Στο Υπουργικό η μεταρρύθμιση δημοσίου

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΟΕΔΡΩ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ
Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης θα ενημερώσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιστροφή των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στη Νομική Υπηρεσία, για να ελεγχθεί εκ νέου η συμβατότητά τους με το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε όπως η Νομική Υπηρεσία εξετάσει

εκ νέου και τα επτά νομοσχέδια, που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, σε ό,τι αφορά τη συμβατότητά τους με το Σύνταγμα και είναι έτοιμη τελειωτικά από το φθινόπωρο να ενημερώσει τη Βουλή επ' αυτού, ώστε να συνεχίσει τη συζήτησή τους.

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ιεραρχείται από την Κυβέρνηση ως ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα, το οποίο αφορά και την αξιοπιστία της Κύπρου στο εξωτερικό. Πρόσθεσε πως μετά την ενημέρωση του Υπουργικού θα γίνουν ανάλογες ανακοινώσεις.

Ο κ. Πετρίδης προέβη στη δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, την οποία ενημέρωσε για την πρόοδο στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

ΟΕΒ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών &Βιομηχάνων (ΟΕΒ) από την πλευρά της κρούει με απόγνωση τον κώδωνα του κινδύνου για την τροπή που παίρνει το θέμα της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και ειδικά το ζήτημα του κρατικού μισθολογίου.
Η ΟΕΒ προειδοποιεί κάθε ενδιαφερόμενο για το μέλλον του τόπου ότι αν δεν ψηφιστεί η νομοθεσία, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επανέλθουμε στις εφιαλτικές πρακτικές του παρελθόντος.

Οι νόμοι και οι κανονισμοί που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής από τον Αύγουστο του 2015, και οι οποίοι παραπέμφθηκαν από τη Βουλή χθες εκ νέου στην Κυβέρνηση για περαιτέρω επεξεργασία, συνιστούν την τελευταία ελπίδα για διόρθωση του κρατικού μισθολογίου και εκσυγχρονισμό των αντιπαραγωγικών πρακτικών διοίκησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Προστίθεται ότι σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, τα νομοσχέδια δεν ψηφιστούν εντός του 2016, από τον επόμενο χρόνο θα μπορούν να ξαναρχίσουν στο δημόσιο οι πρακτικές του σπάταλου και υδροκέφαλου κράτους που έχουν συμβάλει στη χρεοκοπία του τόπου: απεριόριστος αριθμός νέων προσλήψεων για ανάγκες που ποτέ δεν τελειώνουν, αυτόματες ετήσιες προσαυξήσεις, ΑΤΑ και γενικές αυξήσεις.

Ηλεκτρονική υπογραφή από το 2017
Σε μια άλλη εξέλιξη, κανονικά προχωρεί η εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η ηλεκτρονική υπογραφή, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τέλος του 2017 με αρχές του 2018.
Για την πρόοδο στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ενημέρωσε σε δεύτερη συνεδρία την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί να αποκαλείται σύγχρονη εάν δεν κάνει άλματα στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις.
Πρόσθεσε πως ενημέρωσε την Επιτροπή για τους 13 μεταρρυθμιστικούς πυλώνες που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναφέροντας πως αν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό θα παραδώσουμε μια πιο ηλεκτρονική και σύγχρονη Κύπρο.

Αναφερόμενος στον διαδικτυακό τόπο, ο οποίος παρέχει ήδη ολοκληρωμένη πληροφόρηση για 300 υπηρεσίες του κράτους, πρόσθεσε ότι σκοπός είναι το επόμενο διάστημα να συγκεντρωθούν στον διαδικτυακό τόπο όλες οι υπηρεσίες του κράτους, που ανέρχονται στις 600.

Keywords
Τυχαία Θέματα