Περδίκης:Aισιόδοξοι αν η Τουρκία απέσυρε τον κατοχικό στρατό

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε την Τετάρτη ότι “θα ήμασταν πιο αισιόδοξοι και μάλιστα ρεαλιστικά αισιόδοξοι και όχι αιθεροβάμονες, εάν βλέπαμε την Τουρκία να αποσύρει από σήμερα τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο, όπως εισηγήθηκε κι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Κοτζιάς και όχι να τα χρησιμοποιεί ως απειλή για να επιβάλει τη μορφή λύσης που εξυπηρετεί τα στρατηγικά της σχέδια”.

Σε χαιρετισμό του στο το 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων και στην Ετήσια

Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) στην Λευκωσία ο κ. Περδίκης είπε ότι “η πρόταση Κοτζιά για αποχώρηση των κατοχικών Τουρκικών στρατευμάτων δεν φαίνεται να υιοθετείται από την κυπριακή πολιτική ηγεσία και κατ’ ακρίβειαν η κυπριακή πολιτική ηγεσία φαίνεται δυστυχώς να έχει αποφασίσει ότι δεν θα βάζει δύσκολα στην κατοχική Τουρκία για να μην χαλάσει το αισιόδοξο κλίμα”.

“Έτσι, μην αναμένετε να τεθεί θέμα από την κυπριακή πολιτική ηγεσία για την τεράστια σημαία που μολύνει την πλαγιά του Πενταδακτύλου, ούτε για την καταστροφή της πολιτιστικής, θρησκευτικής και φυσικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα ούτε βεβαίως για την άρνηση της Τουρκίας να διευκολύνει τις εργασίες για διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, ανοίγοντας τις 33 στρατιωτικές περιοχές και τα αρχεία της Άγκυρας” είπε ο Πρόεδρος των Οικολόγων.

Πρόσθεσε ότι “ακόμα είναι αμφίβολο αν η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, θα συνεχίσει τις έρευνες για το φυσικό αέριο ή θα εμβαθύνει στη δημιουργία των περιφερειακών συμμαχιών με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “όλα τα πιο πάνω θεωρούνται ως `εχθρικές` ενέργειες που χαλούν το αισιόδοξο κλίμα των διαπραγματεύσεων” αναφέροντας ότι “αυτές τις μέρες η κυπριακή πολιτική ηγεσία δεν αναζητεί τρόπους και πόρους για εκστρατείες και lobbying στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κατά της Τουρκίας αλλά ενδιαφέρεται για την επόμενη κοινή παρουσία των δύο ηγετών, οι οποίοι θα ανταλλάξουν και πάλι φιλικές φιλοφρονήσεις για να καλλιεργήσουν το αισιόδοξο κλίμα”.

Στην ομιλία του ο κ. Περδίκης είπε ότι “μοιάζουν όλα να γίνονται για μια θεά με το όνομα `αισιόδοξο κλίμα`, η οποία λειτουργεί όπως την Κίρκη: μαγεύει, μεταμορφώνει, αποπροσανατολίζει, δηλαδή χάνεται η ουσία για χάριν της εικόνας και μετά ερωτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί οι Ε/κ και οι Τ/κ να συνυπάρχουν αρμονικά στο εξωτερικό και στην Κύπρο να χωρίζονται”.

“Δεν χωρίζονται κύριε Πρόεδρε οι Ε/κ από τους Τ/κ, τους διαχωρίζει ο τουρκικός κατοχικός στρατός και η τουρκική επεκτατική πολιτική”, υπέδειξε.

Σημείωσε πως “είναι αυτή η τουρκική πολιτική που επιδιώκει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγκαθίδρυση ενός δυσλειτουργικού, αδύναμου και εξαρτημένου μορφώματος και όχι βεβαίως την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος”.

“Μου φαίνεται περίεργο που αυτές οι απλές ουσιαστικές αλήθειες, είναι τόσο δύσκολο να γίνουν κατανοητές από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε ο κ. Περδίκης.

Δήλωσε πως “εμείς – ως Οικολόγοι – κατανοούμε απολύτως την έκκληση σας για ηπιότερους τόνους στην αντιπαράθεση απόψεων γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θα συμφωνήσετε όμως και εσείς μαζί μου ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό έχει ο πρώτος πολίτης αυτής της χώρας”.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι “έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει να υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση για τις συνομιλίες, τακτική και συνεχής επικοινωνία και όπου είναι δυνατόν, συνεργασία μεταξύ των κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Πρόσθεσε ότι “χρειαζόμαστε ένα κώδικα διαχείρισης της διαφωνίας αλλά δυστυχώς μέχρις στιγμής η έκκληση των Οικολόγων δεν βρήκε ανταπόκριση και πιστέψτε μας, αυτό εμάς μας στεναχωρεί όσο και εσάς”.

Αναφερόμενος σε θέματα αποδήμων είπε πως “το πλέον αισιόδοξο μήνυμα που πήραμε χθες από το συνέδριο σας είναι η παρουσία της ΝΕΠΟΜΑΚ” ενώ “η εκλογή για πρώτη φορά μιας νέας Κυπριοπούλας της Βρετανίας της κας. Αντωνίας Σαββίδη, αποδεικνύει ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς στελεχών στο ομογενειακό κίνημα, βρίσκεται σε καλό δρόμο”.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, είπε ο Πρόεδρός τους, “στηρίζουμε διαχρονικά την προσπάθεια των αποδήμων για διατήρηση και ανάπτυξη των κυπριακών κοινοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε ότι “οι αριθμοί των οίκων αξιολόγησης και οι επίσημες στατιστικές δεν αποδίδουν την αλήθεια που ζει η κυπριακή κοινωνία γιατί μπορεί οι αριθμοί βελτιώνονται όντως, αργά αλλά σταθερά κι αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας για τους δανειστές μας αλλά ρωτήστε όμως τι λέει ο άνεργος, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο αγρότης, ο πολύτεκνος οικογενειάρχης, ο νέος επιστήμονας”, ανέφερε ο κ. Περδίκης.

“Τα πάντα νιώθουμε ότι έχουν παγώσει και το μοναδικό ενδιαφέρον των κρατούντων φαίνεται να επικεντρώνεται στην ευημερία των δεικτών της οικονομίας και των τραπεζών και δυστυχώς ανάμεσα σ’ όσα έχουν παγώσει στην πατρίδα μας φαίνεται να είναι και οι διαδικασίες της απόδοσης δικαιοσύνης, μέσω της τιμωρίας των ενόχων για τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα”, είπε ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε ότι “απηυδισμένοι από αυτήν την κατάσταση της φθοράς, της ατιμωρησίας και της κακοδιοίκησης, τριάντα χιλιάδες νέοι Κύπριοι έχουν ήδη μεταναστεύσει και βρίσκονται – προσωρινά – ελπίζουμε κοντά σας”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “παρακολουθώντας τη χθεσινή εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου σας, ένιωσα περήφανος (σπάνιο συναίσθημα στις μέρες μας) γιατί είμαι Κύπριος Έλληνας και θέλω να το επαναλάβω: Η ομιλία του προέδρου της ΠΣΕΚΑ ήταν συγκλονιστική και το μήνυμα της απλό: Πιστεύω στην Κύπρο, πιστεύω στον Κυπριακό λαό, πιστεύω στους Κύπριους όπου κι αν βρίσκονται”.

“Κι αυτή η ακλόνητη πίστη είναι η πιο μεγάλη δύναμη αισιοδοξίας. Είμαι σίγουρος ότι μαζί θα πετύχουμε να κάνουμε την πατρίδα μας μια ελεύθερη, δημοκρατική, πράσινη και ευημερούσα χώρα”, είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος των Οικολόγων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα