«Πλιάτσικο» στο ταμείο συντάξεων

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την ΑΤΗΚ
Στη Νομική Υπηρεσία, για να διαπιστωθεί κατά πόσο στοιχειοθετούνται ποινικές υποθέσεις, έντεκα εκθέσεις για τις άστοχες επενδύσεις που προκάλεσαν ζημιές 179 εκ. ευρώ την περίοδο 2009 μέχρι 2013

Σωρεία παρατυπιών και σκανδάλων εντόπισε η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα για

το ταμείο συντάξεων του οργανισμού, το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου, τις θυγατρικές εταιρείες και τους χρόνιους χρεώστες.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή αναφορικά με την έκθεσή του για το 2015 για την ΑΤΗΚ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε σε ό,τι αφορά το Ταμείο Συντάξεων του οργανισμού, ότι η υπηρεσία του έχει προχωρήσει στην ετοιμασία έντεκα εκθέσεων, τις οποίες παρέπεμψε στη Νομική Υπηρεσία για να διαπιστωθεί κατά πόσο στοιχειοθετούνται ή όχι ποινικές υποθέσεις.

Πρόσθεσε ότι οι ζημιές του ταμείου συντάξεων ανήλθαν στα 179,1 εκ. ευρώ για την περίοδο 2009 μέχρι 2013. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Ελεγκτής απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών είπε ότι διαπιστώθηκε ότι, μέσα από τις επενδύσεις που έγιναν από το ταμείο, δεν προστατεύθηκαν τα συμφέροντά του και ότι οι εμπλεκόμενοι διαχειριστές και οι λειτουργοί το άφησαν εκτεθειμένο σε σημαντικούς κινδύνους και οικονομική ζημιά, που ανέρχεται στα 179,1 εκ. ευρώ.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε τις υποθέσεις αυτές ως περιπτώσεις «πλιάτσικου» στο ταμείο συντάξεων.

«Αυτά τα χρήματα χάθηκαν κραυγαλέα με τρόπο απαράδεκτο από το 2009-2013, που τα ποινικά αδικήματα "βγάζουν μάτι". Ευελπιστούμε οι εισαγγελικές Αρχές, αν αδυνατούν να προχωρήσουν μόνες τους, να προσλάβουν ποινικούς ανακριτές», ανέφερε ο κ. Κουλίας.

Πρόσθεσε ότι το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει στήριξη στον Γενικό Εισαγγελέα για να προχωρήσει στη διερεύνηση των υποθέσεων που έχουν παραπεμφθεί κοντά του και εάν δεν μπορεί η Νομική Υπηρεσία να αναλάβει τη διερεύνησή τους, τότε να διοριστούν ποινικοί ανακριτές, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να προωθείται η πώληση κερδοφόρων οργανισμών σε ιδιώτες, προσθέτοντας ότι η Cyta είναι παραγωγικός οργανισμός και περιουσία του κυπριακού λαού και ως τέτοια πρέπει να διαφυλαχθεί.

Σωρεία σκανδάλων
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου μπήκαν και το σκάνδαλο ανεφοδιασμού των οχημάτων της ΑΤΗΚ, περίπτωση στην οποία στελέχη που εμπλέκονταν αφέθηκαν να αφυπηρετήσουν, οι συσσωρευμένες ζημιές 145 εκ. ευρώ της Cyta Hellas και η αδιαφάνεια στην παραχώρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων για αθλητικά σωματεία.

Ο Γενικός Ελεγκτής έκανε επίσης αναφορά στα θέματα ωφελημάτων του προσωπικού, σε συμφωνία που υπεγράφη με το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου, στην πειθαρχική δίωξη υπαλλήλου για οικονομική απάτη, στην πειθαρχική διαδικασία για την αγορά υπηρεσιών, σε δαπάνες διαφημίσεων, στην αγορά νομικών και άλλων υπηρεσιών και στους χρεώστες της Αρχής.

«Γάγγραινα στους ημικρατικούς»
Η Αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι είναι παράδοξο η Κυβέρνηση από τη μια να θέλει να πωλήσει τη Cyta και από την άλλη να κάνει πλάτες, όταν πρόκειται για χαλαρώσεις στα συμβόλαια με τρίτους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, αναφερόμενος στο θέμα του ταμείου συντάξεων, έκανε λόγο για γάγγραινα που συνεχίζεται σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, με διαχειριστικές επιτροπές που κάνουν επενδύσεις και δίνουν ακόμα και δάνεια από τα εν λόγω ταμεία.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς είπε ότι πάγια θέση του κόμματός του είναι πως η αντιπαραγωγική αυτή πρακτική των κομματικών Δ.Σ. στους ημικρατικούς οργανισμούς θα πρέπει να τερματιστεί.

«Η διαπλοκή, η διαφθορά και τα σκάνδαλα βρίθουν στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, και είναι αποτέλεσμα των κομματικών εγκαθέτων στους ημικρατικούς οργανισμούς» είπε, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα πρέπει να τερματιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα