Σταθερή πρόοδος στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας στο προσφυγικό

Σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας καταγράφει με σημερινή της έκθεση η Κομισιόν, στην οποία φαίνεται σαφώς ότι οι παράτυπες διελεύσεις στο Αιγαίο είναι αισθητά χαμηλότερες από ό,τι πριν.

Από τον Μάρτιο, ο μέσος όρος των αφίξεων είναι 92 ημερησίως, έναντι 10,000 σε μία μόνο ημέρα πέρυσι τον Οκτώβριο. Οι επιχειρήσεις επιστροφής συνεχίστηκαν, με 170 επιπλέον άτομα να έχουν επιστρέψει μετά την τρίτη έκθεση, ανεβάζοντας σε 1,187 τον συνολικό αριθμό των ατόμων που επέστρεψαν βάσει της δήλωσης ή του διμερούς

πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας. Παραμένουν, ωστόσο, σημαντικές αδυναμίες, ιδίως όσον αφορά τον ακόμη πολύ αργό ρυθμό των επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία, πράγμα που οδήγησε σε πρόσθετες πιέσεις στα ελληνικά νησιά.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι στην Τουρκία έχουν συνολικά διατεθεί 2,2 δισ. EUR από τα 3 δισ. EUR που προβλέπονται για το διάστημα 2016-2017. Το ποσό για το οποίο έχουν υπογραφεί συμβάσεις αυξήθηκε σε 1,3 δισ. EUR και καταβάλλονται προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η επιτάχυνση των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης, οι οποίες ανέρχονται τώρα σε 677 εκατ. EUR.

Τέλος, πρόοδος καταγράφεται και όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση. Η Κομισιόν αναφέρει ότι τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν 1406 μετεγκαταστάσεις. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σε ένα μήνα μέχρι σήμερα, πράγμα που επιβεβαιώνει μια διαρκώς θετική τάση, καθώς οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σταθεροποιούνται σε περίπου 1000 μηνιαίως, ενώ οι μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Συνολικά, 8162 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα, 6 212 από την Ελλάδα και 1 950 από την Ιταλία.

Ωστόσο, για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί, τα κράτη μέλη θα πρέπει στο εξής να πραγματοποιούν κάθε μήνα τουλάχιστον 2000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και 1 000 από την Ιταλία. Από τον Απρίλιο του 2017, ο μηνιαίος αριθμός μετεγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3000 από την Ελλάδα και 1500 από την Ιταλία.

Τα κράτη μέλη συνέχισαν επίσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά την επανεγκατάσταση, παρέχοντας μέχρι σήμερα νόμιμες και ασφαλείς διόδους σε 13887 άτομα, έναντι των συμφωνηθέντων 22504 ατόμων, στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιουλίου του 2015. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη έκθεση, 2035 άτομα, κυρίως από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο επανεγκαθίστανται κάθε μήνα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Επιπλέον, 544 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία, με αποτέλεσμα να ανέρχεται σε 2761 ο συνολικός αριθμός των επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα