Συμφωνία: «Τέσσερις Έλληνες για κάθε Τούρκο»

Για συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών αναφορικά με τις αναλογίες Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, που θα μπορούν να πολιτογραφηθούν στην ομοσπονδία, γράφει η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Η εφημερίδα επικαλείται ρεπορτάζ στα ε/κ ΜΜΕ, αναφέροντας ότι η συμφωνία προνοεί πως για κάθε τέσσερις Έλληνες, που θα γίνονται πολίτες της ομοσπονδίας, θα μπορεί να πολιτογραφηθεί ένας Τούρκος.

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται

ότι κατά τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις - ιδίως κατά τη θητεία του Dervis Eroglu - , οι «τ/κ» είχαν καταβάλει προσπάθειες για την αλλαγή της αναλογίας αυτής στο 4 προς 2. Αλλά η επιστροφή του Ozdil Nami στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της προηγούμενης αναλογίας.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι ο αριθμός των πολιτών της λεγόμενης «Βορείου Κύπρου», που θα πολιτογραφηθούν ως πολίτες της νέας ομοσπονδίας αγγίζει τους 280.000. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει όσους εγκαταστάθηκαν ως μόνιμοι κάτοικοι ή μετανάστες στις κατεχόμενες περιοχές και όσους έχουν παντρευτεί με «τ/κ». Επίσης, στα 280.000 άτομα εντάσσονται και όσοι είχαν πολιτογραφηθεί με ‘μαζικές εγγραφές για υπηκοότητα’ (η τελευταία περίπτωση απόδοσης ιθαγένειας της «Βορείου Κύπρου» σε Τούρκους πολίτες ήταν κατά την θητεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP).

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των Τούρκων που δεν είναι πολίτες, αλλά θα παραμείνουν με άδεια εργασίας στο νησί ανέρχεται στους 40.000, ενώ γύρω στους 20.000 Τούρκους πολίτες, μόλις εφαρμοσθεί η απόφαση, θα θεωρούνται παράνομοι και θα πρέπει να εγκαταλείψουν το νησί, μαζί με τους 40.000 στρατιώτες και αξιωματικούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα