Φέσια εκατομμυρίων στο κράτος

Περίπου 200 από τους 912 μισθωτές σε βιομηχανικές ζώνες δεν καταβάλλουν ενοίκιο, κάποιοι και για 20 χρόνια
Για τα προβλήματα στη βιομηχανία ενημέρωσαν χθες την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και ΟΕΒ

Περίπου 200 από τους συνολικά 912 μισθωτές τεμαχίων σε βιομηχανικές περιοχές δεν καταβάλλουν ενοίκιο προς το κράτος, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν έχει καταβληθεί ενοίκιο εδώ και 20 χρόνια.

Αυτό αναφέρθηκε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία συζήτησε

τα προβλήματα στη βιομηχανία, με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές περιοχές.

Για τα προβλήματα ενημέρωσαν την Επιτροπή το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ αλλά και εκπρόσωποι των βιομηχανικών περιοχών.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αλλά και διάθεση για την αντιμετώπισή τους από το Υπουργείο Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση, κατά τη συνεδρία, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κατέγραψε τα περισσότερα προβλήματα και έδωσε απαντήσεις για κάποια από αυτά.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα υποβάλει σχετικό σημείωμα προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου και αμέσως μετά τις διακοπές, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα συνεχίσει τη συζήτηση, έτσι ώστε να εξεταστεί με ποιο τρόπο τα υφιστάμενα προβλήματα θα πάρουν τον δρόμο για επίλυση.

«Υπάρχουν προβλήματα, με επιχειρήσεις οι οποίες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και το κράτος δεν έχει εκείνους τους μηχανισμούς για να δράσει πιο αποφασιστικά και να ξεμπερδέψει με αυτές τις περιπτώσεις, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες για άλλους, που ενδεχομένως να επιθυμούν να αξιοποιήσουν αυτά τα βιομηχανικά τεμάχια», δήλωσε ο κ. Βότσης, προσθέτοντας πως υπάρχουν επίσης προβλήματα χώρου για επιχειρήσεις με προοπτική, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

«Όλα αυτά τα θέματα, με καλό συντονισμό και με τη συμβολή της Επιτροπής Εμπορίου, μπορούν να πάρουν τον δρόμο της επίλυσής τους» συμπλήρωσε.

Σωρεία προβλημάτων
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε ότι κάποια από τα πολλά προβλήματα στις βιομηχανικές περιοχές αφορούν το θέμα φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας για τις βιομηχανικές περιοχές, το θέμα της δυνατότητας συνέχισης του ενοικιαστηρίου συμβολαίου σε περίπτωση επενδυτή που αγοράσει βιομηχανικό τεμάχιο που έχει ενοικιαστεί από το κράτος, το θέμα της ανάπτυξης των οικιστικών ζωνών που εφάπτονται στις βιομηχανικές ζώνες και την ανάγκη δημιουργίας ζωνών προστασίας.

Επίσης έγινε λόγος για το θέμα του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το θέμα του χρόνου που χρειάζεται για έκδοση πολεοδομικής άδειας για επέκταση βιομηχανικών μονάδων, το θέμα του τι γίνεται με τα αδρανή τεμάχια στις βιομηχανικές περιοχές και το θέμα που αφορά τη συμπερίληψη των βιομηχανικών περιοχών στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Σε δηλώσεις επίσης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι από την όλη συζήτηση διαφάνηκε ότι σε βιομηχανικές περιοχές υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, όπως το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός βιομηχάνων δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους και δεν καταβάλλουν το σχετικό ενοίκιο που προνοούν τα συμβόλαιά τους και το Υπουργείο Εμπορίου αδυνατεί να ανακτήσει τα τεμάχια γης που έχει ενοικιάσει.

Αυτό, εξήγησε, έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε περιπτώσεις που κάποιοι δεν έχουν καταβάλει ενοίκιο εδώ και 20 χρόνια. Ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Κώστα, αφορά τη μετατροπή της χρήσης κάποιων εργοστασίων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, ενώ υπάρχει και το θέμα φιλοξενίας βαριών βιομηχανιών δίπλα από βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων.

«Υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας, υπάρχει το πρόβλημα του συντονισμού με τις Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και την καθαριότητα, αλλά και το πολύ σημαντικό πρόβλημα που αφορά την ύπαρξη αναξιοποίητων τεμαχίων, και αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να μεταφέρουν τις εργασίες τους από κατοικημένες περιοχές σε βιομηχανικές περιοχές», συμπλήρωσε.

Ξανά στη Βουλή
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα επανέλθει σε ενάμιση περίπου μήνα για εκ νέου συζήτηση του θέματος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ο χρόνος που δόθηκε στην Κυβέρνηση θα χρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε να υπάρξει μέχρι τον Σεπτέμβρη λύση σε κάποια από τα προβλήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η Επιτροπή έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εμπορίου αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με τις οφειλές και τον αριθμό των οφειλετών. «Περίπου είναι 912 οι μισθωτές, εκ των οποίων περίπου 200 είναι αυτοί που δεν καταβάλλουν ενοίκιο», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα