Eurogroup:Αξιολόγηση και Κυπριακό στην ατζέντα

Στο τραπέζι των 19 Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθούν τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα του σημερινού Εurogroup. Το Εurogroup ξεκινά τις εργασίες του στις 15:00 τοπική ώρα.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι “μετά την ολοκλήρωση της προγραμματικής παρακολούθησης, μετά το τέλος του προγράμματος έχουμε την τακτική

παρακολούθηση για όσο καιρό υπάρχει μεγάλο χρέος”, διευκρινίζοντας ότι “πρόκειται για κάτι διαφορετικό από την κανονική διαδικασία παρακολούθησης για τις εκτός προγράμματος χώρες” και πως “για την Κύπρο αυτή είναι ήταν η 1η φορά” και πως σε μεταγενέστερο χρόνο θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση.

Προς το παρόν, εξήγησε πως οι πληροφορίες που έχει από τους ελεγκτές μιλάνε για “δυνατή ανάπτυξη”, για μια κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα “πολύ καλύτερη από πριν”, αν και παραμένουν κάποιες προκλήσεις, όπως η βιωσιμότητα σε μεγάλο βάθος χρόνου και τα κόκκινα δάνεια”. Επιπλέον, έκανε λόγο για τη “δύσκολη κοινοβουλευτική κατάσταση, που δυσκολεύει περαιτέρω πρωτοβουλίες της κυβέρνησης”.

Σημείωσε δε ότι η Κύπρος “είναι ένα θέμα γεωπολιτικής σημασίας” και τόνισε ότι καθώς “είναι η πιθανή επανένωση της νήσου, το θέμα της κυπριακής οικονομίας και της οικονομικής πτυχής της επανένωσης θα απασχολεί στο μέλλον τακτικά το Εurogroup".

Πηγή: KΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα