Στην Βηρυτό για διήμερη επίσκεψη ο Ιωάννης Κασουλίδης

Στη Βηρυτό για διήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μαζί με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Βουλγαρίας, μεταφέροντας ευρωπαϊκό μήνυμα αλληλεγγύης.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερη στιγμή για τον Λίβανο, με την πρόσφατη εκλογή του Μισέλ Αούν στην προεδρία της χώρας να σηματοδοτεί το τέλος της σοβαρής κρίσης που διερχόταν η χώρα την τελευταία διετία και να ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου και τη σταθερότητα για την ίδια τη χώρα, αλλά

και την γύρω περιοχή.

Χώρα - κλειδί για τη σταθερότητα όλης της Μέσης Ανατολής, έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές τον Λίβανο ο κ. Κοτζιάς, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να στηριχθεί οικονομικά καθώς είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες σε ποσοστιαία βάση, του πληθυσμού του. Η Ελλάδα εξάλλου ήταν η χώρα που αντιτάχθηκε σθεναρά στη διακοπή της υποστήριξης που παρέχει ο ΟΗΕ στις περιοχές του Λιβάνου και της Ιορδανίας, που έδωσαν καταφύγιο σε εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει κατ' επανάληψη αναφερθεί εγκωμιαστικά στο μοντέλο της Βηρυτού, το οποίο χαρακτηρίζει ως πρότυπο θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Η πρωτοβουλία για την κοινή αυτή επίσκεψη Κοτζιά - Κασουλίδη - Μίροφ ελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα, η οποία, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, έφερε κοντά Υπουργούς Εξωτερικών από ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη και συναποφασίστηκε η προώθηση μιας «θετικής ατζέντας» στην περιοχή, ενώ διευρύνθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας και της δικτύωσης, μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, σε πολλούς τομείς.

Η επίσκεψη αυτή των τριών Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών θεωρείται αφενός μία έμπρακτη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις λιβανικές Αρχές και ένδειξη εμπιστοσύνης για τον ρόλο του Λιβάνου στην περιοχή και αφετέρου στήριξη για τις προσπάθειες του Λιβάνου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Στη Βηρυτό, οι συζητήσεις, βάσει της ατζέντας, πέραν των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της ασφάλειας και στο προσφυγικό, πρόκειται, επίσης, να επικεντρωθούν σε θέματα ενέργειας, παιδείας και πολιτισμού, ενώ συγχρόνως, προγραμματίζονται ειδικές θεματικές συζητήσεις που θα εστιασθούν σε ζητήματα νεολαίας, δικτύωσης των πανεπιστημίων και πράσινης ενέργειας.

Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται να είναι, τέλος, η ανοικτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο USEK του Λιβάνου, με θέμα «Ο κεντρικός ρόλος της Ιστορίας και της Ταυτότητας στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής».

Mια θεματική που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συμπίπτει φέτος με τα 100 χρόνια από τη σύναψη της περιβόητης βρετανο-γαλλικής Συμφωνίας Σάικς-Πικό, η οποία καθόρισε σε μεγάλο βαθμό, το 1916, την σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής και τη διαμόρφωση των συνόρων των κρατών της, μεταξύ των οποίων και του Λιβάνου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα