Στην Σύνοδο της Μαδρίτης ο ΠτΔ – Ενημερώνει για Κυπριακό

Στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των επτά νοτίων χωρών μελών της Ε.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μαδρίτη της Ισπανίας, θα λάβει μέρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, την οποία συγκροτούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα.

Η Σύνοδος της Μαδρίτης διεξάγεται λίγες ημέρες μετά την Σύνοδο της Ρώμης, της ανακοίνωσης εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου της πρόθεσης του ν’ αποχωρήσει από την ΕΕ, και πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Απριλίου, που αναμένεται να υιοθετήσει τις κατευθύνσεις της Συμφωνίας αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης και στη Διακήρυξη, που θα υιοθετήσει η Σύνοδος της Μαδρίτης, θα είναι το Brexit και το μέλλον της ΕΕ, η προσφυγική κρίση, το ζήτημα της ασφάλειας και το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στον απόηχο των εντεινόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ και στην περιφέρειά της, με πιο πρόσφατες αυτές στην Στοκχόλμη, στην Αγία Πετρούπολη και την Αίγυπτο.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάννο Ραχόι.Αργότερα θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους επτά αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους επτά αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού νότου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν στη Μαδρίτη ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με χαμηλές προσδοκίες επανεκκινούν οι συνομιλίες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε κλίμα ψυχρότητας, με χαμηλές προσδοκίες, επαναρχίζουν αύριο οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, μετά την προσχηματική αποχώρηση της τ/κ πλευράς από το τραπέζι του διαλόγου, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, θα επανέλθει στον διάλογο μετά από την έγκριση την Παρασκευή πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ από τη Βουλή.

Με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να υποβάλλουν προφορικές γεφυρωτικές προτάσεις, μέσω του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Διαδικασία, η οποία φέρεται να είχε συμφωνηθεί πριν τη διακοπή των συνομιλιών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε ότι η κατάθεση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ιδεών, οι οποίες θα διευκολύνουν τις συνομιλίες, δεν είναι κάτι καινούριο και σε καμία περίπτωση η διαδικασία αυτή δεν συνιστά επιδιαιτησία.Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι το τί θα τεθεί επί τάπητος στις συνομιλίες και κυρίως τί θα συμφωνηθεί, εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Ο Γ.Γ. , είπε, ήταν ξεκάθαρος ότι ένας τέτοιος ρόλος δεν διεκδικείται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση, που οποιοσδήποτε εγείρει ένα τέτοιο θέμα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νορβηγό διπλωμάτη, μετά τη συνάντηση του κ. Έιντε με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που είναι προγραμματισμένη για τις 16.00, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του «Σίγμα», η Ουάσιγκτον φέρεται να συμπλέει με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, όσον αφορά στην ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ο Αμερικανός Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν, φέρεται, μάλιστα, να έθεσε στην Ε.Ε. θέμα «ισοδύναμης μεταχείρισης» των
Ελλήνων και Τούρκων Πολιτών στην Κύπρο, παραγκωνίζοντας το γεγονός ότι τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών προκύπτουν από την ιδιότητά τους ως Eυρωπαίων πολιτών.

Τις πληροφορίες απέρριψε κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε ότι τέτοιο θέμα είναι εκτός συζήτησης.

Είναι ένα θέμα, που αφορά την Ε.Ε. και την Τουρκία και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, δήλωσε, δεν μπορεί να απασχολήσει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Μουσταφά Ακιντζί προδιαγράφοντας τις προθέσεις της τ/κ πλευράς, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών, ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται μονομερή βήματα από τους Τ/κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η τ/κ πλευρά, είπε, θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση και θα κάνει βήματα προς τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Η τ/κ πλευρά, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, θα συμπεριφερθεί με λογική και ρεαλισμό. Η λογική των μηδενικών στρατευμάτων και
μηδενικών εγγυήσεων, τόνισε, δεν είναι ρεαλιστική, ούτε λογική.

Το μέλλον, πρόσθεσε, δεν μπορεί να κτιστεί με προσεγγίσεις του παρελθόντος, όπως η ένωση, η διχοτόμηση και η προσάρτηση, ούτε και με αντιλήψεις περί μειοψηφίας και πλειοψηφίας.

Ο Τ/κ ηγέτης υπέδειξε στην ε/κ πλευρά ότι πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και θέληση για λύση και δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν σημαντικό καθήκον στη νέα διαδικασία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί απείλησε και πάλι για πρόκληση έντασης στην Κύπρο, αν αρχίσουν γεωτρήσεις τον Ιούλιο, χωρίς να βρεθεί λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα