Περισσότερη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις ζητά η ΕΕ

Περισσότερη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις που υπογράφονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας τη να υιοθετήσει στο εθνικό της Δίκαιο τις σχετικές οδηγίες μέχρι τις 18 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, απέστειλε σήμερα αιτιολογημένες γνώμες σε 15 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, ζητώντας τους να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο μία ή περισσότερες από τις τρεις νέες οδηγίες σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης (οδηγίες 2014/23/ΕΚ, 2014/24/ΕΚ και 2014/25/ΕΚ).

Οι

νέοι κανόνες καθιστούν τις δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη πιο αποδοτικές και διαφανείς, με εξυπνότερους κανόνες και περισσότερες ηλεκτρονικές διαδικασίες. Καθιστούν επίσης ευκολότερη και φθηνότερη τη συμμετοχή των ΜΜΕ σε διαγωνισμούς για δημόσιες συμβάσεις, βελτιώνουν τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό και βοηθούν στην επίτευξη ευρύτερων πολιτικών στόχων, όπως περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων και της καινοτομίας.

Τα 15 οικεία κράτη μέλη, έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβαν για την ευθυγράμμιση της εθνικής τους νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Πέραν των ανωτέρω, η Κομισιόν ανακοίνωσε άλλες τρεις διαδικασίες, στις οποίες η Κύπρος παραβαίνει την ευρωπαϊκή πολιτική, καλώντας τη να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο πλαίσιο της παρουσίασης σχετικών αποφάσεων για όλα τα κράτη μέλη.

Διαχείριση αποβλήτων

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι καλεί την Κύπρο με επιστολή αιτιολογημένης γνώμης για τη διαχείριση των αποβλήτων, για τη μεταφορά της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, για τη μεταφορά της οδηγίας για τα όργανα μέτρησης (ζυγαριές και μετρητές νερού), αλλά και τις οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης.

Σε σχέση με την πρώτη υπόθεση, η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο να θεσπίσει και να επικαιροποιεί σχέδια για την πρόληψη και τη διαχείριση των αποβλήτων, σε συμφωνία με τους στόχους της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα (οδηγία 2008/98/ΕΚ) και την κυκλική οικονομία.

Σκοπός των σχεδίων και των προγραμμάτων αυτών είναι να μειωθούν οι επιπτώσεις των αποβλήτων στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των πόρων σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κράτη μέλη πρέπει να επαναξιολογούν τα σχέδιά τους για τη διαχείριση αποβλήτων τουλάχιστον ανά εξαετία και να τα αναθεωρούν, κατά περίπτωση. Η Κύπρος παρέλειψε να αναθεωρήσει, να επεκτείνει ή να αντικαταστήσει την υπάρχουσα διαχείριση αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο για την προσεχή περίοδο, ενώ επίσης υστερεί όσον αφορά την πρόληψη των αποβλήτων.

Τον Οκτώβριο του 2015 η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή καλώντας τις κυπριακές αρχές να εγκρίνουν τα αναγκαία έγγραφα για τα απόβλητα. Μολονότι η Κύπρος έχει λάβει ορισμένα μέτρα στον τομέα των αστικών απορριμμάτων, εξακολουθούν να μην υπάρχουν τα αναγκαία σχέδια για άλλες κατηγορίες αποβλήτων. Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη. Αν η Κύπρος δεν λάβει μέτρα εντός δύο μηνών, η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Καλύτερη διαχείριση προϊόντων καπνού

Η Κομισιόν απέστειλε σήμερα αιτιολογημένη γνώμη στην Κροατία, στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο, στη Σλοβενία, στην Ισπανία και στη Σουηδία, προκειμένου να κοινοποιήσουν την πλήρη μεταφορά της οδηγίας (οδηγία 2014/40/ΕΕ) για τα προϊόντα καπνού που πωλούνται στην ΕΕ.

Η εν λόγω οδηγία αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τον καπνό και τα συναφή προϊόντα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών. Η οδηγία προβλέπει ότι οι διατάξεις της θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στο εθνικό Δίκαιο έως τις 20 Μαΐου 2016.

Μέχρι σήμερα, η Σουηδία έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή τη μερική μεταφορά της οδηγίας στο εσωτερικό Δίκαιο, ενώ δεν υπήρξε καμία κοινοποίηση μεταφοράς από την Κροατία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία ή την Ισπανία. Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να κοινοποιήσουν στην Koμισιόν τα μέτρα που έλαβαν με σκοπό να διορθώσουν αυτή την κατάσταση• διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει αυτές τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Όργανα μέτρησης

Αιτιολογημένες γνώμες απέστειλε επίσης στην Κύπρο, στη Φινλανδία, στην Ουγγαρία, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Κομισιόν με τις οποίες ζητά από αυτές τις χώρες να μεταφέρουν στο εθνικό τους Δίκαιο τέσσερις οδηγίες σχετικά με τα όργανα μέτρησης (τις οδηγίες 2014/31/EΕ, 2014/32/EΕ,2011/17/EΕ και την κατ’ εξουσιοδότηση οδηγία της Επιτροπής (2015/13/EΕ).

Οι οδηγίες καθορίζουν τους κανόνες που επιτρέπουν να βαθμονομούνται με ενιαίο τρόπο σε όλη την ΕΕ τα όργανα μέτρησης — από ζυγαριές ή μετρητές κατανάλωσης νερού, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμότητας έως ταξίμετρα. Και οι τέσσερις οδηγίες θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί πλήρως στο εθνικό Δίκαιο των κρατών μελών έως τις 19 Απριλίου 2016 για τις οδηγίες 2014/31/ΕΕ, 2014/32/ΕΕ και 2015/13/ΕΕ, και έως τις 30 Νοεμβρίου 2015 για την οδηγία 2011/17/ΕΕ.

Τα έξι οικεία κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει στην Επιτροπή την πλήρη μεταφορά των εν λόγω οδηγιών στο εθνικό τους Δίκαιο. Τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν πλέον δύο μήνες στη διάθεσή τους για να κοινοποιήσουν στην Κομισιόν την πλήρη μεταφορά των οδηγιών, διαφορετικά η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα