ισραήλ μαζί με εκείνο της Κύπρου πάνε στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, όταν αρχίσει να δημιουργείται αλληλεξάρτηση και μαζί με αυτά οδηγηθούμε σε μια νέα έννοια ασφάλειας, όλα αυτά θα μας οδηγήσουν σε άλλο σημείο - θα αισθανθούμε ασφάλεια.

“Αν δεν δούμε όπως έγινε το 1963 να διαλύεται μέσα σε τρία χρόνια εκείνο το συνεταιρικό κράτος ή δεν γίνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, τότε μπορούν στο μέλλον να υπάρξουν πολύ διαφορετικά πράγματα. Αλλά από την πρώτη μέρα δεν θα είμαστε σε εκείνο το σημείο. Επομένως, όπως εκείνοι ανησυχούν αν πράγματι θα εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία και αν θα αποχωρήσει πραγματικά ο στρατός κατά φάσεις, και η τουρκική πλευρά είναι οπωσδήποτε έτοιμη να κάνει βήματα ώστε να διαλυθούν αυτές οι ανησυχίες. Αλλά είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν προσεγγίσεις που να διαλύουν και τις δικές μας ανησυχίες. Αυτό το λέω επειδή δεν είναι μόνο το εδαφικό που πρέπει να απομονώνεται”, ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους, η διοίκηση, το περιουσιακό και το εδαφικό. “Αυτοί προσπαθούν να συνδέσουν μόνο το περιουσιακό με το εδαφικό. Από τη μια δεν αποδέχονται την εκ περιτροπής προεδρία και λένε να δούμε το εδαφικό. Αφού από τη μια λες δεν έχει σχέση το εδαφικό με το θέμα της διοίκησης, όταν σου συμφέρει έχει σχέση και όταν δεν σου συμφέρει δεν έχει; Αυτό δεν γίνεται. Επομένως, εμείς το 2014 είχαμε συμφωνήσει όλα αυτά τα κεφάλαια να συζητηθούν εκ περιτροπής και συνδεόμενα μεταξύ τους. Εμείς μέσα σε αυτό πλαίσιο της συμφωνίας πηγαίνουμε. Θα συζητήσουμε τα τέσσερα κεφάλαια. Αν συμφωνηθούν τα κριτήρια, θα συζητήσουμε τον χάρτη και ταυτόχρονα θα συμφωνήσουμε για την ημερομηνία της πενταμερούς. Κι εμείς εκεί αφού δεν δέχτηκε η Ελλάδα να έρθει για το θέμα των εγγυήσεων [εμείς εκεί] μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις για το θέμα των εγγυήσεων και να ξεκαθαρίσουμε ακόμη περισσότερο τις προθέσεις μας”, ανέφερε.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το θετικό του Μοντ Πελερίν είναι ότι ο Ε/κ ηγέτης θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο Κυπριακό. “Εμείς πηγαίνουμε έχοντας κάνει πολύ καλές προετοιμασίες. Βλέπουμε ότι ο Ε/κ ηγέτης δεν έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο, ίσως να έχουν και δίκιο σε αυτό, αλλά εκεί μέρα νύχτα συνεχώς επισήμως και μη επισήμως, τετραμερώς, πενταμερώς ή 14μερώς, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε για πέντε μέρες”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η τουρκική πλευρά θα είναι και στην Ελβετία ένα βήμα μπροστά και θα κάνει θαρραλέο βήμα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “σε αυτό το σημείο ήρθαμε με την αποφασιστική στάση της τουρκικής πλευράς, αυτό το ξέρουν και τα Ηνωμένα Έθνη. Εμείς θα πάμε με πρόθεση και αποφασιστικότητα για λύσεις. Το σημείο που ήρθαμε πλέον δεν είναι το σημείο 'είμαι ένα βήμα μπροστά'. Είμαστε στο σημείο που πρέπει να κάνουμε τα βήματα μαζί”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα